Sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor (Ghiseul.ro) va putea fi accesat incepand de miercuri, a anuntat luni Ministerul Comunicatiilor care va organiza o conferinta de lansare in acest sens. Ghiseul.ro ar fi trebuit sa fie operational 100% incepand cu luna ianuarie 2011, potrivit anunturilor facute la sfarsitul anului trecut de acest minister.

Ghiseul.ro, operational incepand de miercuriFoto: Captura Ghiseul.ro

Datorita intarzierii lansarii acestui sistem national de plati online a taxelor, pe 5 ianuarie, presedintele Traian Basescu i-a comuniat public ministrului Comunicatiilor, Valerian Vreme, ca asteapta de la el ca informatizarea sistemului de plata a taxelor si impozitelor sa fie finalizata in martie, iar aceasta sa nu reprezinte o conditie impusa de FMI. Basescu l-a amenintat in gluma ca in caz contrar ii va lua cardul de credit.

Dezvoltarea si implementarea Sistemului National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor (SNEP) s-a facut de Ministerul Comunicatiilor in colaborare cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), la costuri zero pentru statul roman.

Prin acest sistem care va fi accesat la adresa de internet www.ghiseul.ro, romanii isi vor putea plati taxele si impozitele aferente prin cardul bancar.

Prima etapa prevede inregistrarea municipiilor resedinta de judet si a municipiilor si oraselor cu populatie mai mare de 150.000 locuitori in termen de sapte luni de la intrarea in vigoare a hotararii. Cetatenii nu sunt obligati sa-si plateasca taxele si impozitele pe aceasta platforma, existand si alternativa efectuarii platilor la ghiseul traditional.