Datorita parteneriatului recent incheiat cu Nokia, sistemul de operare Microsoft pentru smartphone-uri va deveni al doilea ca si cota de piata in 2015, fiind devansat doar de Google Android care va avea peste 45%, estimeaza compania de cercetare IDC. In 2010 s-au vandut 303 milioane de telefoane cu sistem de operare, iar in acest an se va depasi nivelul de 450 milioane unitati, iar Android va ajunge sa detina 39% din piata, aproape dublu fata de Symbian.

Estimari ale cotelor de piata pentru sistemele de operare la smartphone-uriFoto: IDC

IDC estimeaza ca Android va avea peste patru ani o cota de 45,4% la smartphone-uri, cu sase puncte procentuala fata de situatia din prezent. IDC vede insa o schimbare uriasa la cota de piata a Windows Phone care va ajunge de la 5,5% in prezent, la 20,9% in 2015 datorita partneriatului cu Nokia.

Un alt efect al intelegerii Microsoft - Nokia va fi si disparitia aproape totala a sistemului de operare Symbian care, de la peste 20% din piata in prezent, va ajunge la doar 0,2% in 2015.

IDC estimeaza ca Blackberry va scadea cu doar un punct procentual in urmatorii patru ani, ramanand insa aproape de 15% din piata, la fel cum se va intampla si cu Apple iOS care se va mentine la peste 15%.