Firma TCE POST a fost amendata cu 10.000 de lei pentru ca a prestat servicii postale la nivel national, respectiv trimiteri de corespondenta cu greutate sub 50 de grame, pe care a perceput un tarif mai mic de 2 lei/trimitere, a anuntat miercuri autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Compania a incalcat astfel dreptul rezervat exclusiv Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) ca furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale pe teritoriul Romaniei. Masura a fost luata dupa un control efectuat la aceasta firma in urma unei plangeri a CNPR.

  • "In vederea asigurarii dreptului utilizatorilor de acces la serviciul universal, CNPR beneficiaza printre altele si de dreptul exclusiv de a presta, pana la data de 31 decembrie 2012, servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, a caror greutate este mai mica de 50 g si al caror tarif este mai mic de 2 lei, constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea trimiterilor de corespondenta interne si distribuirea trimiterilor de corespondenta expediate din afara teritoriului Romaniei catre o adresa aflata pe teritoriul acesteia", se arata in comunicatul autoritatii.

Posta Romana a dobandit acest drept exclusiv la data de 26 aprilie 2009 in urma unei proceduri de desemnare a furnizorului de serviciu universal lansate de catre ANCOM, la care au participat CNPR si compania Posta Atlassib Curier Rapid.

Criteriile avute in vedere in momentul desemnarii au vizat gradul de acoperire a teritoriului national garantat de solicitanti, inclusiv densitatea punctelor de acces si de contact ale retelelor postale operate de acestia sau de alti furnizori de servicii postale cu care solicitantii au incheiat contracte in acest scop.