Sistemul de plata online a taxelor locale al Primariei sectorului 6 din Capitala a fost suspendat la mijlocul lunii trecute, dupa ce o investigatie a autoritatii pentru protectia datelor personale a stabilit ca folosirea CNP-ului drept cheie de acces in sistem era ilegala. In urma cu cateva zile, autoritatile au relansat Ghiseul.ro, sistemul national de plata online a taxelor, iar primaria sectorului 6 este printre cele trei administratii publice inrolate care va permite cetatenilor plata darilor catre stat prin noul sistem. Cosmin Popp, director general in cadrul acestei primarii, a explicat pentru HotNews.ro cum s-a ajuns aici, cu cat a scazut comisionul la plata online si cum vor primi locuitorii datele de acces la noul sistem de plata pe internet a taxelor.

Plata online a taxelor in Sectorul 6 din BucurestiFoto: Hotnews

La mijlocul lunii martie din acest an, autoritatea pentru protectia datelor cu caracter personal (ANSPDCP) a solicitat Primariei sectorului 6 din Bucuresti suspendarea serviciului de plata online a taxelor si impozitelor oferit populatiei pe motivul folosirii ilegale a CNP drept cheie de acces in sistem, declara in exclusivitate pentru HotNews.roAlina Savoiu, purtator de cuvant al institutiei.

Accesand aplicatia mai sus amintita doar prin CNP se puteau afla debitele persoanei vizate, defalcate pe ani, inclusiv natura acestora (taxe, impozite si amenzi, dupa caz).

Director Primaria sector 6: Suspendarea serviciului a fost facuta si pentru interconectarea cu Ghiseul.ro

  • "SPFPL Sector 6 a avut implementat un serviciu propriu de plata on-line a taxelor si impozitelor, serviciu care a fost suspendat la jumatatea lunii martie in urma recomandarilor facute de Autoritatea pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal, pe de-o parte si pentru a realiza interconectarea cu SNEP "ghiseul.ro" pe de alta parte", a declarat pentru HotNews.ro Cosmin Popp, director general al Serviciului Public pentru Finante Publice Locale (SPFPL) Sector 6 Bucuresti.

Acesta sustine insa ca sistemul de plata online care a functionat in cadrul primariei "era sigur si nu periclita in niciun fel caracterul personal si/sau confidential al datelor puse la dispozitia utilizatorilor".

  • "Riscul subliniat de reprezentantii ANSPDCP se refera la posibilitatea ca in mod fraudulos, o alta persoana decat posesorul de drept al CNP-ului sa acceseze sistemul si sa afle informatii despre taxele neplatite ale titularului, informatie care, cel putin la acest moment, nu este considerata a avea caracter personal sau confidential", a mentionat Popp.

Ghiseul.ro

Ghiseul.ro

Foto: Hotnews

Nu ne-au fost percepute costuri suplimentare pentru conectarea la Ghiseul.ro, spune Cosmin Popp

Indiferent de aceste interpretari, rezultatul final este ca pentru plata online primaria s-a legat acum la sistemul national de plata online a taxelor (SNEP - Ghiseul.ro). Aplicatia anterioara era realizata de firma Integrisoft, cea care asigura in prezent softul de calcul a taxelor si impozitelor in cadrul primariei, in urma unui contract castigat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), potrivit informatiilor furnizate de Cosmin Popp.

  • "Singurul lucru care s-a schimbat semnificativ este locul de desfasurare a tranzactiilor electronice, acum fiind "ghiseul.ro", restul circuitului a fost adaptat si astfel, intr-un timp foarte scurt am putut realiza conexiunea cu SNEP. In privinta costurilor, pot sa va spun ca nu au fost implicate costuri de dezvoltare, adaptarea modulului de plata on-line (in sensul celor spus mai sus) s-a realizat fara a ne fi percepute costuri, de catre functionarii IT ai institutiei, de catre firma care, conform procedurii de achizitie a obtinut contractul de furnizare a aplicatiei de taxe si impozite si de servicii de intretinere a aplicatiei, de functionari ai CNMSI si STS", a spus Popp.

Comisionul perceput la tranzactia online a scazut de la 1,9% plus comisioane la doar 1,85%. Primaria scetorului 6 suporta aceasta cheltuiala

Potrivit legii, comisionul perceput la fiecare tranzactie online prin Ghiseul.ro poate fi maxim 2% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mult de 30 de lei. Cosmin Popp sustine ca in urma inrolarii in SNEP, primaria a renegociat comisionul cu banca Raifeissen, cu care aveau contract pentru platile online si valoarea acestuia a scazut.

"Despre Ghiseul.ro, comisionul este de 1,85% fara nici un alt fel de cost, suportat de catre primarie. Inainte era de 1,9% si comisioane suplimentare dar in virtutea Hotararii de Guvern privind inregistrarea in SNEP am putut negocia un comision mai strans", a mentionat acesta.

Cum vor primi locuitorii din Sectorul 6 datele de acces la Ghiseul.ro

In prezent, contribuabilii Sectorului 6 pot opta doar pentru plata online fara autentificare a taxelor prin Ghiseul.ro. Mai exact, contribuabilul poate intra doar pe baza CNP-ului in Ghiseul.ro pentru a-si plati taxele insa trebuie sa stie exact ce anume are de platit si valoarea exacta pentru ca sistemul nu-i va oferi informatii despre debitele sale.

Primaria sectorului 6 asteapta acum sa primeasca de la ANAF plicurile cu datele de inregistrare in sistem pentru contribuabili (nume de utilizator si parola), dupa care va demara o campanie de distribuire. Oficialii se asteapta ca acest lucru sa se intample saptamana viitoare.

  • "Dupa primirea plicurilor,  SPFPL S6 va demara o campanie de distribuire, din usa in usa a acestora, pentru ca toti contribuabilii sectorului 6 sa fie informati si sa poata aplica cat mai repede noul sistem de plata electronic. Actiunea de distribuire, ce se va desfasura zilnic intre orele 17.00 ¬19.00, se va face cu respectarea caracterului confidential al fiecarui plic, fiecare cetatean ce va primi un astfel de plic va semna personal pentru intrarea in posesie. In acelasi timp, la sediile sale, SPFPL S6 va pune la dispozitia cetatenilor birouri de la care isi vor putea ridica personal plicurile si primi informatii suplimentare in legatura cu accesarea portalului -Ghiseul.ro-", se arata intr-un comunicat al primariei din Bucuresti.

Ghiseul.ro a fost lansat miercuri de autoritati, dupa o intarziere de peste doua luni si cu mai putine primarii inrolate in sistem decat se anuntase initial. Mai exact, pentru moment doar cetatenii cu domiciliul in Targu Mures si sectoarele 2 si 6 din Bucuresti vor putea pentru inceput sa-si plateasca online cu cardul prin Ghiseul.ro orice taxa incasata acum la ghiseele primariilor. Platforma Ghiseul.ro a fost pusa la dispozitie gratuit de Asociatia Pentru Plati Electronice din Romania (APERO).