Infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului roman si a centrelor de servicii informatice va fi coordonata de un consiliu interministerial, potrivit unei Hotarari de Guvern (HG) adoptate pe 23 martie si publicate miercuri in Monitorul Oficial. Consiliul este format din 9 membri: un presedinte (ministrul Comunicatiilor), doi vicepresedinti (directorul STS si secretarul general al Ministerului Administratiei), secretari de stat din Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul de Finante, Ministerul Justitiei, un consilier al primului ministru si adjunctul directorului SRI.

Intranetul statuluiFoto: MCSI
  • "Infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului roman este infrastructura integrata de comunicatii electronice pentru schimbul de date, informatii si documente in format electronic in interiorul si intre autoritatile publice si institutiile statului, precum si pentru companiile nationale, regiile autonome si societatile comerciale aflate sub autoritatea entitatilor publice, in schimbul de date, informatii si documente informat electronic cu autoritatile publice", se arata in HG.

Conform actului normativ, centrele de servicii informatice sunt institutii publice cu atributii in implementarea si operarea sistemelor informatice ce furnizeaza servicii destinate guvernarii electronice.

Printre atributiile Consiliului se numara "coordonarea la nivel national, in mod unitar, a actiunilor tuturor entitatilor implicate in functionarea infrastructurii comune si a centrelor de servicii informatice, conform cerintelor nationale si europene in domeniu".

Consiliul isi exercita mandatul pe baza de hotarari luate in majoritate si va avea ca organism permanent de lucru un Secretariat tehnic, care va fi asigurat de Ministerul Comunicatiilor. Fondurile necesare acestuia si numarul de posturi se vor asigura din bugetul ministerului.

In 2010 autoritatile au luat in calcul infiintarea unei Companii Nationale de Comunicatii

Despre platforma comuna de comunicatii electronice a statului s-a tot vorbit anul trecut. Pe baza unor franturi de informatii s-a vorbit despre intentia statului de a crea o Companie Nationala de Comunicatii (CNC) si chiar ministrul Vreme a declarat ca infiintarea unei astfel de companii a fost una din premisele luate in calcul.

La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, Ministerul Comunicatiilor a anuntat in premiera pentru HotNews.ro ca nu se va infiinta aceasta Companie Nationala de Comunicatii, decizie bazata pe rezultatele unui studiu in acest sens. Ministrul Vreme declara in schimb ca se va crea o platforma comuna de comunicatii electronice a statului ce va folosi resursele suplimentare de infrastructura IT din trei mari companii cu capital majoritar de stat: Comunicatii CFR, Teletrans si Radiocom, care ar putea asigura in curand 54% din necesarul de comunicatii al institutiilor statului.

In luna ianuarie din acest an, ministrul Vreme prezenta pentru HotNews.ro detalii despre un intranet al statului roman care va avea la baza Infrastructura Comuna de Comunicatii Electronice a Statului (ICCES), formata atat din retelele proprii ale statului cat si din folosirea prin inchiriere de resurse de comunicatii de la trei companii ale statului: Comunicatii CFR, Teletrans si SNR (Radiocom).