Apple trebuie sa raspunda la o serie de intrebari legate de stocarea datelor privind localizarea geografica a utilizatorului descoperite pe iPhone 4 si iPad 3G, a declarat, joi, un purtator de cuvant al ministerului de protectie a consumatorului din Germania, relateaza Reuters.

Germania cere Apple explicatii cu privind stocarea datelor utilizatorilor pe iPhone şi iPadFoto: Reuters

Compania urmeaza sa raspunda si unei solicitari similare facuta de catre senatorul american Al Franken, miercuri, care a citat un raport al unor cercetatori in domeniul securitatii, care sustine ca sistemul Apple iOS4 stocheaza intr-un fisier ascuns date despre localizarea geografica a utilizatorilor.

"Apple trebuie sa dezvaluie unde, pentru cat timp si in ce scop aceste informatii sunt pastrate, cine are acces la ele si cum le protejeaza de accesarea neautorizata," a declarat purtatorul de cuvant al ministerului german, Holger Eichele.

Ministrul sustine ca stocarea si colectarea in secret a datelor privind localizarea smartphone-ului reprezinta o incalcare grava a dreptului la viata privata a utilizatorului.

Germania are o legislatie referitoare la protectia datelor deosebit de stricta, iar reteaua de socializare Facebook si motorul de cautare Google au avut deja probleme cu autoritatile de reglementare.

Un fisier ascuns care stocheaza informatii despre localizarea geografica a utilizatorului a fost descoperit pe iPhone 4 si iPad 3G. Problema de confidentialitate a datelor a fost dezvaluita de doi programatori, Alasdair Allan si Pete Warden, care sustin ca fisierul denumit "consolidated.db" pastreaza evidenta datelor GPS de pe dispozitivele 3G produse de Apple si este actualizat constant cu pozitia geografica a utilizatorului.

Un purtator de cuvant al Apple Germania a refuzat sa comenteze subiectul.