​Reprezentanti ai Apple si Google au raspuns pozitiv la cererea Senatului american care vrea sa-i audieze pentru a afla de ce telefoane care folosesc sistemele de operarea iOS si Android transmit date legate de localizarea posesorilor. Problema, semnalata recent de doi programatori, a starnit ingrijorari legate de confidentialitatea datelor personale si dreptul la viata privata, iar companiile au fost intens criticate pentru ca nu au spus nimic pana acum. Apple declara insa recent ca e o problema de programare ce va fi rezolvata printr-un update.

smartphone-urile violeaza intimitateaFoto: Reuters

Senatorul democrat de Minnesota Al Franken spune ca e multumit ca cele doua companii au acceptat sa dea explicatii in Senat si ca e un prim pas spre rezolvarea problemelor si spre linistirea publicului care s-a aratat ingrijorat de colectarea acestor date. Audierile vor avea loc pe 10 mai.

Cel mai mult s-a vorbit despre telefoanele Apple in acest scandal, insa apoi s-a observat ca si telefoanele cu Google Android colecteaza date despre pozitia geografica a posesorilor. Apple spunea recent ca totul se rezuma la un "bug" pe care il va rezolva printr-un update si adauga ca in niciun caz datele nu sunt colectate intentionat.

Google sustine ca utilizatori pot opta ca aceste informatii de tracking sa nu mai fie trimise catre serverele Google si adauga ca cele transmise sunt anonime si nu pot fi astfel legate de un anumit utilizator, pentru a i se urma traseul dintr-o anumita zi, spre exemplu.

Pe de alta parte, un expert in securitate IT citat de PC World critica Apple pentru ca a raspuns cu intarziere numeroaselor intrebari si spune ca raspunsurile nu au lamurit problema.

E de asteptat ca lucrurile sa se complice pentru aceste companii, acum ca si Congresul a intrat pe fir si este posibil ca practicile legate de dreptul utilizatorilor la confidentialitate sa fie luate la puricat, iar ancheta sa dureze mult.