- "Au fost facute eforturi semnificative pentru a tine sub control costurile companiei - costurile operationale au scazut cu 3% in acest trimestru - si de a gasi noi modalitati pentru cresterea productivitatii, pentru a putea deservi un numar mai mare de clienti cu un numar redus de angajati", a declarat Yorgos Ioannidis, directorului executiv al Romtelecom.
Veniturile Romtelecom in primele trei luni din acest an au scazut cu 10,9% pana la 166,3 milioane euro, comparativ cu aceeasi perioada din 2010, dar scaderea a fost mai mica fata de cea inregistrata la sfarsitul lui 2010.
- " (...) veniturile au inregistrat o reducere moderata dupa un an de criza, de 2,3% in comparatie cu ultimul trimestru din 2010, in timp ce EBITDA, calculata fara costurile de restructurare, ar fi fost cu cateva procente mai mare in comparatie cu ultimul trimestru din 2010. Speram ca, odata ce economia va incepe sa isi revina in urmatoarele luni, vor aparea si efecte pozitive in evolutia cererii pentru serviciile de telecomunicatii", a mai spus acesta.
Pierdere operationala (EBIT) de 16,7 milioane euro la sfarsitul lui martie 2011. Continua cresterea pe internet si TV
La sfarsitul primului trimestru din acest an, Romtelecom a raportat o pierdere operationala (EBIT) de 16,7 milioane euro, comparativ cu un profit operational de 13,3 milioane euro in acelasi trimestru al anului trecut.
Numarul abonamentelor de telefonie fixa a scazut in continuare pana la peste 2,5 milioane linii de telefonie, cu 5,1% mai putin decat in aceeasi perioada din 2010. Pe de alta parte operatorul a inregistrat cresteri pe segmentele de internet broadband si televiziune. In primul trimestru din acest an, Romtelecom avea 1,062 milioane de utilizatori de internet broadband, in crestere cu 24,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce numarul abonatilor la serviciile TV depasea 1,064 milioane utilizatori, cu 14,9% mai mult fata de 2010.
UPDATE OTE: Romtelecom a avut o pierdere financiara neta de 13 milioane euro in primul trimestru din 2011
Rezultatele consolidate prezentate vineri de grupul elen OTE pe site-ul propriu arata ca Romtelecom a inregistrat in primele trei luni din acest an o pierdere financiara neta de 13 milioane euro. Spre comparatie, in trimestrul similar din 2010, Romtelecom inregistrase un profit net de 9 milioane euro.
In luna ianuarie din acest an, Romtelecom a anuntat ca va disponibiliza intre 1000 si 1400 de angajati in acest an in urma unor proiecte care vizeaza reducerea costurilor si eficientizarea activitatii. Compania a demarat peste 20 de proiecte de transformare care se vor derula pana in 2013 si care vizeaza imbunatatirea proceselor, de la vanzari pana la ciclul de instalare, cresterea eficientei in call-centere si magazine sau simplificarea portofoliului de produse.
2.In momentul vanzarii catre OTE aceasta era o companie a statului grec.
3.Profitul pe care l-au scos de aici l-au bagat intr-o gaura neagra din punct de vedere financiar numita Grecia.
4.In Grecia, profitul scos din Romania, daca nu a ajuns in mainile celor cateva familii ce capuseaza statul, au ajuns in pensiile sau indemnizatile grecilor
5.Spre deosebire de tine eu imi pastrez bijuterile in cap.
6. Pseudonimul Da Vinci nu e suficient. Sigur ar fi necesare si ceva mai multe circumvolutiuni
()
NextGen Communication este urmatorul Romtelecom, dar fara stat si fara a plati nimic la stat si culmea este si foarte profitabil pe cand RT are pierderi enorme pe hartie
Din pacate... asistam la o noua escrocherie.
E simplu
problema nu e profitul, ci optimizarea. suntem cei mai multi, toti ceilalti au sub 5000 - sa ne gandim ca noi am fost cateva zeci de mii. de plecat, nu s-a plecat cu mana goala - ai avut cel putin un ban alb de zile negre.
2. Analizati unde sunt inca MULTI , ( a se vedea HQ) optimizarea e buna dar de vazut unde se cheltuie multi bani si eventual comparativ cu ceilalti operatori , din orice tara ar fi ei. vedeti cum aveti repartizati cei peste 8000 de oameni.
3. Sunt prea multi sefi la centru si multi erau pe langa.
Din punct de vedere al relatiei companie client e ok desi, e loc de mai bine.
Primesti pentru ce platesti , raportul calitate- pret e bun as zice.
Desi mai sunt de zis si bune si rele , per general relatia cu clientii este corecta , e bine dar e loc si de mai bine.
In ceea ce priveste telegonie moka... pana la urma INCA e produsul de baza , cand va deveni secundar poate va fi aproape moka , eu personal nu vreau moka nimic, vreau preturi corecte pentru ce primesc sa platesc dar doar cat face.
Mai interesant este faptul ca in Grecia OTE are venituri de cca 3 ori mai mari decit Romtelecom dar ... cheltuieli salariale de peste 5 (cinci) !!! ori mai mari.
Adica , dam afara fraierii din Romania si ii scoatem contabiliceste pe pierderi ca sa justificam asta, pentru ca grecu' lenes sa huzureasca in continuoare pe munca sclavilor din Romania.
Mai sint si alte cifre interesante in raportu asta, pentru cine este interesat.