Intalnirea dintre autoritatile romane si oficialii OTE si Deutsche Telekom pe tema ofertei pentru achizitia actiunilor detinute de stat la Romtelecom a fost mutata in aceasta dimineata, la solicitarea partii germane, din ziua de marti (17 mai) pentru miercuri (18 mai), a declarat pentru HotNews.ro Marius Fecioru, secretar de stat in ministerul Comunicatiilor. De notat ca, Marius Fecioru este cel care prezenta in noiembrie 2010 catre OTE si DT intentia statului roman legata de aceste actiuni, dar in acelasi timp este si un om venit in minister dupa o experienta de 12 ani in Romtelecom, unde are in prezent postul suspendat. OTE este in prezent actionarul majoritar al Romtelecom. Nu asistam la un conflict de interese? Nu este nimic ilegal, sustine acesta.

Marius FecioruFoto: AGERPRES

Rep: Domnule Marius Fecioru, este adevarat ca veniti din Romtelecom, unde postul dumneavoastra este acum suspendat?

Am lucrat in Romtelecom 12 ani si la momentul in care am fost numit demnitar, conform legii, contractul a fost suspendat. Nici nu puteam sa-mi dau demisia, nici nu puteam sa reziliez contractul. Am fost numit demnitar la 14 ianuarie 2009.

Rep: Ati fost cel care a prezentat la finele anului trecut catre OTE si Deutsche Telekom intentia statului roman de a vinde actiunile de la Romtelecom. Sunteti implicat in negocierea vanzarii acestui operator..

Am functionat conform mandatului. Nu exista o negociere a vanzarii actiunilor, ci exista demarata o procedura conform legii privatizarii Romtelecom si a acordului actionarilor.

Rep: Cine sunt oficialii romani implicati in lantul decizional in aceasta tranzactie?

In momentul in care se va ajunge la o concluzie fundamentata pe o oferta, respectiv pe un studiu de evaluare, aceste lucruri vor fi aduse la cunostinta Guvernului, unde se va lua o decizie in sedinta de Guvern. Ministerul Comunicatiilor (MCSI) este reprezentantul Guvernului in actionariat, nu este actionarul Romtelecom.

Rep: Nu considerati prin urmare ca v-ati afla intr-un conflict de interese?

Nu cred ca sunt in conflict de interese deoarece conflictul de interese este definit de lege in mod clar, iar eu in acest moment nu am statut de angajat al companiei Romtelecom. Iar lucrul acesta este un lucru cunoscut de pe site-ul ministerului, la declaratia de avere si interese si respectiv in CV-ul meu sunt lucrurile exprimate destul de clar.

Am lucrat in aceasta companie, contractul mi-a fost suspendat conform legii, ma aflu in aceasta pozitie de demnitar al statului roman conform unui ordin al primului ministru. Din aceasta functie duc mandatul pe toate componentele care se afla in subordinea ministerului inclusiv pe componenta Romtelecom si nu ma aflu in nici un conflict de interese atata timp cat nu sunt platit de companie, nu am un contract in vigoare la acest moment, nu beneficiez de vreo forma de recompensare din partea companiei..

Rep: Nu aveti nici un castig suplimentar pentru participarea la aceasta posibila tranzactie?

Nu exista nici o remuneratie pentru acest lucru. Doar salariul, pentru ca acest lucru il fac in timpul serviciului. Nu exista o comisie extraplatita pentru acest lucru.

Rep: Spuneati in urma cu o zi ca, martea viitoare la minister are loc o intalnire cu OTE si DT pe tema Romtelecom. Cum vor decurge mai exact lucrurile?

Parcurg doar procedura conform mandatului primit. Voi fi prezent si voi asculta ce ne vor prezenta. Intalnirea nu are definita o agenda clara. Practic ei (n.a OTE si DT) au cerut o intalnire cu ministerul, iar la aceasta intalnire conform ultimelor termene pe care le-au solicitat a fi impinse mai incolo ar fi momentul in care sa ne prezinte rezultatul lor cu privire la solicitarea noastra.

Referitor la intalnirea de marti, in aceasta dimineata, la solicitarea DT, intalnirea a fost mutata din ziua de marti (17 mai) pe miercuri (18 mai). OTE si DT solicitasera intalnirea pentru marti si datorita indisponibilitatii partii germane au cerut mutarea intalnirii pe ziua de miercuri.

De asemenea, la intalnire nu sunt prezent eu singur, ci va fi si ministrul, reprezentantul AGA Romtelecom si probabil un consilier al ministrului. Adica, daca cineva considera ca experienta pe care o am eu referitoare la subiectul Romtelecom nu este o experianta pe care o poate folosi statul roman, atunci sa aduca pe altii care se pricep la agricultura.

Rep: Surse din piata au precizat pentru HotNews.ro ca oferta ar fi de maxim 350 de milioane de euro..

Aceasta cifra este un zvon, iar asteptarile ministerului au fost exprimate in urma cu cateva luni de ministrul Comunicatiilor (n.a acesta a mentionat cifra de un miliard de euro).

  • OTE si Deutsche Telekom nu comenteaza

Marius Fecioru a declarat cu o zi in urma in premiera pentru HotNews.ro faptul ca seful grupului elen OTE, Michael Tsamaz, si vicepresedintele Deutsche Telekom (DT) se vor intalni martea viitoare la Bucuresti cu autoritatile romane pentru a discuta pe tema achizitiei pachetului de actiuni detinut de stat la Romtelecom si cu siguranta vor prezenta o oferta. Pe de alta parte, surse din piata au precizat pentru HotNews.ro ca oferta ar avea valoarea de maxim 350 de milioane de euro.

Referitor la aceste informatii, oficialii OTE si Deutsche Telekom au transmis miercuri catre HotNews.ro ca "nu comenteaza". Declaratiile celor doua companii au fost facute inainte de publicarea acestui interviu.

In legatura cu statutul lui Marius Fecioru in cadrul companiei, Romtelecom a comunicat miercuri catre HotNews.ro:

  • "Dl. Marius Fecioru a fost angajat al Romtelecom in perioada 1997-2009, ultima pozitie detinuta fiind cea de Manager Program. Pe durata functiei publice de Secretar de Stat, domnia sa are contractul individual de munca suspendat in conformitate cu prevederile art. 50, lit. e din Codul Muncii".

Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) - 45,99%. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la compania OTE.

Nota Redactiei:Multumim cititorilor HotNews.ro care au semnalat faptul ca Marius Fecioru este angajat al Romtelecom, cu contractul suspendat.