Personal mi-as dori sa listam pe bursa actiunile statului la Romtelecom, mai ales ca un operator din piata, respectiv RCS&RDS, si-a exprimat intentia de a cumpara aceste actiuni, a declarat joi Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor. Oficialul a confirmat astfel informatiile comunicate marti de surse din piata pentru HotNews.ro, privind interesul RCS&RDS in cazul listarii actiunilor Romtelecom.

Valerian Vreme (foto arhiva)Foto: Hotnews

Marti, Marius Fecioru, secretar de stat in ministerul Comunicatiilor, a declarat in premiera pentru HotNews.ro faptul ca, seful grupului elen OTE, Michael Tsamaz, si vicepresedintele Deutsche Telekom (DT) se vor intalni pe 17 mai la Bucuresti cu autoritatile romane pentru a discuta pe tema achizitiei pachetului de actiuni detinut de stat la Romtelecom si cu siguranta vor prezenta o oferta. Pe de alta parte, surse din piata au precizat in aceeasi zi pentru HotNews.ro ca oferta ar avea valoarea de maxim 350 de milioane de euro.

Prezent joi (12 mai) la o conferinta internationala organizata de autoritatea de reglementare (ANCOM) pe tema strategiilor pentru spectrul radio, ministrul Vreme a fost asaltat cu intrebari legate de aceasta intalnire. Intrebat daca i se pare prea mica suma de 350 de milioane de euro, ministrul a raspuns razand: "Dumneavoastra ce credeti?".

UPDATE Contactat de HotNews.ro, Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS, a precizat ca nu doreste sa comenteze afirmatiile ministrului Comunicatiilor.

De altfel, Vreme a facut o estimare personala privind pretul asteptat pentru pachetul de 46% din actiunile Romtelecom chiar in ziua in care statul isi anunta intentia de a vinde aceste actiuni. Estimarea viza cifra de un miliard de euro.

Important de notat este ca acestea sunt considerartii personale ale ministrului Comunicatiilor. Ministerul pe care il conduce este reprezentantul si nu actionarul statului la Romtelecom, iar decizia finala se va lua in sedinta de Guvern.

Miercuri, 18 mai, la Ministerul Comunicatiilor va avea loc o intalnire cu oficialii OTE si ai Deutsche Telekom privind raspunsul acestor doua grupuri despre posibila achizitie a actiunilor detinute de stat la Romtelecom. Autoritatile romane ar urma sa realizeze ulterior o analiza a posibilei oferte. In cazul in care suma nu este una satisfacatoare, autoritatile si-au exprimat intentia de a lista aceste actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti.

Statul roman a anuntat in luna noiembrie a anului trecut ca intentioneaza sa valorifice pachetul de actiuni de 46% detinut in cadrul Romtelecom si i-a invitat pe reprezentantii OTE, actionarul majoritar in cadrul operatorului, sa vina cu o oferta de pret in acest sens pana la sfarsitul lui 2010. In luna decembrie insa, oficialii OTE au cerut o prelungire cu trei luni a termenului limita pana la care pot depune aceasta oferta. Ulterior, acestia au solicitat inca o amanare pana la sfarsitul lunii mai din acest an.

Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor (MCSI) - 45,99%. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la compania OTE.