UPDATE RCS&RDS are nevoie de remedii concurentiale pe piata serviciilor de internet mobil din Romania

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 12 mai 2011, 12:42 Economie | Telecom


Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS&RDS
Foto: Agerpress
RCS&RDS are nevoie de compensatii pentru ca nu a beneficiat in 2010 de posibilitatea de a oferi servicii de internet 3G si in banda de 900 MHz in care pana acum se furnizau exclusiv servicii GSM, arata rezultatele unui studiu de impact al autoritatii de reglementare in comunicatii. La inceputul anului trecut Orange, Vodafone si Cosmote au primit dreptul de a oferi si servicii de internet mobil in aceasta frecventa, in urma unei decizii nationale care a transpus o directiva UE. RCS&RDS a fost singurul operator 3G care nu a putut beneficia de decizie, fiindca nu detinea o licenta in frecventa respectiva.

 • “(...) concluziile sale (n.r. ale studiului) arata ca este necesar sa aplicam cel putin un remediu concurential pe piata serviciilor de comunicatii mobile. In urma analizei cantitative si calitative complexe a unei varietati de remedii posibile care sa raspunda la distorisunile concurentiale identificate, au fost retinute trei solutii posibile. Fiecare din solutiile retinute contine combinatii de mai multe remedii, in formulari diferite si cu un calendar de implementare adecvat. Exemple de remedii avute in vedere in conturarea solutiilor sunt: eliberarea unui bloc de frecventa de 5MHz in banda de 900MHz, roaming national, incheierea de acorduri de partajare a infrastructurii intre operatori. Combinatia de remedii ce urmeaza a fi implementata de ANCOM va fi stabilita in urma unui proces de consultare publica cu industria”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM).

O solutie in acest sens ar trebui luata in circa doua luni de zile, in urma consultarilor cu operatorii din piata, a mai precizat seful autoritatii de reglementare.

 • Miza: Acoperire 3G mai mare la costuri mai mici

Decizia de reglementare din 2010 dadea posibilitatea operatorilor care aveau licente in banda de 900 MHz, anterior folosita exclusiv pentru servicii de voce si servicii de date prin GPRS si EDGE, sa ofere si servicii 3G. Comparativ cu banda de 2100 MHz alocata in prezent pentru servicii 3G, folosirea unor benzi mai joase permite operatorilor ca la aceleasi investitii sa ofere o acoperire mai mare, tehnologia fiind mai potrivita pentru extinderea acoperirii 3G in mediul rural si in zonele izolate. Vodafone a si lansat in luna aprilie din 2010 prima retea 3G din tara in aceasta frecventa.

 • UPDATE Valentin Popoviciu, RCS&RDS: Eliberarea unei parti de spectru este singura metoda care ni se pare ca va echilibra competitia in piata

Prezent la eveniment, Valentin Popoviciu, director de dezvoltare al RCS&RDS, a precizat pentru HotNews.ro pozitia operatorului fata de posibila masura compensatorie care sa aduca echilibru in piata:

 • "Eliberarea unei parti de spectru este singura metoda care ni se pare ca va echilibra competitia in piata pentru ca ar insemna ca vom primi si noi cel putin 5 MHz in spectrul de 900 MHz astfel incat sa putem concura de pe aceleasi pozitii cu ceilalti operatori. (...) Pentru noi nu poate fi vorba de o licitatie, ci o masura compensatorie. Statul roman are aceasta obligatie, conform textului deciziei 114 din 2009 a Comisiei Europene", a spus Valentin Popoviciu.

RCS&RDS nu vrea roaming national sau partajarea infrastructurii cu alti operatori

Acesta a explicat si de ce nu considera ca celelalte doua variante ar fi o solutie pentru un echilibru concurential in piata.

 • "Roamingul national ar insemna ca ceilalti operatori sa ne dea noua pe piata de gros minute care pot fi folosite pe reteaua lor. Cu alte cuvinte, utilizatorii nostri de telefonie mobila daca nu au semnal de la noi, pentru ca nu avem acoperire, vor putea intra pe reteaua altor operatori ca abonati ai nostri. Noi ii taxam pe abonati, iar operatorii a caror retea este folosita ne taxeaza pe noi. Din punct de vedere economic chestia asta nu a functionat nicaieri in Europa din motive de tarife, aceestea fiind intotdeauna prohibitive. Mereu tarifele de gros pentru roaming national au fost mari", a precizat acesta.

Nici partajarea infrastructurii, spune oficialul RCS&RDS, nu este o solutie.

 • "Spectrul de 900 MHz e mult mai bun decat 2100 MHz unde avem noi licenta de 3G in momentul de fata. Lungimea de unda in 900 MHz penetreaza mult mai bine in cladiri decat 2100 MHz si ajunge la distanta mai mare. Drept urmare invetitia de construire a retelei e mult mai mica si ulterior si costurile de operare. Operatorii care detin frecvente mai inalte (2.100 MHz) vor trebui sa puna mai multe site-uri pentru aceeasi calitate si acoperire ca in banda de 900 MHz. Partajarea infrastructurii nu este o solutie. Chiar daca ne dau niste pozitii acesti operatori in 900 MHz, in final acestia vor pune aproape de doua ori mai putine site-uri decat noi", a mai spus Popoviciu.

Licentele GSM ale Orange si Vodafone expira in acest an. Noi frecvente pentru internet mobil urmeaza a fi alocate in 2012

Remediile necesare pentru RCS&RDS vin in contextul in care noi resurse de spectru ar urma sa fie alocate pentru internet mobil in perioada urmatoare.

 • “Autoritatea va elabora si adopta in anul 2011 o strategie de dezvoltare a serviciilor BWA in benzile de frecvente 2500-2690 MHz si 790-862 MHz si va aloca resursele de spectru din benzile destinate acestor servicii printr-o procedura de selectie in cursul anului 2012”, a declarat joi Bogdan Iana, Directorul Directiei Executive Administrare Spectru si Resurse de Numerotatie din cadrul ANCOM cu ocazia unei conferinte internationale pe tema strategiilor pentru spectrul radio.

Acesta a aratat ca, in conditiile in care la sfarsitul acestui an expira licentele detinute de operatorii Orange Romania si Vodafone Romania pentru benzile de frecvente de 900 MHz si 1800 MHz (frecvente GSM), pentru dezvoltarea cat mai rapida a acoperirii cu retele si servicii BWA, autoritatea analizeaza doua posibile solutii pentru procedura de alocare a spectrului de frecvente in cele patru benzi de interes pentru implementarea serviciilor de banda larga in Romania.

Astfel, prima optiune este ca licentele in benzile de frecvente de 900 MHz si 1800 MHz detinute de catre Orange Romania si Vodafone Romania sa fie prelungite pana la mijlocul anului 2014 cand vor expira cele mai recente licente acordate companiei Cosmote in aceste doua benzi si organizarea in anul 2012 a unei proceduri de selectie pentru benzile 800 si 2600 MHz, simultan cu benzile 900 si 1800 MHz, drepturile de utilizare urmand a intra in vigoare in anul 2013, respectiv 2014.

O a doua optiune este ca toate cele trei licente alocate in banda de 900, respectiv de 1800 MHz, sa fie prelungite pana la sfarsitul anului 2021, cand vor expira cele mai nou alocate licente in banda de 2100 MHz catre companiile Cosmote si RCS & RDS si organizarea in anul 2012 a unei proceduri de selectie pentru benzile 800 si 2600 MHz, urmand ca drepturile de utilizare a acestor benzi sa intre in vigoare in anul 2013. In acest caz, pana cel tarziu in anul 2020, ANCOM va elabora o strategie de refarming (analiza si realocare) a tuturor acestor benzi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3585 vizualizari

 • -1 (7 voturi)    
  Daca nu a participat la licitatie pt ca nu avea (Joi, 12 mai 2011, 14:20)

  .... [utilizator]

  licenta 3G, de ce ar trebui sa primeasca compensatii?
  Daca s-ar organiza un concurs pt ocuparea unui post de sofer si eu nu pot participa pt ca am luat permisul dupa ce s-a organizat concursul, ar trebui sa fiu despagubit?
  Acest articol, impreuna cu cel legat de declaratia ministrului comunicatiilor, spun multe despre sforile care se trag pentru monopolul RDS pe piata telecomunicatiilor.
  • -3 (5 voturi)    
   Corect! (Joi, 12 mai 2011, 15:00)

   aac [utilizator] i-a raspuns lui ....

   Sînt de aceeaşi părere. RDS a trăit pînă acum numai din împrumuturi şi compensaţii şi a ajuns aproape de topul companiilor telecom fără însă să aibă şi calitatea serviciului celorlalţi operatori.

   Problema era simplu de rezolvat: îşi cumpăra licenţă şi era OK. De ce trebuie să compenseze statul o firmă particulară faţă de alte firme particulare?

   Impresia mea e că RDS are în spate pile puternice şi se menţine artificial pe piaţă pe o poziţie pe care n+o merită.
   • -2 (6 voturi)    
    RDS exista pe piata (Joi, 12 mai 2011, 15:35)

    AAA [anonim] i-a raspuns lui aac

    ... pt ca noi, romanii, suntem obisnuiti sa ne concentram pe pret si nu pe calitate. Daca am putea primi totul pe moka ar fi nemaipomenit, uitand totusi ca cineva trebuie sa bage bani si in infrastructura. Pe principiul "ce daca mai imi pica netul 2-3 zile sau nu-mi raspunde tanti de la relatii clienti cu saptamanile, dar macar platesc putin" firme precum rds se vor dezvolta in voie. Si cand vor deveni monopol, si fiti siguri ca vor deveni un monopol, atunci sa vedem.
   • +2 (10 voturi)    
    rds si altii (Joi, 12 mai 2011, 16:11)

    nu va plangeti [anonim] i-a raspuns lui aac

    Nu va plangeti de RDS ca aceasta firma nu vrea decat sa ofere telefonie in GSM sa poata vinde simuri si fiecare roman cu telefon GSM sa si-l ia nu are nici un interes de a vinde 3G . Ideea este ca totusi au fost 2 licente 3G in romania care s-au licitat pe bani multi si dupa acordarea lor orange, cosmote si vodafone au primit drept de a utiliza GSM ca si 3G fara a cotiza cu nimic in plus....de aceea RDS a cerut compensatii... ceea ce e just

    PS: in final daca intra RDS pe benzi de 900 sau 1800 nu inseamna decat un lucru...concurenta si mai acerba si preturi si mai bune pentru noi cu acoperire mare
 • +2 (4 voturi)    
  Sfat catre RDS (Joi, 12 mai 2011, 17:47)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  Va Rog Din Suflet!

  Ocupativa de Relatiile cu Clientii
  Dupa, de caderile de internet inexplicabile

  sau vice-versa
 • +1 (7 voturi)    
  mor de râs! (Joi, 12 mai 2011, 17:57)

  Neica [anonim]

  Ce este just? Unii plătesc și alții vor compensații? Hai să fim serioși! Atunci când au intrat pe piată au zis că fac 3g în banda de 2100 Mhz și acum s-au răzgândit.
  • -2 (2 voturi)    
   Tocmai (Joi, 12 mai 2011, 20:20)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui Neica

   Orange, Vodafone si Cosmote au primit moca deptul de a oferi servicii 3G, in timp ce RDS a platit o gramda de bani.

   De ce sa faca statul roman donatii catre Orange, Vodafone si Cosmote?
 • 0 (0 voturi)    
  nu e aia buna (Vineri, 13 mai 2011, 10:17)

  dx [utilizator]

  cei care acum slavesc RDS-ul pentru serviciile lor ieftine ii sfatuiesc sa priveasca un pic in viitor:

  Acest operator, ajutat de puterea portocalie, va pune "laba" pe toate piata de telecomunicatii. Ii va forta pe marii operatori europenti (France Telcom, Deutche Telekom si Vodafone) sa iasa de pe aceasta piata. Vor vinde sau nu vor mai investii un leu.

  Dupa aceea, RDS va mari f mult preturile si va oferi servicii jalnice (asa cum era Romtelecom acum 20 de ani).

  Daca asta se doreste asta ve-ti avea !
  • 0 (0 voturi)    
   un om destept (Vineri, 13 mai 2011, 15:09)

   ovi [anonim] i-a raspuns lui dx

   bravo!un om destept :)
   • 0 (0 voturi)    
    gramatica (Luni, 16 mai 2011, 15:04)

    corector [anonim] i-a raspuns lui ovi

    @ anonim , @ dx : un om destept dar nu se pricepe la gramatica :( .... ve-ti avea versus veti avea hahaha!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by