Microsoft a anuntat marti noua versiune pentru Windows Phone denumita Mango, care va aduce peste 500 de noi caracteristici si va putea fi descarcata la inceputul acestei toamne. In plus, Windows Phone va fi disponibil pe terminalele a trei noi producatori: Acer, Fujitsu si ZTE. Compania sustine ca noul update face ca informatia sa fie mai bine organizata, iar aplicatiile vor putea fi mai usor de folosit si de actualizat. Microsoft are aproximativ 5% cota pe piata sistemelor de operare pentru smartphone-uri, insa parteneriatul cu Nokia ii va creste ponderea in urmatorii ani.

Mai multe detalii despre programarea update-urilor pentru terminale vor fi anuntate aproape de lansare

"Acum sapte luni, am dat startul acestei misiunii: sa facem smartphone-urile mai inteligente si mai usor de folosit de catre utilizatori. Cu Mango, Windows Phone face un pas mare inainte in redefinirea modului in care utilizatorii comunica, folosesc aplicatii si navigheaza pe internet, asa incat cu jumatate din efortul depus acum sa se obtina rezultate duble.", spune Andy Lees, presedinte Mobile Communications Business, Microsoft.

Comunicare

Microsoft sustine ca update-ul Mango organizeaza informatia in jurul persoanei sau grupului cu care se interactioneaza si nu in jurul aplicatiei folosite.

- Threads. Se poate alterna intre mesaje, chat-ul Facebook si Windows Live Messenger, toate in aceeasi conversatie

- Grupuri. Grupuri de contacte se transforma in Live Tiles personalizate pentru a vedea cele mai recente statusuri si pentru a putea trimite rapid un mesaj, un email sau un mesaj instant catre intregul grup, direct din ecranul de Start

- O mai buna integrare cu retelele sociale. Twitter si LinkedIn sunt integrate in carduri de contacte, iar Mango include si posibilitatea de Facebook check-in.

- Linked Inbox. Mai multe conturi de email-uri intr-un sigur Inbox; conversatiile sunt organizate asa incat sa se poata vizualiza cel mai recent mail

- Hands-free messaging. Suport integrat pentru speech-to-text si text-to-speech, ceea ce permite scrisul de mesaje sau chat-ul hands-free

O alta abordare a aplicatiilor

Compania spune ca prin noul Windows poti primi notificari si actualizari din aplicatii direct pe ecranul de Start si va adauga aplicatiile la rezultatele cautarii si in Windows Phone Hubs.

- App Connect. Prin conectarea aplicatiilor la rezultatele cautarii si integrarea lor in Windows Phone Hubs, inclusiv in Music and Video si Pictures, aplicatiile sunt vizibile atunci cand si unde este nevoie.

- Live Tile-uri imbunatatite. Se pot obtine informatii actualizate fara sa fie nevoie ca aplicatiile sa fie deschise. Live Tiles sunt acum si mai dinamice si pot stoca si mai multa informatie.

- Multitasking. Aplicatiile pot fi alternate rapid iar, in acelasi timp, altele pot rula pe fundal, in timp ce se pastreaza durata si performanta bateriei

Navigarea pe internet

In plus fata de includerea Internet Explorer, update-ul Mango va conecta puterea internetului la capabilitatile unice ale telefonului, precum identificarea locatiei, camera video si accesul la aplicatii, pentru a prezenta o noua modalitate de navigare pe internet, mai relevanta.

- Internet Explorer 9.

- Recunoastere locala (Local Scout). Furnizarea unor rezultate locale si recomandari pentru restaurante din apropiere, magazine si propuneri de activitati.

- Bing pe Windows Phone. Mai multe moduri de a cauta pe internet, inclusiv Bing Vision, Music Search si Voice.

- Carduri rapide (Quick Cards). Cand se cauta un produs, un film, un eveniment sau un loc exista un sumar si aplicatii relevante

Windows Phone 7 s-a lansat in toamna anului trecut iar in Marketplace exista 17.000 aplicatii. Mango va extinde si mai mult ecosistemul Windows Phone prin incheierea de parteneriate cu Acer, Fujitsu Ltd. si ZTE Corp., care s-au angajat sa produca device-uri cu Windows Phone pentru diferite piete la nivel global pana la finalul acestui an.

O versiune Beta a instrumentelor gratuite Windows Phone pentru dezvoltatori, care vor fi utilizate pentru a crea noua generatie de aplicatii si jocuri Mango va fi postata pe un site public Microsoft in termen de 24 de ore.