Studiile nu arata o legatura cauzala directa intre folosirea telefonului mobil si aparitia cancerului cerebral. arata un comunicat al Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania ca reactie la anuntatul OMS care spunea ca radiatiile provenite de la telefoanele mobile pot cauza cancerul. Asociatia mai spune ca actualele norme de siguranta in domeniu (SAR) sunt valide.

”Agentia Internationala pentru Cercetare in domeniul Cancerului (IARC), din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a anuntat includerea radiatiilor provenite de la telefoanele mobile in clasa de risc 2B – ”posibil cancerigene pentru oameni”. Aceasta clasificare, 2B, inseamna ca riscul este posibil, dar nu probabil, studiile nearatand o legatura cauzala directa intre folosirea telefonului mobil si aparitia cancerului cerebral. IARC precizeaza ca sunt necesare cercetari suplimentare in domeniu", arata comunicatul Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania.

AOMR mai precizeaza ca in clasa de risc 2B se afla 266 de factori si substante, printre care se numara cafeaua si muraturile.

"Intelegem ca unii utilizatori de telefoane mobile sunt ingrijorati, de aceea subliniem ca actualele norme de siguranta in domeniu (SAR) sunt valide".

Totusi, pentru cei care doresc sa reduca si mai mult expunerea la campurile electromagnetice generate de telefoanele mobile, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda folosirea dispozitivelor hands free si reducerea numarului si a duratei convorbirilor.

"Probele, care continua sa se adune, sint suficient de puternice pentru a justifica pozitionarea telefoanelor mobile la nivelul 2b (unul din cele cinci niveluri de clasificare care definesc produsele "posibil cancerigene pentru om)", spunea Jonathan Samet, presedintele grupului de lucru care a realizat studiul OMS.