Statul ar vrea sa-si construiasca cu fonduri UE in valoare de circa 86 de milioane de euro, destinate pentru internet in zonele defavorizate, o infrastructura de comunicatii, la care ulterior operatorii de comunicatii sa se lege pentru a oferi servicii de internet catre populatie. Banii sunt in prezent blocati de Comisia Europeana, care asteapta din 2007 un proiect din partea Romaniei. Infrastructura va acoperi cel putin 90% din 3648 de localitati din tara unde ar locui acum circa un milion de persoane fara posibilitatea accesului la internet, dar serviciile ar urma sa fie oferite numai daca operatorii se conecteaza la acesta platforma pentru a duce internetul catre utilizatorii finali. Asa arata in linii mari o propunere de proiect postata marti pe site-ul ministerului Comunicatiilor.

Infrastructura de backhaul a statuluiFoto: Hotnews

Cum vrea statul sa deblocheze fonduri UE de circa 86 de milioane de euro

Aproximativ 86 de milioane de euro (cc. 70 de milioane euro fonduri UE nerambursabile si cc 16 milioane de euro cofinantare de la bugetul de stat) sunt disponibele inca din 2007 pentru Romania pentru internet broadband in zonele defavorizate prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" 2007-2013. In vara lui 2010 autoritatile romane au vrut sa directioneze banii catre un alt proiect - platforma eRomania, astfel ca la sfarsitul lui 2010, CE a decis sa blocheze acordarea acestor fonduri pana ce autoritatile vor veni cu un proiect tehnic care sa corespunda scopului initial.

Rezumat HotNews.ro

In termeni tehnici ar fi vorba de crearea unei infrastructuri de backhaul, retea care face legatura intre magistralele nationale de transport de date (retelele nationale de fibra optica) si punctele de acces din localitati, de unde pleaca apoi reteaua care furnizeaza servicii catre populatie. Aceasta infrastructura ar urma sa ramana in proprietatea statului.

Infrastructura ar urma sa fie creata in asa numitele zone albe din Romania, adica acele localitati lipsite total de retele de comunicatii si in care operatorii nu intentioneaza sa investeasca prea curand pentru ca nu ar fi eficient economic. Conform datelor statistice, in Romania ar fi momentan in aceasta situatie 3648 de localitati in care locuiesc circa un milion de persoane.

Tot acest teritoriu ar urma sa fie acoperit printr-un singur proiect, promovat de Ministerul Comunicatiilor (MCSI), iar pentru dezvoltarea si gestionarea infrastructurii ar urma sa se creeze o noua structura in cadrul ministerului Comunicatiilor, numita "PIU" (n.a unitate de implementare a proiectului), aceasta urmand sa fie beneficiara a fondurilor UE.

In prima faza a proiectului se va face o licitatie deschisa pentru selectarea operatorilor care sa construiasca aceasta infrastructura, iar ulterior se vor organiza licitatii pentru servicii de mentenanta si suport. Statul nu va putea oferi direct servicii de internet catre populatie. Acest lucru ar urma sa fie facut de operatorii de comunicatii interesati, care ar urma sa se conecteze la aceasta platforma si sa-si dezvolte partea de retea care sa duca serviciile de internet catre populatie (bucla locala).

Pentru realizarea acestei din urma parti de infrastructura, autoritatile se gandesc sa puna la dispozitia operatorilor inclusiv fonduri UE de dezvoltare rurala din cadrul Ministerului Agriculturii.

Dan Georgescu, presedinte AOTR: Nimeni nu are garantia ca operatorii vor vrea sa foloseasca aceasta infrastructura

Contactat de HotNews.ro, liberalul Dan Georgescu, fost sef al autoritatii de reglementare in comunicatii si in prezent presedinte al AOTR, asociatie ce are ca membri operatori precum Romtelecom si Teletrans, si-a exprimat indoiala privind acest proiect.

  • "Scopul final al proiectului, respectiv acela de a asigura internet broadband in zonele defavorizate este in aceste conditii nesigur pentru ca nu are nimeni garantia ca operatorii vor folosi aceasta infrastructura pentru a extinde acoperirea cu servicii in aceste zone", a declarat Dan Georgescu.

Acesta a atentionat Comisia Europeana inca din vara lui 2010 ca autoritatile romane vor sa directioneze fondurile UE catre platforma eRomania. Ulterior, Comisia Europeana a blocat alocarea acestor fonduri si a cerut autoritatilor romane sa vina cu un proiect tehnic care sa corespunda scopului initial.

Cosmote: Termenul limita de transmitere a observatiilor la acest proiect este 10 iunie 2011

Am solicitat principalilor operatori sa-si exprime un punct de vedere legat de aceasta propunere de proiect prezenta pe site-ul MCSI. Este vorba de 50 de pagini in limba engleza pentru care nu s-a facut nici un anunt oficial. Reprezentantii din minister ne-au comunicat doar ca "proiectul este in consultare publica" fara a oferi mai multe detalii.

Pana la publicarea acestui material ne-au raspuns insa oficialii Cosmote Romania, care au venit cu o informatie importanta:

  • "Momentan analizam intern toate implicatiile acestui proiect. Data limita de transmitere a observatiilor este 10 Iunie 2011. Dupa aceasta data ne putem exprima opinia cu privire la acest proiect", au precizat oficialii Cosmote Romania.

Proiectul tehnic asupra caruia se convenise initial pentru deblocarea fondurilor UE

Trebuie mentionat ca aceasta propunere de proiect a fost formulata recent, modificand substantial un alt proiect tehnic finalizat deja pe data de 2 martie 2011, de o echipa de proiect creata la cererea Comisiei Europene si asistata inclusiv de oficiali europeni.

Echipa a fost infiintata prin ordinul ministrului comunicatiilor, era formata din reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor (MCSI), autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM), Ministerului de Finante (MFP), Ministerului Economiei si ai Consiliului Concurentei (CC) si era condusa de Eduard Lovin, director executiv reglementare in cadrul ANCOM.

Solutia tehnica identificata de aceasta echipa viza impartirea celor 3648 de localitati in 7 zone de dezvoltare. Banii ar fi urmat sa fie atribuiti in cadrul a 7 proiecte, cate unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. In privinta finantarii, s-a propus o varianta de tipul schema de ajutor de stat in care 'intensitatea ajutorului de stat este de maxim 60%', iar operatorul care ar fi solicitat un coeficient mai mic, ar fi primit un punctaj mai mare in grila de evaluare. Reteaua de broadband nou construita ar fi ramas in proprietatea privata a operatorilor.

Surse din piata au precizat la mijlocul lunii trecute pentru HotNews.ro ca proiectul in aceasta varianta s-ar fi blocat la MCSI, in conditiile in care STS a insistat pe un alt model de proiect in care proprietarul infrastructurii nou create sa fie statul si nu operatorii.