Orange si Vodafone au castigat in instanta luna trecuta suspendarea executarii deciziei Consiliului Concurentei (CC) prin care cele doua companii au fost amendate in acest an cu 34,8 de milioane de euro si respectiv 28,3 de milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta. Suspendarea executarii deciziei autoritatii are loc pana la pronuntarea instantei de fond. Potrivit legii concurentei, instanta poate lua o astfel de hotarare doar cu conditia platii unei cautiuni de 30% din totalul amenzii primite, ceea ce inseamna ca Orange si Vodafone au avut de platit impreuna 18,9 milioane de euro.

Bogdan ChiritoiuFoto: HotNews.ro

Decizie Vodafone

Decizie Vodafone

Foto: Hotnews

Vodafone si Orange au castigat in instanta pe 16 mai 2011 si respectiv 19 mai 2011 procesele prin care au cerut suspendarea executarii deciziei Consiliului Concurentei din luna februarie din acest an de a amenda cele doua companii cu 63,1 milioane euro pentru abuz de pozitie dominanta.

Conform legii concurentei (nr 21/1996, republicata) instanta poate da o astfel de decizie doar cu conditia ca firmele sa plateasca o cautiune.

  • Art. 47 (2): Instanta poate dispune, la cerere, suspendarea executarii deciziei atacate. Suspendarea se va dispune doar cu conditia platii unei cautiuni, in cuantum de 30% din amenda stabilita prin decizia atacata.

Aceasta inseamna ca cei doi operatori au avut de platit impreuna circa 19 milioane de euro, bani care se vireaza catre bugetul de stat.

In functie de decizia finala din acest proces, cele doua companii vor trebui sa plateasca restul amenzilor primite in cazul in care pierd sau vor primi inapoi acesti bani in cazul in care castiga in fata Consiliului Concurentei.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Orange si Vodafone nu au transmis nici un comentariu pana la publicarea acestui material.

Orange si Vodafone au primit cea mai mare amenda din istoria Consiliului Concurentei

Decizie Orange

Decizie Orange

Foto: Hotnews

Consiliul Concurentei a anuntat la data de 15 februarie din acest an decizia de a amenda cu 63,1 milioane euro Orange si Vodafone pentru abuz de pozitie dominanta, in urma unei plangeri facute in 2006 de Netmaster, furnizor alternativ de servicii de telefonie fixa. Este cea mai mare amenda aplicata vreodata de Consiliu.

Motivul? CC sustine ca cei doi operatori nu au permis Netmaster accesul la retele lor de telefonie in vederea terminarii apelurilor nationale si internationale tranzitate de acest operator. Netmaster solicitase interconectarea la tariful reglementat de autoritatea de reglementare in comunicatii, tarif mai mic decat cele practicate de Orange si Vodafone. Inca din aceeasi zi, cei doi operatori de telefonie mobila si-au aratat dezacordul, anuntand ca vor ataca in instanta aceasta decizie.

UPDATE Chiritoiu, presedintele CC: Probabil vom face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie

Contactat de HotNews.ro, presedintele Consiliului Concurentei a precizat ca asteapta motivarea Curtii de Apel si ca probabil autoritatea va face recurs la Inalta Curte.

  • "Fiecare dintre companii a platit cautiunea de 30% din sanctiune, deci per total asta inseamna circa 19 milioane de euro si au obtinut din partea Curtii de Apel Bucuresti suspendarea platii restului sanctiunii pana la finalizarea analizei pe fond a dosarului. Asteptam sa vedem motivarea. Probabil vom face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In mod normal facem recurs, dar trebuie sa analizam care sunt ratiunile pe care le-a retinut Curtea de Apel si atunci vom decide exact ce facem si desigur ne asteptam banuiesc in toamna sa incepem si judecata pe fond", a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu.

Investigatia Concurentei a fost deschisa si impotriva Romtelecom, iar raportul va fi finalizat in acest an

Plangerea din 2006 facuta de NetMaster Communications viza nu doar comportamentul operatorilor Orange si Vodafone ci si un posibil abuz din partea Romtelecom prin refuzul de acordare a accesului in reteaua sa operatorului de telefonie fixa reclamant. Drept urmare Consiliul Concurentei a deschis o investigatie si asupra Romtelecom, insa pana acum raportul de investigatie nu a fost finalizat.

Bogdan Chiritoiu sustine ca in mod cert acest lucru se va intampla pana la sfarsitul acestui an. Acesta sustine ca oamenii care in mod normal se ocupa de raportul Romtelecom sunt ocupati acum cu discutarea unor angajamente cu Orange si Vodafone intr-o alta investigatie privind posibile practici anticoncurentiale.

Mai exact, o noua procedura legislativa introdusa anul trecut da posibilitatea Consiliului Concurentei de a inchide o investigatie demarata daca firma face niste angajamente care sa inlature situatia ce a condus la deschiderea anchetei.

  • "Este o investigatie deschisa privind suspiciunea noastra in legatura cu faptul ca firmele de telefonie mobila fixeaza pretul la cartelele preplatite pentru consumatorul final, ca in loc sa lase distribuitorilor sa stabileasca preturile le-ar impune acestora la ce pret sa vanda catre clientii finali. Acest gen de comportament ar putea constitui o incalcare a legislatiei concurentei. In acest caz discutam acum angajamentele. Ei (n.a operatorii) vin si ne fac acum propuneri, cum se gandesc sa-si reorganizeze sistemul lor sau relatiile cu distribuitorii ca sa elimine aceasta ingrijorare a noastra", a mai precizat Bogdan Chiritoiu.

In luna noiembrie 2009, Consiliul Concurentei a declansat doua investigatii privind posibile intelegeri pe piata comercializarii produselor preplatite de telefonie mobila. Prima investigatie vizeaza o posibila intelegere intre Orange si distribuitorii acesteia de a nu vinde catre anumiti agenti economici. Cea de-a doua, lansata din oficiu de autoritate, vizeaza posibile practici anticoncurentiale prin stabilirea preturilor de revanzare si intelegeri intre agentii economici implicati pe intreg lantul de distributie al Orange, Vodafone si Cosmote.