Standard & Poor's (S&P) a revizuit in scadere ratingul Nokia, la doua zile dupa ce Fitch Ratings a retrogradat calificativul producatorului finlandez de telefoane mobile, potrivit Mediafax care citeaza Bloomberg.

S&P a retrogradat Nokia cu o treapta de la "A-" la "BBB+", iar Fitch a coborat calificativul de la "BBB+" la "BBB-". S&P a avertizat ca ar putea reduce din nou ratingul, in timp ce Fitch a mentinut perspectiva negativa. Calificativul actual al Fitch pentru Nokia este cu o singura treapta peste categoria "junk" (nerecomandata pentru investitii).

A treia mare agentie de evaluare financiara, Moody's, acorda Nokia ratingul "A3", cu trei trepte peste cel al Fitch si analizeaza situatia grupului pentru o posibila retrogradare.

Investitorii se asteapta ca Nokia sa piarda ratingul "investment grade" (recomandat pentru investitii) in urma erodarii pozitiei de lider pe piata mondiala a telefoanelor mobile, cauzata de concurenta tot mai dura din partea iPhone si a smartphone-urilor bazate pe platforma Android.

"Nokia si-a pierdut complet directia in privinta segmentului de telefoane cu pret ridicat, unde pur si simplu nu se ridica la standardele competitorilor. Pe segmentul ieftin, ofera produse similare, in timp ce rivalii au lansat telefoane specifice fiecarei piete", a declarat Madeleine King, analist la Credit Suisse Londra, adaugand ca "nu exclude" ca grupul sa fie retrogradat in categoria "junk".

Nokia a anuntat, saptamana trecuta, ca vanzarile de telefoane mobile din trimestrul al doilea vor fi "substantial" sub nivelul estimat anterior si a renuntat la prognoza pentru anul in curs, invocand conditiile dificile din Europa si China.

Valoarea de piata a Nokia, cel mai mare producator de telefoane din lume, a scazut cu aproximativ 77%, la 25,6 miliarde de dolari, de la lansarea iPhone in iunie 2007.