Beneficiarii infrastructurii comune sunt autoritatile publice si institutiile statului precum si companiile nationale, regiile autonome si societatile comerciale aflate sub autoritatea, coordonarea sau subordonarea acestora, pentru schimbul de date intre acestea si autoritatile publice si institutiile statului.
Infrastructura comuna va fi destinata schimbului securizat de date si informatii la nivel national dintre autoritatile administratiei publice centrale si locale, intr-o retea privata virtuala a administratiei. Serviciile de comunicatii electronice asigurate de Infrastructura comuna nu au caracter comercial, sunt asigurate gratuit beneficiarilor, se arata in nota de fundamentare la acest proiect de act normativ, supus consultarii publice la data de 10 iunie 2011 de Ministerul Comunicatiilor.
STS, integratorul tehnic al infrastructurii comune de comunicatii a statului
Integratorul tehnic al Infrastructurii comune este propus a fi Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), organism care coordoneaza activitatile in domeniul telecomunicatiilor speciale pentru autoritatile publice din Romania.
- "STS este singura entitate a statului care dispune de capabilitatile necesare pentru realizarea acestei misiuni, avand in prezent, cea mai dezvoltata infrastructura de comunicatii cu rol in asigurarea nevoilor de comunicatii ale autoritatilor si institutiilor publice (circa 6000 de sedii racordate) si are puncte de interconectare cu toti furnizorii de servicii de comunicatii publici predominanti, pentru toate tipurile de servicii de comunicatii fixe si mobile", se precizeaza in document.
Pe langa elementele de infrastructura ale STS, infrastructura comuna de comunicatii a statului va folosi si resursele suplimentare din companiile de stat SNR (Radiocom), Teletrans si Telecomunicatii CFR. STS ar urma sa fie autoritatea integratoare care va gestiona toate activitatile de realizare a infrastructurii comune de comunicatii a statului.
In acelasi timp, ICCES va fi coordonata de catre un Consiliul de Coordonare Interministerial, despre a carui infiintare HotNews.ro a scris in articolul: Infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului va fi coordonata de un consiliu interministerial.
In 2010 autoritatile au luat in calcul infiintarea unei Companii Nationale de Comunicatii
Despre platforma comuna de comunicatii electronice a statului s-a tot vorbit anul trecut. Pe baza unor franturi de informatii s-a vorbit despre intentia statului de a crea o Companie Nationala de Comunicatii (CNC) si chiar ministrul Valerian Vreme a declarat ca infiintarea unei astfel de companii a fost una din premisele luate in calcul.
La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, Ministerul Comunicatiilor a anuntat in premiera pentru HotNews.ro ca nu se va infiinta aceasta Companie Nationala de Comunicatii, decizie bazata pe rezultatele unui studiu in acest sens. Ministrul Vreme declara in schimb ca se va crea o platforma comuna de comunicatii electronice a statului ce va folosi resursele suplimentare de infrastructura IT din trei mari companii cu capital majoritar de stat: Comunicatii CFR, Teletrans si Radiocom, care ar putea asigura in curand 54% din necesarul de comunicatii al institutiilor statului.
In luna ianuarie din acest an, ministrul Vreme prezenta pentru HotNews.ro detalii despre un intranet al statului roman care va avea la baza Infrastructura Comuna de Comunicatii Electronice a Statului (ICCES), formata atat din retelele proprii ale statului cat si din folosirea prin inchiriere de resurse de comunicatii de la trei companii ale statului: Comunicatii CFR, Teletrans si SNR (Radiocom).
Acesta stire trebuie corelata si cu certificatul digital (semnatura electronica) pentru persoanele fizice.
Se urmareste migrarea serviciilor publice din administratie catre aplicatii web la care sa aiba acces orice cetatean.
Cine nu are calculator, va putea folosi unul de la primarie.
Efectele sunt evidente:
- servicii rapide
- disparitia cozilor
- costuri minime
Intram in rand cu lumea.
Practic la bugetul de investitii de peste 100 de milioane de euro pe care il cheltuia pana acum STS se va adauga inca pe atata de la SNR, Teletrans. Iar deciziile le va lua un singur om.
Cu toate pierderile pe care le-ar acumula o administrare de catre stat, minutul de telefonie si MB de date va fi cel putin la jumatate de pret.
Si nu am nici o problema ca in aceste conditii operatorii privati sa faca concurenta prin calitatea serviciilor, ar fi chiar amuzant sa vedem cum vor reusi sa isi mentina rata de profit.
este culmea ca in nota de fundamentare nu exisat niciun calcul facut, necesar de investitii si necesar de cheltuieli operationale, 2-3 ani de acum incolo. informatia ast (1) - ar fi trbeuit sa existe si (2) - era obligatoriu sa fie publica.
Asa trebuie sa platim bani de la buget pentru investitii, salarii etc. fara sa avem niciun control. De exemplu STS si SNR au investit peste 100 milioane de Euro in o tehnologie - WIMAX - care e moarta in toata lumea.
2. In compania in care lucrezi ce control ai tu? Buget, investitii, salarii etc?
3. WiMAX .... vesnica tehnologie care starneste frica operatorilor mobili. A fost o alegere buna facuta de STS. Un calcul simplu: cit te costa o retea 4 G de la zero in varianta 3GPP si cit te costa una full IP de la IEEE. Daca nu sti: 30% pentru WiMAX si integrezi si reteaua existenta. sic
4. Cat despre investitii ai cam exagerat. Sumele in WiMAX sunt mult mai mici. Cea mai mare parte a intrat in infrastructura.
sau
http://www.wimaxforum.org/resources/itu/imt-advanced/wfeg
sau
http://grouper.ieee.org/groups/802/16/
si vezi ce este cu 16m...