Nokia a anuntat marti ca a semnat un acord de licenta de brevet cu Apple, care va duce la solutionarea tuturor litigiilor privind brevetele intre cele doua companii, inclusiv retragerea de catre Nokia si Apple a plangerilor reciproce facute la Comisia Internationala pentru Comert din SUA. In urma acordului Apple va plati catre Nokia o anumita suma, care nu a fost facuta publica, si ulterior redevente pe toata durata acordului, insa detaliile exacte ale contractului sunt confidentiale.

iPhone 3G SFoto: Apple

Batalia legala dintre cele doua companii a fost initiata de Nokia in luna octombrie 2009, cand Apple a fost acuzat ca, prin dezvoltarea tuturor modelelor iPhone, a incalcat tehnologii brevetate de catre producatorul finalndez. Era vorba despre 10 brevete aferente unor tehnologii fundamentale in crearea unor dispozitive compatibile cu unul sau mai multe dintre standardele GSM, UMTS (3G WCDMA) si wireless LAN.

Apple a ripostat in luna decembrie 2009, acuzand Nokia ca i-a incalcat 13 brevete tehnologice. In aceeasi luna, Nokia a depus o plangere si catre International Trade Commission (ITC) din Statele Unite ale Americii, in care acuza Apple ca incalca 7 patente Nokia "in principiu, in toate telefoanele sale mobile, playere muzicale portabile si computere".

Pe 28 martie 2011, Apple a castigat o prima runda in procesele cu Nokia, Comisia Internationala pentru Comert hotarand ca Apple nu a incalcat nici un patent Nokia in cazul telefonului iPhone 3G[S] si a player-ului muzical iPod Nano.

Decizia nu a fost insa una definitiva, iar pe 29 martie 2011 Nokia a facut o noua plangere impotriva Apple la Comisia Internationala pentru Comert, in care acuza producatorul american de incalcarea unor brevete tehnologice in principiu in toate produsele sale: telefoane mobile, playere muzicale, tablete PC si computere.

Nokia a pierdut in ultimii ani o parte importanta din cota de piata dominanta pe care o mentine pe multe piete, mai ales in segmentul de varf al telefoanelor inteligente. Telefonul Apple iPhone si telefoanele bazate pe Google Android domina acest segment, iar Nokia si Blackberry, doi jucatori importanti in trecut, au cote de piata in scadere. Anul acesta, Nokia a anuntat ca va adopta sistemul de operare Microsoft Windows Phone 7 pentru a recastiga terenul pierdut in ultimii ani.