Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobila in functie de numarul de clienti a anuntat joi ca atat abonatii cat si utilizatorii de cartele care calatoresc in tari ale Uniunii Europene, in EEA, precum si in Elvetia vor avea incepand cu data de 17 iunie urmatoarele tarife:
- 0,35 Euro/minut pentru un apel efectuat catre orice destinatie din Uniunea Europeana, EEA si Elvetia, fata de 0,39 Euro in prezent.
- 0,11 Euro/minut pentru un apel primit pe teritoriul Uniunii Europene, EEA si Elvetiei, fata de 0,15 Euro, tariful existent. (Tarifele mentionate nu includ TVA).
Citeste comunicatul integral al Vodafone pe WebPR.ro.
In urma cu o zi, Orange a anuntat de asemenea ca din 1 iulie 2011 va reduce tarifele standard pentru apelurile de voce, în conformitate cu prevederile Uniunii Europene. Apelurile efectuate vor fi taxate cu 0,35 euro/minut, iar apelurile primite cu 0,11 euro/minut. Clienţii Orange care îşi vor activa din 15 iunie noile opţiuni de voce în roaming vor beneficia deja din momentul activării de tarife reduse la nivelul celor reglementate, pentru traficul realizat suplimentar.
Citeste comunicatul integral al Orange pe WebPr.ro.
Este calculat astfel: cost apel partener roaming + taxa suplimentara operator local (vodafone/ orange/ cosmote etc) + TVA.
Cat timp "cost apel partener roaming" depinde de operatorul respectiv atunci pretul va fi mare.
CE a reglementat preturile in tot lantul de mai sus in UE si din cauza asta s-au putut micsora tarifele.
Daca Turkcell sau stiu si eu ce operator taxeaza cu 1 euro minutu' ce ai vrea sa faca Vodafone sau Orange ? Sa piarda bani doar din "respect pentru clienti"?
Problema e la acea marja de profit. UE limiteaza in tarile membre pretul de retail si, implicit, acea marja. Acest lucru nu e valabil in tarile non-UE. De aici si diferente de 1 la 4 sau chiar 6 dintre tarife.
Zicea cineva mai jos ca mizeaza pe rds. Ai fost cu un rds in afara sa vezi ce "usor" e sa-l folosesti in roaming? :)
Pe de alta parte sa nu ignoram posibiltatea ca statul sa se implice in administrarea unor servicii de telefonie si date, exista proiecte demarate deja in acest sens (momentan doar pentru institutii). Preturile la serviciile de telefonie si date sunt absolut exagerate la noi in tara, dar si in restul lumii. UE-ul incearca sa stranga cureaua dar este un lucru extrem de greu de realizat avand in vedere volumul de bani implicat.