Proiect de Hotarare de Guvern: Se infiinteaza Banca Posta Romana si Asigurari Posta Romana, detinute integral de Posta Romana

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 16 iunie 2011, 17:20 Economie | Telecom


Incalcarea unor drepturi rezervate Postei Romane
Foto: Posta Romana
 documente
(16 Iun 2011) DOC, 99KB
Doua noi societati comerciale, Banca Posta Romana si Asigurari Posta Romana, detinute integral de Posta Romana, ar urma sa fie infiintate in perioada urmatoare, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern supus consultarii publice de ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiunile acestei companii. Este vorba de crearea cadrului legal pentru infiintarea unui broker de asigurari, a carui activitate ar putea incepe foarte rapid, si chiar a unei banci, ambele in proprietatea Postei Romane, a precizat pentru HotNews.ro Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor.

 • "Se infiinteaza doua noi societati comerciale S.C. Banca Posta Romana S.A si S.C. Asigurari Posta Romana S.A. cu actionar 100% Compania Nationala Posta Romana S.A", se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern supus miercuri consultarii publice de Ministerul Comunicatiilor.

Vreme: Posta trebuie sa se indrepte si spre servicii bancare si spre servicii de brokeraj in asigurari

Contactat de HotNews.ro, ministrul a precizat ca Asigurari Posta Romana ar urma sa activeze in calitate de broker de asigurari.

 • "Cei din Posta au generat in cadrul companiei aceasta activitate de brokeraj in asigurari devenind reprezentantul unui broker, lucru care unu: are o mare doza de subiectivism si doi -  mi se pare ca este o activitate pe care Posta chiar poate sa o faca in mod independent, nu sa fie sub brokerul cuiva. Eu nu fac decat sa le dau si cadrul prin care sa-si faca alta societate care sa faca acest brokeraj si nu sa devina distribuitorul acestui serviciu pentru altcineva. Tocmai pentru a elimina eventuale netransparente", a precizat pentru HotNews.ro ministrul Valerian Vreme.
Ministrul a mai precizat ca in cazul activitatii de brokeraj in asigurari lucrurile ar putea fi demarate foarte rapid, insa in cazul serviciilor bancare lucrurile sunt mai complicate.

 • "Prima activitate, de brokeraj in asigurari poate fi demarata foarte rapid deoarece Posta are astfel de contracte de subdistributie. Practic cat dureaza infiintarea unei societati si apoi sa se organizeze pentru aceasta activitate. Activitatea de servicii bancare impune anumiti pasi mai dificili. Posta poate sa mearga pana la a-si face banca proprie in functie de cum reusesc sa se capitalizeze. Posta italiana are si banca, spre exemplu. Aici sunt discutii mai complicate", a mai precizat ministrul comunicatiilor.

Pentru a fi broker de asigurare, in numele companiei trebuie inclusa sintagma "broker de asigurare"

De notat insa ca pentru a fi broker de asigurari, asa cum sustine ministrul, in denumirea unei societati trebuie neaparat inclusa sintagma de broker de asigurari, conform Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor:

 • (5) Orice broker de asigurare si/sau reasigurare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: a) sa fie persoana juridica, in a carei denumire sa fie cuprinsa obligatoriu sintagma broker de asigurare, broker de asigurare-reasigurare sau broker de reasigurare, dupa caz, sau intr-un limbaj uzual pentru activitatea de asigurare".

In lege se mai mentioneaza ca acea companie trebuie "sa aiba ca obiect de activitate numai activitatea de broker de asigurare si/sau de reasigurare".

In aprilie 2011, Posta Romana avea planuri de "asistenta in brokeraj"

In luna aprilie din acest an, Posta Romana avea alte planuri - de asistenta in brokeraj. La sfarsitul lunii aprilie, HotNews.ro a scris ca Posta Romana si-a extins obiectul de activitate secundar urmand sa ofere asistenta in brokeraj de asigurari, potrivit unei hotarari adoptate pe 7 aprilie 2011 de actionarii companiei, respectiv ministerul Comunicatiilor (75%) si Fondul Proprietatea (25%) si publicate in Monitorul Oficial. In plus, Daniel Neagoe, directorul general al Postei Romane a declarat pentru HotNews.ro ca in strategia de restructurare a societatii este prevazuta introducerea produselor de asigurari, care vor fi vandute pri reteaua si salariatii CNPR, pe baza unor parteneriate.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au precizat ca Posta Romana are voie din punct de vedere legal sa ofere asistenta in brokerajul de asigurari, in baza unui contract cu un broker de asigurare/reasigurare.

Pentru activitatea de brokeraj in asigurari, noua societate detinuta de Posta va trebui sa obtina autorizatie de functionare de la CSA, exact ca in cazul companiilor de asigurari si nu doar un simplu aviz.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3601 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  ? (Joi, 16 iunie 2011, 17:25)

  a [anonim]

  S.C. Asigurari Posta Romana S.A.????? ca broker e obligatoriu sa aiba in denumire sintagma "broker de asigurare"
  • +1 (1 vot)    
   multumiri (Joi, 16 iunie 2011, 18:29)

   autorul [anonim] i-a raspuns lui a

   Multumim de informatie, am punctat acest lucru in articol. Numai bine, adrian.
   • 0 (0 voturi)    
    unde-i hotararea ? (Joi, 16 iunie 2011, 22:46)

    miratul [anonim] i-a raspuns lui autorul

    De ce arunca ministrul Vreme aceste 'soparle' fara sa ne dea si noua proiectul de hotarare, penru dezbatere publica, asa cum scrie la lege ? Poate ne lamurim si noi ce se doreste. E ceva necurat sau e prostie? Sincer, nesincer, miroase rau !!
 • -4 (10 voturi)    
  SE APROPIE ALEGERILE .... (Joi, 16 iunie 2011, 17:34)

  ionel baiatul mamii [anonim]

  Vantu este scos din inchisoare ...

  Se pune de un nou FNI cu reclama Posta Romana vegheaza pentru tine???
 • +7 (9 voturi)    
  .ro (Joi, 16 iunie 2011, 17:44)

  cucu [anonim]

  1. Se face banca
  2. Se muta proprietatea activelor de la posta la banca
  3. Se devalizeaza / falimenteaza banca
  4. Se instaleaza una bucata "tap ispasitor"
  5. Se mediatizeaza mii de detalii insignifiante pana publicul e saturat si nu-i mai pasa
  6. NEXT
  • +1 (5 voturi)    
   tocmai (Joi, 16 iunie 2011, 18:18)

   tocmai [anonim] i-a raspuns lui cucu

   tocmai de aceea trebuie privatizata si listata.
  • 0 (0 voturi)    
   banca cui? (Joi, 16 iunie 2011, 23:18)

   camai [anonim] i-a raspuns lui cucu

   Nici macar !. Oamenii sunt in corzi si ne arunca prafuri ! Cine poate crede ca BNR-ul va agrea o banca cu capital de stat care sa faca, ce ? Activitate bancara cu bani de la buget ? Activitate bancara in locatii postale insalubre asa cum intalnim peste tot in Romania ! Activitate bancara lansata de cineva care a vazut unitati bancare in drumetii sau la cumparaturi? Activitate bancara care sa concureze banci de 100-150 de ani vechime ? Nu-ti vine sa crezi, cand citesti asemenea aberatii !
 • +3 (3 voturi)    
  Bancpost sau Banca Posta Romana?!? (Joi, 16 iunie 2011, 17:54)

  vinny [anonim]

  Inca o banca detinuta de stat? De ce?
  • +1 (1 vot)    
   banci in Cismigiu (Joi, 16 iunie 2011, 22:28)

   nasu [anonim] i-a raspuns lui vinny

   Banca la Posta? Gluma buna ! Sau gluma proasta pentru cei care cunosc Posta Romana, situatia ei si modul in care este condusa ! Mai bine zis necondusa ! E posibil ca directorul general sa se fi gandit la ceva bancute in Herastrau unde sa poata face intrevederi profesionale si/sau sentimentale.
  • -1 (1 vot)    
   subtire mesajul (Joi, 16 iunie 2011, 23:05)

   maorwi [anonim] i-a raspuns lui vinny

   La Posta Romana se intampla lucruri necurate !. Se taie salariile oamenilor, se degaja spectrul concedierilor, se macelaresc intre ei portocalii(ceea ce nu-i rau !), se transmit amenintari, peste amenintari salariatilor, se angajaza portocalii zilnic, pentru ca tot se va face "restructurare", nu? Ordinea de zi haosul 'organizat' ! Iar pentru a abate atentia de la toata mizeria, trebuie aruncate si prafuri de genul celor din articol -brokeraj de asigurari, banca, etc, unde, postasii disponibilizati ar trebui sa gaseasca un loc de munca ! Subtire mesajul, subtiri transmitatorii, grosolana minciuna !
 • +6 (6 voturi)    
  POSTA (Joi, 16 iunie 2011, 18:17)

  ionescu vasile [anonim]

  Managerii Postei si-au dovedit deja calitatiile !!! Banca si asigurari le mai trebuia ca sa fie dezastrul complet !
  • +1 (1 vot)    
   butic = banca ? (Joi, 16 iunie 2011, 22:34)

   ticu [anonim] i-a raspuns lui ionescu vasile

   Cine isi bate joc de nataraii astia? Ei sunt cu pempersii la fund dar arunca vorbe la care nu cunosc sensul real, tehnic ! Broker, banci, burse de valori ! Buticu' ca forma de organizare, e mult mai aproape de realitatea lor !
  • 0 (0 voturi)    
   management falit (Joi, 16 iunie 2011, 23:35)

   bardu [anonim] i-a raspuns lui ionescu vasile

   Toata stima pentru postasi ! Dar acum sunt codusi de indivizi neprofesionisti, mincinosi si pagubosi. Cu asemenea management nu-i apuca 2012 ! Ceea ce citim in articol denota acest lucru.
 • +1 (3 voturi)    
  doomed (Joi, 16 iunie 2011, 18:40)

  Stefan [anonim]

  Broker ? Traducere motamo ? Omul care distruge ceva pentru profit personal ?
  Misto combinatie de schimbare pentru ceva care a reusit sa functioneze atata timp.
  • 0 (0 voturi)    
   succesul in brokeraj (Joi, 16 iunie 2011, 23:23)

   broker [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   Ca sa faci brokeraj, trebuie sa ai credibilitate din partea unor firme de asigurari. Au mai incercat si altii si au capotat. Succesul in brokerajul de asigurari il reprezinta managementul privat, ceea ce Posta nu va avea asa curand. Deci, misiune imposibila !
 • +2 (4 voturi)    
  clientela (Joi, 16 iunie 2011, 19:02)

  Eugen [anonim]

  Mie mi se arata a posturi pentru clientela.
  Sa privatizeze Posta si dupa aia sa faca o suta de banci si de brokeri, fara bani de la buget.
  O sa asigure regiile si parcurile auto ale statului si brokeri o sa fie nevestele si copiii parlamentarilor, care parlamentari o sa le capuseze cu firmele lor de casa.
 • +4 (4 voturi)    
  Banca cu actionar falit ? (Joi, 16 iunie 2011, 19:46)

  cetatean [anonim]

  Inteleg ca in fiecar an Posta inregistreaza pierdei foarte mari. Poate obtine aprobare pentru a fonda o banca ? Ce credibilitate va avea o astfel de banca ?
  • +2 (2 voturi)    
   mari farseori, mari gogomani (Joi, 16 iunie 2011, 22:21)

   credulul [anonim] i-a raspuns lui cetatean

   Domnilor, cititi cu mare atentie textul ! Sunt vorbe fara acoprire! Toata tevatura se face pentru spalarea imaginilor destul de sifonate ale ministrului si directorului general al Postei. Posta sta pe un butoi de pulbere reprezentat de salarii taiate, spectrul concedierilor, activitate din ce in ce mai redusa, lipsuri materiale de tot felul in operational , un management submediocru si o mare de neaveniti parasutati in companie, din care unii pe post de Mesia. Cum poate cineva sa creada ca Posta va infiinta banca, cand are zeci de milioane euro pierdere si arierate pe masura iar capitalul de plecare al unei banci este de 10 mil euro ?. Domnilor, totul este bluf, noi cetatenii fiind, in mintea lor, niste marionete care trebuie sa credem !.
   • +1 (1 vot)    
    excelent punctat (Vineri, 17 iunie 2011, 14:05)

    adrcov [utilizator] i-a raspuns lui credulul

    posat romana re la ora aceasta 72 mil euro datorii.se pregateste de concedieri masive, imaginea companiei este dezastruoasa in fata bancilor.un ministru ca om politice ce poate face: imagine si declaratii....ca firma de brokerak la nivelul lor de afacere este imposibil sa concurezi iar ca banca: o singura intrebare: cine va capitaliza aceasta banca si cu ce bani?posta la ora actuala nu isi poate organiza singura nici macar transportul auto, ma uimeste o declaratie de la un ministru care asista neputincios la falimentul acestei companii.eu vad o singura rezolvare: privatizarea managementului urgeeennttt.am lucrat la posta si va spun sincer ca acest colos are picioare de lut.va dau exemplu serviciukl de curierat rapid prioripost care la ora actuala maid etine doar 7% din piata de curierat rapid romaneasca.
 • +2 (2 voturi)    
  idei crete (Joi, 16 iunie 2011, 19:56)

  gratian [anonim]

  o sa am grija sa nu intru in vreo banca sau restaurant sau brutarie sau cabinet medical marca posta romana... astia sunt in stare sa infiinteze tot felul de prostii, numai sa nu privatizeze gaurile astea negre unde sefii au salarii mari... drum bun spre faliment.
 • +2 (2 voturi)    
  somn adanc, domnilor ! (Joi, 16 iunie 2011, 21:54)

  harnai [anonim]

  Omul asta (ministrul Vreme) nu pricepe ce vorbeste. A invatat pe de rost un text ticluit in Posta Romana, care contine ineptii si multe, multe gogosi electorale. A fi broker de asigurari, nu-i un lucru iesit din comun pentru oameni care-si respecta conditia profesionala. La Posta Romana nu e cazul, intrucat profesionistii stiu sa faca foarte bine activitate postala, iar hoardele portocalii, sosite dupa 2008, nu stiu nimic. Cum sa fii broker de asigurari cand in aceasta activitate performanta reprezinta totul, spre deosebire de Posta unde performanta e o notiune necunoscuta. Si apoi cu cine sa faci performanta, cu un director diletant, prins in mreje politicianiste , materialiste si nu numai !
  Ministrul, la indemnul directorului Postei, ne da niste informatii halucinante privind o presupusa infiintare a unei banci a Postei. Saracii nestiutori, nu s-au consultat si ei cu un specialist asupra ce inseamna o banca, ce capital trebuie varsat, cine si cum se licentiaza, care sunt standardele de lucru, si , mai ales, ce produse lucreaza o banca. Daca acela sau aceea care i-a facut materialul ministrului a vrut sa-si bata joc de el, a reusit !! Treziti-va domnilor, nu-i timpul somnului !
 • +1 (1 vot)    
  bataia de joc (Joi, 16 iunie 2011, 23:31)

  postasul [anonim]

  Colegii, cine oare il conseiaza pe Neagoe cu asemenea bazaconii ? Oricum, cine ii da asemenea idei, nu are prea multa minte ! Noua ne ia banii si ne da afara si ei vorbesc de banca postei. Pai n-am mai facut una care acum e la greci ? Si cu ce bani fac astia banca ? Cu cei 10% pe care ni-i ia lunar ? Isi bat joc de noi ..
 • 0 (0 voturi)    
  s (Vineri, 17 iunie 2011, 5:18)

  x [anonim]

  au o banca ..c.e.c-ul care este profitabila dar ei ai iau profitul si ...chipurile al baga la buget de aceea c.e.c-ul are probleme! cu posta se intimpla acelasi lucru de aceea este falimentara! astia nu mai au de unde sa fure si i-si fac banca sa-si acorde imprumuturi etc sa mai traiasca si ei ca doar mai sint in mandat si....vor mai fi si vor trai bine pe linga altii asta e cine poate oase roade cine nu ...MAMALIGA!
 • 0 (0 voturi)    
  tichia de margaritar.... (Vineri, 17 iunie 2011, 8:21)

  costica [anonim]

  ce-i trebuie chelului decat tichie de margaritar ??!!!! Proiect de HG atat de tulbure, adica nepus la punct atata timp cat domeniul este foarte specializat, ca nu faci politica cu vorbe goale, este vorba despre banii oamenilor, ai companiilor, nu-i vorbarie goala peste noapte debitata de un Ministru somnambul ??!! Campionii falimentari numiti Posta Romana vor face aceleasi performante in materie de "Banci si asigurari" ??!! Nu recomand nimanui sa mearga la Banca Posta Romana.... nimanui.....
 • 0 (0 voturi)    
  posta (Vineri, 17 iunie 2011, 18:45)

  rodica [anonim]

  Cred ca dupa anuntul de astazi ca 146 de posturi din conducere vor fi reduse mai mult ca sigur acestia vor ocupa locurile noi din banca si asigurari poate de aceea si vor sa le infiinteze doar cei din pdl care le ocupa nu pot ramine someri.Am citit articolul din Jurnalul si va spun sigur ca masurile la camasi ptr femei au fost luate in 2008 /2009 si nici pina acum nu am vazut nici o camasa macar. Si daca verificati veti vedea ca fiecare directie reg .Cluj,Mures,Timis etc au la conducere director pus pe criterii politice nu oamenii capabili care au habar de posta si tot odata fiecare oficiu judetean are la conducere un director din pdl socotiti cite judete sint si sa nu se mire nimeni de ce posta de aproape 3 ani merge pe pierderi mai ales ca cei de sus nu au salariu de 1000ca cei de jos care duc greu factorii postali ,oficianti casieri etc.
 • 0 (0 voturi)    
  oare (Miercuri, 29 iunie 2011, 18:39)

  adryian [anonim]

  buna ziua sunt lucrator al poste nu mai mintiti oameni nene cu vrajeli de doi lei angajati oameni sa faca fata la cit se cara in posta mai taiati si din salariu vreti si calitate nu o sa mai fie eu am un salariu de 1000 de roni credeti ca e salariu bun e o mizerie la cit caram si riscam ptr un amarit de salariu angajati oameni sa faca fata la servici nici oameni de libere sau concedii nu mai sunt interesativa in ofiici care e realitatea sunt multe care nu le stiti habar nu aveti


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by