Sapte licente nationale in benzile de 3,4 GHz- 3,8 GHz in care s-ar putea oferi servicii de tip WiMAX (voce si internet wireless la viteze mari pe arii extinse) ar urma sa se acorde in cursul anului 2012, potrivit unui proiect de strategie supus consultarii publice luni de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Catalin Marinescu, presedintele autoritatii spune ca va propune ca o astfel de licenta sa coste sub trei milioane de euro.

Sapte licente telecom, scoase la vanzare in 2012Foto: Hotnews

Autoritatea de reglementare a suspus luni in consultare publica un proiect de implementare si dezvoltare a sistemelor Broadband Wireless Access (BWA) la nivel national in benzile de frecvente 3,4 GHz-3,8 GHz, frecvente in care momentan se acorda servicii de internet broadband fix. Toate licentele nationale detinute acum in aceste frecvente expira in septembrie 2013 si nu vor mai fi prelungite dupa acest an, urmand a se licita.

Conform datelor autoritatii, in banda 3410 - 3600 MHz opereaza in prezent sapte furnizori, cinci dintre ei detinand licente nationale (Orange, Vodafone, Idilis, Acces Net si UPC), in timp ce in banda 3600 - 3800 MHz opereaza un singur furnizor care detine o licenta pentru retea nationala - Societatea nationala de Radiocomunicatii (SNR).

Pentru toate aceste licente nationale, autoritatea propune ca in 2012 sa demareze o procedura de selectie comparativa pentru trei licente nationale in benzile 3400 - 3600 MHz si patru licente nationale in benzile 3400 - 3800 MHz. Licentele ar urma sa se acorde pe o perioada de 10 ani, incepand cu 2014 si prin aceste frecvente ar urma sa se introduca si servicii de date mobile broadband.

Valoarea taxei sa fie la jumatatea celei din 2008, propune seful ANCOM

Nu este prima data cand benzile de frecvente din 3,6-3,8 GHz sunt scoase la licitatie. In februarie 2009, procedura de acordare a doua licente in aceste benzi pentru servicii de tip WiMAX a esuat, dupa ce nicio companie dintre cele sase care achizitionasera caietul de sarcini nu a depus oferte pana la data limita. Caietul de sarcini pentru cele doua licente WiMAX fusese cumparat de sase firme: Asesoft International, Comcore Management, Cosmote, Media Sat, RCS&RDS si Vodafone.

Vodafone Romania, unul dintre operatorii care au cumparat caietul de sarcini, a acuzat printre altele atat taxa prea mare de licenta (7,5 milioane euro), cat si obligatiile de acoperire necorespunzatoare.

  • "Taxa de llicenta pentru aceste benzi va fi stabilita prin Hotarare de Guvern. Nopi vom face insa o propunere ca valoarea acesteia sa fie sub jumatatea celei din 2008, deci sub trei milioane de euro", a declarat luni Catalin Marinescu, presedintele autoritatii.

Implementarea sistemelor BWA (care permit tehnologii de tip WiMAX) la nivel national urmareste dezvoltarea comunicatiilor electronice in banda larga si asigurarea facila a accesului la internet de banda larga in regiunile defavorizate, sarace sau izolate.

Proiectul documentului de strategie privind implementarea si dezvoltarea sistemelor BWA la nivel national in benzile de frecvente 3400 - 3800 MHz poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM, iar propunerile si observatiile pot fi facute pana la data de 14 iulie 2011.