Primele telefoane Nokia cu sistemul de operare Windows Phone in versiunea Mango ar putea ajunge in Romania la finele acestui an sau la inceput de 2012, a spus pentru HotNews seful diviziei Mobilitate si Telecom de la Microsoft Romania, Ionut Gaota. In anul fiscal recent incheiat, filiala locala Microsoft a avut afaceri la un nivel similar cu cele din anul 2009-2010, iar pentru anul fiscal 2011-2012 e estimata o crestere de 5%, a spus Ronald Binkofski, seful Microsoft Romania.

S-a incheiat un an fiscal dificil, cel care abia a inceput se anunta mai bun

Veniturile Microsoft Romania in anul fiscal incheiat la 30 iunie au ramas la nivelul din anul fiscal 2009-2010, chiar daca lunile trecute compania anunta ca se asteapta la crestere. Ronald Binkofski, seful Microsoft Romania, a caracterizat anul recent incheiat ca fiind unul dificil fiindca proiectele guvernamentale au fost inghetate, iar consumatorii au redus mult din cheltuieli si au amanat achizitiile.

Binkofski spune ca rezultatele companiei sunt bune, tinand cont ca piata totala de soft a fost pe minus (scazand cu maxim 5%), insa adauga ca Microsoft a inregistrat cresteri la partea de cloud computing si la vanzarile diviziei consumer (+15% fata de anul fiscal precedent).

Pentru anul fiscal care se va incheia in iunie 2012, seful filialei este foarte rezervat in prognoze fiindca situatia depinde de proeictele guvernamentale din care Microsoft isi obtine circa un sfert din venituri. El estimeaza totusi ca s-ar putea inregistra o crestere de 5% a veniturilor si adauga ca ultimele luni au dat semnale pozitive.

In anul fiscal 2011, cota de piata a Windows a crescut cu aproximativ 4,5% pentru PC-urile noi, iar adoptia Windows 7 in Romania a ajuns la aproximativ 32%.

Microsoft si-a reorganizat si echipa de management luand si directori de la companii importante de tehnolgoie de pe piata locala (doi manageri de la IBM si unul de la Vodafone).

In circa sase luni pot aparea primele telefoane Nokia cu sistem de operare Microsoft

Anuntul din februarie legat de faptul ca Nokia va utiliza sistemul de operare Windows pe telefoanele sale a starnit un interes imens si se apropie momentul lansarii primelor terminale. In Romania ar putea aparea fie la final de an, fie la inceput de 2012 in functie de calendarul facut de Nokia si de capacitatea de productie. Aceste telefoane vor utiliza versiunea Mango a Windows Phone anuntata in mai de Microsoft.

Mango va fi disponibil pentru update posesorilor de telefoane cu Windows Phone in septembrie si la foarte putin timp vor aparea si primele modele noi cu acest sistem, a spus seful diviziei Mobilitate si Telecom de la Microsoft Romania, Ionut Gaota.

Compania sustine ca noul update face ca informatia sa fie mai bine organizata, iar aplicatiile vor putea fi mai usor de folosit si de actualizat. Microsoft are aproximativ 5% cota pe piata sistemelor de operare pentru smartphone-uri, insa parteneriatul cu Nokia ii va creste ponderea in urmatorii ani.

Printre modelele disponibile cu Windows Phone 7 in tara se numara LG Optimus 7, HTC 7 Mozart, HTC Trophy 7, Samsung Omnia 7. IDC si Gartner estimeaza ca parteneriatul cu Nokia va face cu Windows Phone sa ajunga pe locul doi in topul sistemelor de operare pentru telefoane mobile, depasind Apple, Symbian si BlackBerry.