Recrutarea unui consultant care sa ajute statul in listarea actiunilor detinute in Romtelecom trebuie sa se faca pana la data de 1 august, iar alegerea bancii de investitii pentru listarea actiunilor se va face pana la data de 1 septembrie din acest an, a anuntat marti Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor, referindu-se la termenele din acordul semnat vineri cu grupul elen OTE pentru listarea actiunilor Romtelecom pe bursa in 12 luni. S-a mai decis ca in prima sedinta a Consiliului de Administratie al Romtelecom sa fie numita o echipa comuna cu reprezentanti in numar egal atat din partea statului cat si ai OTE, care sa raporteze asupra evolutiei procesului de listare, prima raportare urmand sa aiba loc pana la data de 1 decembrie 2011.

Sediu RomtelecomFoto: AGERPRES
  • "Consultantul ales va trebui sa spuna inclusiv daca este in avantajul statului roman fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote pentru listarea actiunilor detinute de stat. Oficialii OTE au spus in cadrul negocierilor de vineri ca nu sunt interesati sa vanda nicio actiune", a spus pentru HotNews.ro Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor.

Dupa o intrevedere care a durat aproximativ cinci ore, reprezentantii statului roman (actionarul majoritar in Romtelecom, cu circa 46% din actiuni) si cei ai OTE (actionarul majoritar) s-au inteles sa-l numeasca pe Stefanos Theocharopoulos, directorul general al Cosmote Romania, si la conducerea Romtelecom, in locul lui Yorgos Ioannidis, care si-a anuntat retragerea din companie de la 1 iulie anul acesta.

Chiar daca teoretic OTE l-ar fi putut numi la sefia Romtelecom pe Theocharopoulos si fara aprobarea partii romane, ministrul Comunicatiilor spune ca s-au dus negocieri aprinse pentru ca statul sa obtina anumite parghii suplimentare de control in cadrul Romtelecom.

  • "(..) am reusit sa marim controlul statului roman asupra contractelor cu valori de peste 500.000 euro care se deruleaza in Romtelecom si sa se solicite aprobarea Consiliului de Administratie pentru contractele mai mari de 4.000.000 euro. Pe viitor, recrutarea directorilor executivi va fi realizata folosind firme specializate de recrutare", a spus vineri ministrul.

Anterior, directorul general al Romtelecom putea lua decizia unor achizitii de pana in 5 milioane de euro fara aprobarea Consiliului de Administratie.

In acelasi timp, in cadrul intalnirii s-a stabilit un calendar comun pentru listarea pe bursa a participatiunilor care se va realiza in 12 luni si ca orice actiune referitoare la procesul de fuziune al companiei Cosmote cu operatorul de telefonie fixa sa nu fie efectuata fara acordul expres al ambilor actionari.

Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor (MCSI) - 45,99%. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la compania OTE.