CE a prezentat o noua propunere de reducere a planurilor tarifare pentru serviciile de voce in roaming, iar cei care efectueaza apeluri in strainatate ar ajunge in trei ani sa plateasca 24 eurocenti/minut, fata de 35 in prezent, arata un comunicat al CE. In plus, se va introduce un nou plafon tarifar pentru pretul cu amanuntul al serviciilor de date in roaming care va ramane in vigoare pana la jumatatea anului 2016. CE spune ca pe piata de roaming concurenta este absenta iar operatorii obtin inca marje de profit 'scandaloase".

Comisia Europeana a prezentat o propunere vizand o solutie pe termen lung la problema costului constant ridicat al utilizarii telefoanelor si a altor dispozitive mobile in timpul calatoriilor in UE (roaming). Regulamentul propus, obligatoriu in mod direct, ar introduce pentru prima data masuri structurale de stimulare a concurentei, permitand clientilor care doresc acest lucru sa incheie, de la 1 iulie 2014, un contract mai ieftin de servicii mobile in roaming, separat de contractul de servicii de comunicatii mobile nationale, utilizand acelasi numar de telefon.

Propunerea ar oferi, de asemenea, operatorilor de retele mobile (inclusiv asa-numitilor operatori de retele mobile virtuale, care nu dispun de retea proprie), dreptul de a utiliza retelele altor operatori din alte state membre, la preturi cu ridicata reglementate, incurajand astfel concurenta intre mai multi operatori pe piata serviciilor de roaming.

Convorbirile in roaming vor fi cu 30% mai ieftine

Pana la 1 iulie 2014, consumatorii de roaming ar urma sa plateasca maximum de 24 de centi pe minut pentru efectuarea unui apel, maximum de 10 centi pe minut pentru receptionarea unui apel, maximum 10 centi pentru transmiterea unui SMS si maximum 50 de centi per megabait (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet in timpul calatoriilor peste granita (cu facturare per kilobait utilizat).

Pretul apelurilor efectuate si primite in roaming in spatiul Uniunii Europene a scazut de la data de 1 iulie, conform reglementarilor europene, pana la 0,35 euro/minut in cazul apelurilor efectuate si 0,11 euro/minut la apelurile primite. SMS-ul este 0,11 euro.

Nou plafon tarifar pentru serviciile de date in roaming

CE vrea introducerea unui nou plafon tarifar al preturilor cu amanuntul pentru serviciile mobile de date. Acest lucru va garanta ca utilizatorii de telefoane mobile inteligente (smartphone), de tablete si de alte aparate care permit accesul la internet prin intermediul retelelor de comunicatii mobile vor avea acces la internet din afara granitelor propriei tari fara a fi nevoiti sa plateasca preturi astronomice. Comisia propune un pret maxim la consumator de 90 de centi per megabait (MB) descarcat, incepand cu 1 iulie 2012, care urmeaza sa scada vertiginos la 50 de centi per MB, pana in iulie 2014 (aceste preturi vor fi facturate in kilobaiti, tinand cont de utilizarea efectiva).

Regulamentul in vigoare nu prevede niciun plafon tarifar pentru preturile cu amanuntul ale serviciilor de date. Plafoanele tarifare ale preturilor cu amanuntul pentru serviciile de date in roaming au fost implementate incepand cu luna iulie a anului 2009, dar economiile realizate nu s-au reflectat in preturile platite de consumatori.

Pretul mediu global cu amanuntul pentru descarcarea de date intr-un alt stat membru fixat la sfarsitul anului 2010 la 1,06 euro mascheaza o mare diversitate a preturilor cu amanuntul. De exemplu, consumatorii platesc in medie 2,23 euro per MB la descarcarea in strainatate utilizand reteaua unui alt grup de operatori de retele mobile, iar in anumite cazuri aceste preturi au atins niveluri mult mai inalte (ajungand chiar pana la 12 euro per MB). Este important de mentionat ca plafoanele tarifare ale preturilor cu amanuntul propuse nu constituie decat simple plase de siguranta pentru consumatori, in timp ce Comisia estimeaza ca masurile structurale vizand stimularea concurentei vor avea ca rezultat oferte inovatoare paneuropene la preturi reduse, cu mult inferioare plafoanelor tarifare de salvgardare.

CE spune ca propunerea va mentine protectia consumatorilor impotriva socului facturilor aferente serviciilor de date in roaming ¬ facturile lunare ale consumatorilor si ale persoanele care calatoresc in interes de afaceri aferente accesarii datelor prin retelele mobile in strainatate vor fi in continuare limitate la 50 EUR, cu exceptia cazului in care consumatorul a ales un plan tarifar.

Operatorii alternartivi pot intra pe piata serviciilor de roaming

CE mai spune ca propunerea vrea sa faciliteaza intrarea pe piata serviciilor de roaming a operatorilor alternativi, cum ar fi operatorii de retele mobile virtuale, obligand operatorii de retele din alte state membre sa le acorde celor dintai acces la propriile retele la tarife cu ridicata reglementate. Acest lucru va conduce la intensificarea concurentei dintre operatorii de pe piata serviciilor de roaming, stimulandu-i pe acestia din urma sa ofere consumatorilor preturi si servicii tot mai atragatoare.

Consumatorul poate alege un furnizor alternativ de roaming, indiferent de furnizorul national

Comisia spune ca propunerea prevede si punerea la dispozitia consumatorilor a posibilitatii de a alege un furnizor alternativ de servicii de roaming, indiferent de furnizorul lor national. De fiecare data cand consumatorul trece granita dintre doua state, el trece automat la operatorul de servicii de roaming ales, fara a mai fi necesar sa intreprinda nicio alta actiune si pastrandu-si atat numarul de telefon, cat si cardul SIM (subscriber identity module ¬ modul de identitate a abonatului). Acest lucru va spori transparenta si va permite consumatorilor sa caute si sa aleaga cele mai bune oferte de roaming, incurajand operatorii sa ofere tarife de roaming mai competitive.

Piata de roaming - una in care concurenta e asbenta iar operatorii realizeaza profituti dcandaloase

"Aceasta propunere abordeaza cauza principala a problemei ¬ absenta concurentei pe pietele serviciilor de roaming, oferind consumatorilor o gama mai larga de optiuni si facilitand accesul operatorilor alternativi la piata serviciilor de roaming. Ea va avea ca efect imediat si reducerea preturilor pentru serviciile de date in roaming, domeniu in care operatorii realizeaza in prezent marje de profit scandaloase.", spune Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene.

Propunerea va fi inaintata spre adoptare Parlamentului European si Consiliului UE.

Conform unui raport adoptat miercuri de Comisie referitor la actualul regulament privind roaming-ul, aceasta a redus temporar preturile apelurilor telefonice si ale SMS-urilor in roaming, dar nu a remediat absenta concurentei pe piata serviciilor de roaming, unde preturile cu amanuntul se situeaza constant in apropierea plafoanelor tarifare.

Propunerea Comisiei abordeaza absenta concurentei si optiunile limitate cu care se confrunta consumatorii la ora actuala, sustine CE.