Recensamantul populatiei si al locuintelor din 2011: Cum a ajuns Softwin sa castige de la INS prin negociere fara licitatie contracte de promovare cu fluturasi si pixuri

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 8 iulie 2011, 17:32 Economie | Telecom


Recensamantul populatiei si al locuintelor 2011
Foto: INS
Patru contracte in valoare de peste 5,1 milioane de euro au fost atribuite in primele sase luni din acest an de catre Institutul National de Statistica (INS) pentru realizarea Recensamantului populatiei si al locuintelor. O directiva UE obliga statele membre sa efectueze recensamantul populatiei in acelasi an, 2011. Interesant este ca doua contracte, in valoare de peste 3,5 milioane euro, unul pentru servicii de popularizare (in care intra inclusiv producerea de fluturasi, ecusoane, pixuri etc) si un altul de tiparire si distributie, au fost castigate nu prin licitatie, ci prin negociere fara anunt de participare de furnizorul local de solutii IT Softwin. Explicatia? INS sustine ca a invitat Softwin sub presiunea timpului disponibil si tinand cont ca firma castigase in 2009 o licitatie mai mare pentru acest recensamant, care a fost anulata ulterior datorita unei schimbari legislative.

Anul 2011 a fost stabilit drept an de referinta in care ar trebui sa se realizeze Recensamantul populatiei si al locuintelor (RPL) in toate tarile membre UE printr-un regulament al Comisiei Europene din luna iulie 2008. Institutul National de Statistica (INS) a anuntat in luna aprilie din acest an ca in perioada 22- 31 octombrie 2011 operatorii de teren se vor afla in gospodariile populatiei pentru a recolta datele finale privind o serie de indicatori tintiti de recensamant.

Exista deja o serie de date preliminare legate de evolutia demografica, acestea urmand sa fie masurate si apoi agregate. De altfel in perioada 7-16 Mai 2011 s-a desfasurat si un recensamant de proba.

De notat ca data limita pana la care statele membre trebuie sa transmita catre Eurostat datele finale este 31 martie 2014. Tot acest proces ar urma sa se intinda pe toata aceasta perioada, in el fiind implicate urmatoarele institutii: Institutul National de Statistica (INS), Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Directia pentru evidenta persoanelor si administrarea bazelor de date si Agentia nationala de cadastru si publicitate imobiliara.

Mai multe detalii despre colecatrea datelor si legislatia aferenta - pe site-ul dedicat RPL 2011

 • INS a atrbuit deja contracte de peste 5,1 milioane euro pentru recensamant. Doua au fost castigate prin negociere fara un anunt de participare de Softwin. Proiectele nu ar trebui sa aiba subcontractanti, conform SEAP

Pentru realizarea acestui recensamant, patru contracte in valoare de peste 5,1 milioane de euro au fost atribuite in primele sase luni din acest an de catre Institutul National de Statistica (INS). Primele doua contracte au fost atribuite in luna martie din acest an, prin negociere fara un anunt de participare catre Softwin, conform informatiilor publicate in luna mai in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Licitatii RPL 2011


Primul contract, in valoare de 4,9 milioane lei (fara TVA) viza servicii de popularizare (inclusiv materiale auxiliare) si a fost atribuit la data de 14 martie 2011. Atentie insa - in anuntul de atribuire se mentioneaza ca acest contract nu poate fi subcontractat.

Contactat de HotNews.ro, Paul Herda, director de dezvoltare in Softwin a dat detalii despre contractul castigat si a mentionat ca o parte din el va fi subcontractat:

"Serviciile de popularizare contractate de Softwin pentru RPL 2011 sunt structurate pe patru categorii: conceperea si producerea de materiale de popularizare, conceperea si producerea de materiale auxiliare, campania media, crearea unui site dedicat RPL 2011 si mentenanta acestuia. Dintre cele patru categorii de activitati, campania media este subcontractata SC Gotcha Concept SRL Bucuresti, Agentie de publicitate specializata".

De notat ca la capitolul "conceperea si producerea de materiale de popularizare", Softwin trebuie sa ofere materiale de promovare precum fluturasi, afise, pixuri, genti/mape si ecusoane.

Raspunsul Softwin


Acest raspuns a fost furnizat HotNews.ro la data de 30 mai 2011, dar intre timp au mai aparut si alte licitatii in SEAP.

Al doilea contract, in valoare de peste 9,8 milioane lei (fara TVA) vizeaza "servicii de tiparire si distribuire instrumentar statistic pentru RPL 2011" si a fost atribuit catre Softwin la data de 28 martie, conform unui anunt facut in SEAP la data de 27 mai 2011. A fost aceeasi procedura de negociere fara anunt de participare, a fost o singura oferta si anuntul mentioneaza ca proiectul nu poate fi subcontractat.

L-am contactat din nou vineri pe Paul Verda sa ne ofere detalii si despre acest nou contract. Oficialul Softwin nu-si explica de ce nu se mentioneaza ca proiectele pot fi subcontractate din motiv ce ofertele inaintate de firma la care este angajat mentionau clar acest lucru.

"In ambele contracte castigate de Softwin ofertele contin subcontractori declarati. In cazul contractului de servicii de popularizare subcontractor este firma Gotcha Concept, iar in cazul serviciilor de tiparire si distribuire instrumentar statistic sunt doi subcontractori declarati: EDS Romania SRL si Infopress Group SA. Nu inteleg de ce nu se precizeaza asta in SEAP", a declarat pentru HotNews.ro Paul Herda, director de dezvoltare Softwin.

Cum explica INS de ce a apelat la Softwin: Castigase deja in 2009 o licitatie, anulata ulterior

Care sunt explicatiile Institutului National de Statistica (INS), autoritatea care a atribuit aceste contracte? Intr-un raspuns furnizat la data de 27 mai 2011, INS sustine ca a apelat la Softwin dat find timpul scurt ramas pana la demararea activitatilor recensamantului si a faptului ca un consortiu condus de aceasta firma a castigat o licitatie pentru acest recensamant in 2009.

 • "Dat fiind perioada scurta de timp disponibila pana la demararea efectiva a activitatilor recensamantului - recensamantul de proba urmand sa se desfasoare in luna mai 2011 - s-a ales singura varianta posibila, cu respectarea OUG nr 34/2006, respectiv negocierea fara publicarea prealabila a unui anunt de participare. Intrucat din procedura anterioara, oferta firmei Softwin era cunoscuta ca acceptabila, s-a optat, in conditiile de timp existente, pentru invitarea sa".

Raspunsul INS


In raspunsul sau, Institutul aminteste de obligatia statelor membre de a efectua recensamantul de populatie in acelasi an, 2011 si de schimbarile legislative care au dus la anularea unei licitatii de 30 de milioane de euro demarate in 2009.

 • "Ofertantul castigator al procedurii de licitatie restransa a fost un consortiu avand ca leader firma Softwin. Autoritatea contractanta (INS) nu a mai putut incheia contractul de atribuire intrucat, prin HG nr 1251/2010, care modifica prevederile HG 1502/2009, bugetul recensamantului a fost redus sub nivelul celui care a constituit baza tehnica si financiara avuta in vedere la organizarea licitatiei restranse. Aceasta modificare de buget survenita in anul 2010 a determinat anularea procedurii (in temeiul art 209 (1) lit d) din OUG nr 34/2006) si reluarea acesteia prin actualizarea caietului de sarcini si, implicit, a valorii estimate a achizitiei".

Analiza celor doua documente arata ca bugetul total pentru Recensamantul populatiei si al locuintelor a ramas neschimbat - 192,6 milioane lei, dar ca s-au facut modificari la nivelul bugetelor pe care le au la dispozitie in perioada 2011-2013 pentru acest proces institutiile implicate.

Cat despre firmele care au castigat licitatia din 2009, Paul Herda, director in Softwin ne-a precizat ca acestea au fost: Softwin, lider de consortiu, din care au mai facut parte firmele: SC PM Solutions SRL, SC Intergraph Computer Services SRL, Ascendis Consulting SRL si  Mercury 360 Communications SRL. Subcontractori au fost: SAS Institute GMBH si TOP Image Systems LTD.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7448 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Nu mai scapam de capuse :( (Vineri, 8 iulie 2011, 17:44)

  Vizitiul [utilizator]

  :((((
  • 0 (0 voturi)    
   coruptie generalizata (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 6:51)

   georget [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   capuse intradevar , administratorii banilor publici , adica ai tai si ai mei , par sa fie cele mai mari capuse
   Sunt admirator si sustinator BOC si clica, dar cind vad lucruri din astea incep sa m-a intreb, eu cu cine mama naibii mai pot sa votez in tara lu' papura voda .
 • +4 (6 voturi)    
  Astia ne cred prosti pe toti ... (Vineri, 8 iulie 2011, 17:50)

  Ioan A. [utilizator]

  ... cum adica sub presiunea timpului, la pixuri si fluturasi ???!!! Unde sunt mii de potentiali ofertanti in Romania ???!!! Pai de aceea nici n-au anuntat licitatia, ca veneau o ploaie de firme eligibile si stricau "petrecerea" celor ce au cazut "la pace" sa imparta "cascavalul" numai intre ei !!!
  Curtea de conturi Bucuresti, se audeeee ???!!!
 • +1 (3 voturi)    
  noua strategie PDL (Vineri, 8 iulie 2011, 18:19)

  ConstantinGeorgescu1309681942742 [anonim]

  nu mai furam hard, furam soft.
 • +1 (1 vot)    
  la primarii (Vineri, 8 iulie 2011, 18:21)

  pop [anonim]

  intrebati la primarii cum merge programul pt numere administrative Producator SC Intergraph vai mama lui program in privinta accesului concurent
 • +3 (3 voturi)    
  Nu va mai ajunge (Vineri, 8 iulie 2011, 19:13)

  denvarel [utilizator]

  Marele producator de soft pixuri si brichete: Softwin! Rusine!
 • +1 (3 voturi)    
  Ponta si Antonescu sunt de vina!! (Vineri, 8 iulie 2011, 21:21)

  costica [anonim]

  PSD si PNL au apucaturi d-astea !!!! Nu asa spune Dl Boc mereu de 2 ani si 1/2 ??!! Cand colo zi de zi citim pe HotNews cate un matrapazlac portocaliu intens !!! Ce mai spune Dl Boc despre PDL acum?! Tot coruptii din PSD le-au facut si p-astea cu site-urile de care mai nou citim zi de zi ??!!! .....SILA !!!!!
 • +1 (3 voturi)    
  Foarte corect (Vineri, 8 iulie 2011, 21:34)

  Radu [anonim]

  Deoarece acest contract a fost incheiat in timpul guvernarii PDL sunt convins ca nu poate fi decat extrem de corect, legal, ieftin, moral si fara suspiciuni de coruptie
 • 0 (0 voturi)    
  ghici ghicitoare (Vineri, 8 iulie 2011, 23:04)

  unu [anonim]

  Jivcu stie!!!
 • +2 (2 voturi)    
  ruşinos (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 10:12)

  Andrei [anonim]

  Parcă cei din firmele de soft sunt generaţia nouă, onestă, cool, self-made, urbană, dar de fapt sunt nişte mizerii.

  Softwin, Romsoft, UTI Group trăiesc din contracte de sute de milioane de euro anual, atribuite "prin negociere directă" de ministere, primării, regii şi companii de stat şi plătite în final de contribuabili, care oricum n-au vreun beneficiu concret.
 • 0 (0 voturi)    
  Sunt amarat (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 10:19)

  Paul [anonim]

  Va dati seama ce a pus Softwinu pe masa de a ajuns sa faca pixuri si postere. Astia de la INS nu fac ei de capul lor combinatii dastea, e valoarea prea mare. Fratilor s-a terminat IT-ul in tara asta si ne apucam de mase plastice...Oare cator firme le-ar fi prins bine sa lucreze la proiectul asta. Sunt foarte curios cum naiba a ajuns sa coste atat pixurile si formularele? Ar fi interesant sa aflam pe ce bani lucreaza subcontractorii si cat ramane la astia. Da' la Softwin nu mai e Talpes? Cine e Herda asta?
 • +2 (2 voturi)    
  subtire (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 13:26)

  dan marcu [anonim]

  Asta nu-i nimic pe langa tunurile care s-au dat si se dau cu softuri inutile de zeci de milioane de euro luate pentru comisioanele grase si plimbari in strainatate.
  Sau cum se spala banii prin asa zisul Centru de Conferinte sau Centru de Perfectionare.
  Acolo este o lupta permanenta pentru capatuiala intre omul lui Basescu adica V.Voineagu al PDL-ului C.Stanica; UDMR-ului B.Gered sau "sereistul" G.Jiftcu
  Asa ca cele doua recesamantul agricol si cel al populatiei i-a mai scos din foame
  • 0 (0 voturi)    
   Nu stiu cine imi foloseste numele (Luni, 11 iulie 2011, 7:59)

   dan marcu [anonim] i-a raspuns lui dan marcu

   la comentariul asta, dar sa ii fie rusine. Un nenorocit...
 • 0 (0 voturi)    
  Tras la indigo (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 14:22)

  Paul [anonim]

  Ce seamna raspunsul INS-ului si al Softwin-ului intre ele. Parca sunt trase la indigo :)

  Interesant este ca in vechea licitatie Softwin probabil ca ofertat pentru partea de IT din recensamant. Acum oferteaza pentru altceva si cu alti subcontractori fata de cei din licitatia din 2009, la care au fost eleigibili doar in formula respectiva. Acum sunt eleigibili si in alta formula? Care este valoarea adaugata a lui Softwin in realitate? Nu puteau sa cheme la asa zisa negociere firmele din consortiu care chiar se ocupa cu asa aceva?
 • 0 (0 voturi)    
  E ciudat faptul ca Hotnews e scandalizat de acest (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 21:36)

  .... [utilizator]

  tip de licitatie (fara licitatie?!) dar nu e scandalizat de acelasi lucru facut de madam Udrea si altii din guvern la o scara mult mai mare.
  Cred ca de fapt acest articol e dor o forma de presiune asupra INS pentru a publica datele asa cum vrea partidul.
  Nu contest faptul ca s-ar fi comis un abuz, ci doar metodele clasice de 'atentionare" a celor care se abat de la linia partidului si trecerea cu vederea a altora care fac acelasi lucru dar in folosul partidului si a clientilor sai. De cate ori a majorat Udrea de exemplu pragul de la care se pot incheia contracte fara licitatie in ministerele cu care s-a improprietarit?
 • +1 (1 vot)    
  Si SGG-ul (Duminică, 10 iulie 2011, 9:32)

  focacia [anonim]

  Pe pariu ca SGG-ul (cei care ii conduce pe INS) vor spune ca totul este clar ca stical :)

  Bai Boc, parca era o limita la contractele de publicitate care nu pot if atribuite fara acordul tau scris. Sa inteleg ca pe asta ti-ai dat acordul ;)
 • 0 (0 voturi)    
  Toti sunt niste hoti (Luni, 11 iulie 2011, 7:53)

  cristian beldiman [anonim]

  Dar Vaida e cel mai mare...
  Stie el de ce...
  • 0 (0 voturi)    
   Gresit (Luni, 11 iulie 2011, 12:56)

   Claudiu [anonim] i-a raspuns lui cristian beldiman

   Cei de la achizitii sunt cei mai tari. Ala mic cu barba...Duma, am avut de a face cu el. Ce ii mai place sa se plimbe prin tarile calde...
  • 0 (0 voturi)    
   constatare si ingrijorare (Miercuri, 13 iulie 2011, 10:27)

   cristian beldiman [anonim] i-a raspuns lui cristian beldiman

   Acelor asa zisi barbati adevarati care folosesc numele altora pentru a-si manifesta in scris frustrarile din trecut le adresez rugamintea de a posta comentarii in nume personal si nu ascunzindu-se cu lasitate in spatele anonimatului permis oricui astazi in era informationala.
 • 0 (0 voturi)    
  O chestie de profesionalism (Vineri, 15 iulie 2011, 21:35)

  statistician [utilizator]

  Nu credeti ca pentru clarificarea situatiei Dl prof. Voineagu ar trebui sa ne spuna cum a construit bugetul RPL, in favoarea cui si de cine a fost ajutat?

  De modul in care este condus RPL-ul de pseudo expertul Dinculescu nu-l intrebati, ca nu stie sa raspunda (e prea tehnic).

  De ce pseudo pentru ca expertiza lui Victor a avut mereu un nume: In recenseminte se numea Halus, in programare Teodor, iar in management – Chirca scuzati-ma era sa uit…trebuie sa-i recunoastem si dansului un merit: reusea sa faca fericite mai ales in timpul scurte sale presedentii pe sarmanele colege carora le-a ridicat in permanenta fustele…si atat.
 • 0 (0 voturi)    
  Baze de Date (Marţi, 1 noiembrie 2011, 10:24)

  Ionescu G. [anonim]

  As vrea sa stiu si eu cu ce soft se prelucreaza datele recesamntului, daca aceste date se pot corela cu cele de la Evidenta Informatizata a Populatiei ?. Eu stiu ca s-au cheltuit bani multi si aproape tot ce tine de IT in tara e o harababura. Imediat dupa recesamnt ni s-au cerut la firma date despre B.I. ?? Sunt oameni carora le-a expirat B.I de 2 ani !!!. Evidenta lu peste la primarie la noi. Legat de formularele de la recesamant sunt foarte derutante ca nu sti ce au recenzat oamenii. Apoi daca e obligatoriu CNP de ce mai trebuia declarat Sexul ? . Nu sie nimeni ce inseamna prima cifra din CNP ?. Ca sa nu mai vorbim de oamenii trimisi pe teren care erau aproape analfabeti in codificarea studiilor, a locului de munca etc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by