Cum se cheltuie fonduri UE de peste 1,4 milioane de euro in Ministerul Comunicatiilor: Siveco a facut o platforma de instruire online pentru functionari, acum se cauta functionarii dornici de instruire

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 13 iulie 2011, 17:15 Economie | Telecom


eAcademie, aplicatie Siveco
Foto: Hotnews
 documente
(13 Iul 2011) DOC, 819KB
Ministerul Comunicatiilor a anuntat marti finalizarea unui alt proiect IT finantat cu fonduri UE in valoare de peste 1,4 milioane euro - o platforma de instruire in domeniul serviciilor electronice pentru functionarii publici, numita eAcademie. Aplicatia a fost facuta de Siveco, continutul furnizat de Altfactor Galati, iar partea hardware de Omnilogic. In proiect se estimeaza ca anual vor exista 66.000 de cursanti pentru acest sistem de eLearning (circa 10% din numarul total de functioari publici). Prezent la eveniment, ministrul Valerian Vreme a spus ca spera ca ministerele sa raspunda pozitiv la aceasta initiativa, dar a recunoscut ca nu este inca nici o obligatie legala sau motivare prin acordarea unei diplome recunoscute pentru participarea la aceste cursuri. Pentru a rezolva aceasta problema "se lucreaza acum la un act normativ".

 • "Ati ajuns si cu acest proiect din punct de vedere tehnic la final. Referitor la solutia tehnica, am vazut-o, ii felicit pe cei care au lucrat la ea, dar mai departe depinde cum veti putea sa atrageti pe cei care trebuie sa fie beneficiari. Urmeaza o perioada de implementare si sa speram ca institutiile statului, cele care sunt adevaratele beneficiare ale acestui produs vor raspunde pozitiv acestei initiative si in viitor veti avea mai multi clienti la aceasta academie", a declarat marti ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme.

Primii functionari publici sunt asteptati la cursurile online dupa 1 septembrie. Este nevoie si de o nota in Guvern pentru motivarea lor

Andrei Savulescu, director general in MCSI
Foto: AGERPRES
Ce sanse sunt ca anual sa existe 66.000 de cursanti la aceste cursuri de instruire in utilizarea serviciilor electronice? Exista vreo obligatie la nivelul ministerelor pentru ca functionarii sa fie trimisi la aceste cursuri?

Nu exista o astfel de obligatie, recunoaste ministrul. De asemenea, Andrei Savulescu, director general in cadrul MCSI si responsabil de acest proiect, spune ca va fi nevoie de un act normativ prin care sa se creeze un cadru legal de instruire a functionarilor publici si prin care absolvirea acestor cursuri online sa ofere aceeasi valoare ca si cursurile clasice de instruire facute in prezent de functionari.

 • "Este clar ca noi putem sa dam la sfarsitul cursurilor niste certificate, insa valoarea lor va fi importanta decat in momentul in care se decide ca aceste cursuri sunt echivalente cu cursurile de perfectionare sau instruire facute de functionarii publici prin metodele clasice. Pentru asta trebuie o decizie a Guvernului. Ministrul va propune o nota in sedinta de Guvern, in urma careia se va realiza un memorandum sau HG prin care sa se decida ce valoare are pentru un functonar public faptul ca a terminat un astfel de curs. Depinde de capacitatea noastra de a convinge ministerele ca aceasta aplicatie este utila si interesanta. Trebuie sa avem grija sa cream motivatia prin cursuri de calitate si o diploma care sa aiba o anumita valoare", a spus Andrei Savulescu.

Potrivit acestuia, in minister se lucreaza la aceasta nota, "si asta inseamna ca este posibil sa fie introdusa in Guvern saptamana viitoare sau in maxim o luna, iar de la 1 septembrie ar trebui sa inceapa sa participe functionarii publici".

Cat de finalizata tehnic este eAcademie daca pana la venirea primilor curanti inca se mai lucreaza la aplicatie? Unele date din prezentul continut nu mai sunt actuale

Informatii perimate
Foto: Hotnews
Aplicatia eAcademie ar urma sa poata fi accesata de functionarii publici pe baza de nume de utilizator si parola si pe anumite zone de acces. Conform caietului de sarcini pentru aceasta licitatie (documentul este atasat articolului) in cadrul acestui proiect pachetul de cursuri va cuprinde un numar de 11 cursuri. Fiecare curs va fi structurat in sesiuni de instruire in format electronic, fiecare sesiune avand ca durata 4 ore. In total vor fi 275 de sesiuni de curs multimedia.

Prin intermediul MCSI, Siveco a pus la dispozitia HotNews.ro un nume de utilizator si parola pentru a testa cat de finalizata este aceasta aplicatie. In baza acestor date de acces am primit drept de acces la 12, nu la 11 cursuri/lectii asa cum se mentioneaza in Caietul de Sarcini si in comunicatul oficial dat marti de MCSI.

Aceasta parte din aplicatie functioneaza insa cel putin la lectia dedicata Sistemului Electronic National (SEN) unele din date nu mai sunt de actualitate. Mai exact se mentioneaza ca in contextul legislatiei in vigoare sunt mentionati ca operatori ai SEN: Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) pentru sistemul eGuvernare si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI) pentru "sistemul eAdministratie". IGCTI a disparut de cativa ani, iar Ministerul Comunicatiilor se cheama acum Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

In plus, Savulescu sustine ca pana la venirea cursantilor se mai fac inca ajustari in platforma:

 • "Din punct de vedere tehnic sistemul este functional insa, la nivel institutional, sistemul nu poate fi accesat decat in momentul in care primii functionari publici desemnati de ministere vor participa la cursuri. Noi speram ca sa se intample asta la 1 septembrie, adica sa fie utilizat efectiv si sa se inceapa sa se faca cursuri. Pana atunci se vor mai face teste, se vor mai face ajustari..etc.", a mai spus Andrei Savulescu.

Pana sa fie castigata de Siveco, licitatia eAcademie a fost anulata de doua ori

Conform datelor din SEAP (www.e-licitatie.ro), actuala platforma eAcademie este un contract finantat cu fonduri UE si castigat prin procedura de licitatie restransa accelerata de catre Siveco in data 3 februarie 2011, avand o valoare totala de peste sase milioane lei (TVA inclus). Peste 4 milioane lei au reprezentat fonduri UE nerambursabile, iar restul bani de la bugetul de stat.

De ce prin procedura de licitatie restransa accelerata? Motivul prezentat in SEAP  a fost ca "implementarea este direct legata de intrarea in operare a portalului e-Romania care necesita o componenta importanta de training pentru functionarii publici".

Intrebat miercuri despre acest aspect, Andrei Savulescu a declarat:

 • "La momentul respectiv eRomania trebuia terminata la sfarsitul lui decembrie, inaintea lui eAcademia. Portalul eRomania nu este inca receptionat. Noi inca mai avem discutii cu Omnilogic care trebuie sa acopere toate componentele din caietul de sarcini. Cand va fi gata asta va fi automat integrat in eRomania".

Datele din SEAP mai arata ca pana sa fie castigata de Siveco, aceasta licitatie a mai fost anulata de doua ori. Initial, anuntul a fost postat de MCSI in data de 16 aprilie 2010 iar pe 28 aprilie 2010 a fost anulata, cu doua zile pana la expirarea termenului pentru deschiderea ofertelor.

Motivul invocat? "Documentatia de atribuire necesita modificari majore de continut fara de care procedura de atribuire ar fi afectata.Anulare in conformitate cu prevederile art.209 alin.(2) lit a) si b) din OUG 34/2006"

Ulterior, MCSI a postat un nou anunt pe 12 mai 2010 si a fost anulata la data de 6 iulie 2010. De aceasta data in urma unei decizii a Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC - Decizia nr. 13992/11.06.2010).

Despre alte platforme informatice "finalizate" recent prin fonduri UE, dar care sunt inca imposibil de accesat de publicul larg citeste si:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6274 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Chiar crede cineva in aceste baliverne? (Miercuri, 13 iulie 2011, 15:04)

  Nea Marin [anonim]

  Suntem plini de platforme IT care s-au nascut moarte si pe care nu le-a deschis nimeni. Aici sunt de fapt banii de autostrazi!! In mod sigur CE va cere banii inapoi pe acest proiect pentru ca: nu este integrat, nu beneficiaza de content adecvat si nu este util nimanui. Siveco ia banii iar romanii raman sa returneze banii UE, ca asa-i in tenis!!! Chiar sunt curios: exista vre-un contract din bani europeni cu Siveco pe care sa nu-l fi castigat prin procedura de urgenta si licitatie restransa??
 • +1 (3 voturi)    
  Ghita, mai da-te ba de la portita! (Miercuri, 13 iulie 2011, 17:22)

  ipse [anonim]

  deci, articol cu ton critic previzibil... cica "in baza acestor date de acces am primit drept de acces (sic! deh, coprocultura jurnalistica care este) la 12, nu la 11 cursuri/lectii asa cum se mentioneaza in Caietul de Sarcini si in comunicatul oficial dat marti de MCSI". Asa, si? E furaciune? Bineinteles ca ditamai dihania de companie va lucra cu statul, fiindca nu exista un privat care sa bage milioane in software - sau cel putin nu acum. Se cauta nod in papura pentru niste denumiri vechi, care nu au legatura cu softul propriu-zis. tactica Asesoft... de doua parale botswaneze si fumata la rece...
  • +2 (2 voturi)    
   pai ce asteptai... (Miercuri, 13 iulie 2011, 18:05)

   chilotina [anonim] i-a raspuns lui ipse

   ... a aparut zilele trecute web-release-ul cu siveco la comisia europeana (e-learning) si a facut spume tata sebi.
  • 0 (0 voturi)    
   Haide să ne uităm puţin... (Joi, 14 iulie 2011, 4:58)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui ipse

   ... la nişte demouri: pentru început vă propun o comparaţie între demourile de pe siteul Altfactor (unde eu trebuie să fiu convins de nişte cursuri în care apare: Tiltu mare, Titlu mic, start11, şi alte asemenea prostii: http://www.altfactor.ro/lectii_alese_ro/01botanica/04_captarea_atentiei.stefan/index.html) şi, de exemplu, www.brainpop.com (că vorbim de soluţii pentru copii). Apoi, dacă vorbim de soluţii pentru adulţi nu am prea am găsit mare lucru la Altfactor dar am găsit o chestie privată interesantă: http://skillsoft.zf.ro/ro/3_7_index.php. Aşa să vă bateţi voi în "spade" cu Ghiţă sau cu Talpeş e uşor dar să mai şi faceţi treabă... e, aici e mai greu.
 • +6 (6 voturi)    
  bun asa... (Miercuri, 13 iulie 2011, 17:59)

  l2 [anonim]

  aplicatia AEL de la Siveco este (cu o alta interfata) folosita in alte companii (private).
  deci siveco a "dezvoltat" pentru functionari doar o interfata, contra 1.4 M euro
  • +1 (1 vot)    
   Companiile nu folosesc Ael (Joi, 14 iulie 2011, 4:40)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui l2

   Pentru că este cel mai prost şi mai scump LMS (Leraning Management System în limbajul "de specialitate") posibil. Ael a fost dezvoltat fără nicio "responsabilitate" pentru că nu a urmărit să fie o aplicaţie bună ci doar să aibă ceva de dat la stat. Aplicaţia o au de ani de zile, e adevărat că îi costă ceva la personalizarea pentru cazul de faţă. A, dacă vă uitaţi la poză o să vedeţi că e o eroare: iniţializarea SCO a eşuat, asta înseamnă că sunt probleme fie la LMS fie curs. Lucrez de multă vreme în domeniul ăsta pentru clienţi privaţi şi ştiu bine ce se întâmplă. Norvegia foloseşte un HCMS (un LMS mai evoluat) care se numeşte SABA, costă foarte mult (cred însă că mult mai puţin decât a adunat până acum Siveco din toate contracele cu statul pentru gluma asta de Ael) dar funcţionează impecabil de câţiva ani şi fără probleme (nu am legătură cu SABA, putea să fie iLearning de la Oracle, modulul de la SAP de e-learning, SumTotal, Plateau, NetDimension, BlackBoard, Moodle care este opensource etc. asta ca să vă dau câteva exemple de LMS-uri care sunt folosite de sute de mii de utilizatori şi care costă mult mai puţin decât Ael). Şi, ultimul pont, cu 30-40 milioane de euro statul român ar putea avea o soluţie integrată e-learning pentru TOŢI funcţionarii săi, pentru elevi şi studenţii de la stat, cu mii de cursuri şi fără probleme tehnice numai că nu vor, ei trebuie să cheltuiască 500 de milioane de euro pentru ceva ce nu funcţionează dar din care îşi iau şpagă. I-aş consilia gratuit pe cei de la guvern ... :-).
   • -1 (1 vot)    
    frustratilor (Miercuri, 20 iulie 2011, 17:19)

    kjcw [anonim] i-a raspuns lui Adrian

    ce noroc ca existati... probabil sunteti unii din cei care nu au reusit sa faca nimic... probabil ca incercati sa copiati si voi cate ceva si nu va iese.... de ce nu va dati drept exeplu pe voi... numai SAP, Oracle... e.. uite ca si SIVECO e in clubul asta select... comentati in continuare... noi avem treaba... apropos ... banuiesc ca sunteti de la .... daca va spun numele va fac reclama.... :))))
 • +4 (6 voturi)    
  siveco (Miercuri, 13 iulie 2011, 18:03)

  siveco [anonim]

  siveco este o adunatura de hrapareti incompetenti, care nu stiu sa isi asigure cresterea decat din contracte cu statul... 90% din cifra lor de afaceri este din astfel de contracte, iar restul de 10%... de la regii autonome.

  aceasta companie este gaura neagra a economiei romanesti.
 • +7 (7 voturi)    
  Asta e copilarie.. (Miercuri, 13 iulie 2011, 19:27)

  Razvan [anonim]

  Sa vedeti la ONRC unde de aproape 2 ani se cheltuiesc 6 milioane EUR pe ceva ce nu exista. In proiectele de IT, asa numita societate informationala, este cel mai usor sa sifonezi bani, e greu sa cuantifici efortul pe capita si investitiile in afra de cele hardware si licentele nu prea pot fi masurate. iti vine sa plangi cand vezi ca IT-stii nostri sunt asdusi la stadiul de executanti a unor proiecte puerile. Vezi si site-ul eguvernare si toata pleiada de proiecte legate de acesta.
 • +4 (4 voturi)    
  Siveco (Miercuri, 13 iulie 2011, 19:57)

  Vizitiul [utilizator]

  Citit invers :) Ironie?
  • +1 (1 vot)    
   Apropo (Vineri, 15 iulie 2011, 9:40)

   Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui Vizitiul

   Vise placute :)))
 • +7 (7 voturi)    
  incredibil (Miercuri, 13 iulie 2011, 21:12)

  uck [anonim]

  este incredibil cat poate sa fure siveco cu programele lor de 2 lei, nefunctionale si aberant de scumpe. cred ca sunt niste securisti grei pe acolo de au atata succes la contractele cu statul in toate guvernarile.
 • +2 (2 voturi)    
  AEL (Miercuri, 13 iulie 2011, 22:45)

  titel banutel [anonim]

  pai aplicatia asta e folosita si de alte institutii publice. ce au dezvoltat specific pentru ei? eventual cursurile, cu materialul clientului.
  1,4 milioane?

  sa nu mai zic de alte aplicatii dezvoltate de ei, date in folosinta in stadiul pre alfa, beta testare de catre functionari si apoi corecturi permanente cu nemiluita in stil manole, azi reparam una si stricam alta...
 • +1 (1 vot)    
  delicatul verb a cheltui (Miercuri, 13 iulie 2011, 23:53)

  vaidenoi [anonim]

  invatati fratilor sa conjugati acest verb ca toata lumea il conjuga prost. nu se spune eu cheltui, ci eu cheltuiesc. tu cheltuiesti, nu tu cheltui, si el cheltuieste, nu el cheltuie. ok? ati prins ideea? bravo!
 • 0 (0 voturi)    
  despre ce se intampla la MCSI (Joi, 14 iulie 2011, 4:54)

  aaala [anonim]

  Dl. Savulescu care este coordonatorul acestui proiect, nu are studii superioare. e semi-analfabet.
  Siveco, omnilogic si altfactor creaza aceleasi proiecte pe care le vand sub alte nume. proiectul despre care se face vorbire, a fost aprobat de dl. Victor Panzaru, fost director fonduri europene mcsi, baiat de casa la minister de pe vremea ministrului nica, prietenilor de la altfactor, firma din galati, de unde e si panzaru. ia verificati voi conturile lui panzaru, fac pariu ca nu gasiti nimic. verisoara lui panzaru este diana voicaa, directoare in mcsi, o fata usoara care presteaza in toate pozitiile pentru unul din sefii de la omnilogic. ia verificati voi conturile dnei directoare, la fel nu veti gasi nimic. verificati voi si salariul dnei voica. acuma domnul ministru vreme are pe rol alte proiecte cu siveco si omnilogic, dar criza politica il impiedica sa semneze ceva ca nu stie daca mai ramane.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Joi, 14 iulie 2011, 8:12)

  p [anonim]

  ... la MC nici nu se mai obosesc sa evalueze proiectele depuse... le lasa sa zaca mai bine de un an, dupa care trimit tuturor celor care au depus proiecte o fitzuica prin care ii instiinteaza ca au 2 puncte sub limita ... dupa care stau si asteapta sa vada reactiile ( a se citi "cine are pile mai mari")...

  daca ai "neobrazarea" sa soliciti lamuriri, daca vrei sa vezi evaluarile, ti se trimit si constati ca evaluatorul II are exact acelesi opinii, exprimate cu acelasi cuvinte ca si evaluatorul I... pur si simplu "copy&paste"

  si asta in timp ce toata lumea se plinge de procentul minuscul de absorbtie a fondurilor europene
 • +2 (2 voturi)    
  hm (Joi, 14 iulie 2011, 8:39)

  mircea [anonim]

  SIVECO a construit un fantastic "soft" la casa de sanatate ? Deoarece am asistat la "performamntele acestuia: datele se trimiteau prin internet, printr-un browser Firefox. mergea incredibil de prost si de incet. Tot siveco este cea care a dat inapoi jumatate din bani in contractul cu ministerul analfabetizarii ? Nu ii controloeaza cineva pe astia, asa .... la sange ? Cred ca colcaie de securisti pe acolo.
 • +3 (3 voturi)    
  Am lucrat pe proiecte Siveco si se fac magarii (Joi, 14 iulie 2011, 9:24)

  gigi electronicu [anonim]

  Nu este o rusine ca aceasta firma e abonata la contracte de stat.
  E o rusine ca nu da NIMIC in schimb! Decat tunuri. Face efectiv lucruri bfara folos.
  Daca va luati spaga, macar luati din ceva util!

  Ar fi interesant de investigat de cate ori a vandut Siveco platforma AEL sub alte denumiri si interfete catre stat.
  Numai prin proiecte POSDRU a vandut-o de vreo 5 ori la tot felul de institutii finantate din bani publice, in conditiile in care exista aplicatii similare GRATIS, open-source.

  Vorbesc in cunostinta de cauza. Am lucrat ca subcontractor pe proiecte Siveco si cunosc abordarea smechereasca a acestei companii fata de clienti.

  In plus isi abuzeaza furnizorii iar pe angajati ii trateaza ca pe niste sclavi.
 • +2 (2 voturi)    
  Nu numai Siveco, totusi (Joi, 14 iulie 2011, 11:38)

  Ghighi [anonim]

  Consilul concurentei ar trebui sa faca o investigatie serioasa cu experti straini asupra intelegerilor care exista in piata intre firmele de IT care altfel par a se balacari in public. Pentru a vedea dimensiunea profitului aberant care exista in IT romanesc, vedeti ca Ghita isi poate permite o televiziune, Siveco si-ar fi permis sa construiasca 300 km de autostrada privata, ca Softwin ar fi putut organiza singura o olimpiada in Romania. Profiturile acestor "firme"de IT l-ar face invidios si pe Steve Jobs care pentru noul model iPhone 5 a investit 100 milioane dolari bani pe care oricare dintre firmele de IT ii pot face intr-o clipire fara sa lase nimic in loc. Din Romania s-a furat si se fura prin diferite metode. Dar IT-ul depaseste orice inchipuire. Si ca sa inchei cu un exemplu: Estonia a avut un program national coerent de eGoverment prin care cu 0.8 miliarde a facut: ID cardul pentru cetateni, cardul de sanatate asociat serviciilor medicale, pasaportul bimetric, permisul auto-european, ghiseul electronic pentru cetateni, serviciile consulare remote, baza de date a scolilor, ASICUDA la vami, plata fermierilor, monitorizarea vaselor de pescuit prin GPS etc. Cine nu crede sa intre pe site sa vada un proiect complet transparent dat ca exemplu de UE in toate reuniunile. La noi s-au cheltuit peste 6 miliarde euro pe sisteme fragmentate, neintegrate, proiectate de executanti si nu de beneficiari. Daca aceasta sarabanda continua la acest minister riscam sa investim in IT cat Apple si Microsoft la un loc cu rezultate zero. Breff: d-lor guvernanti de toate culorile: cumparati de la Estoniei cu 1 milard euro TOTA aplicatiile IT si lasati "marile firme" din tara care au facut din IT un Bechtel urias. Chiar toate partidele sunt in mafia IT? Nu credeti ca ajunge?
 • 0 (0 voturi)    
  esti bun,,, (Joi, 14 iulie 2011, 12:50)

  Bogo [anonim]

  imi place cum gasesti tu de atacat o singura institutie. dar de restul "investitiilor" realizate de cei care te platesc nu stii numai sa le ridici in slavi, aia nu or face platforme si sisteme de rahat numai astia. //(editat de HotNews.ro)
 • 0 (0 voturi)    
  bineinteles! (Vineri, 15 iulie 2011, 8:42)

  remusachis [utilizator]

  guvernul ilustreaza admirabil sintagma "a pune carul inaintea boilor", desi cel mai corect ar fi fost "caruta pusa inaintea boului".


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by