Consultare publica pe marginea extinderii valabilitatii licentelor GSM Orange si Vodafone, care expira in acest an

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 14 iulie 2011, 20:54 Economie | Telecom


 documente
(14 Iul 2011) PDF, 275KB
​Valabilitatea licentelor GSM detinute de Orange si Vodafone inca din 1996 si pe care au platit pana acum cate 75 de milioane de dolari, expira in acest an, iar autoritatea de reglementare in comunicatii a lansat joi in consultare publica un chestionar referitor la modalităţile practice de extindere a valabilităţii drepturilor de utilizare a acestor frecvente radio (900-1800 MHZ). Decizia finala trebuie sa tina cont si de faptul ca cei doi operatori si Cosmote au primit automat in 2010, in urma unei reglementari UE, dreptul de oferi servicii 3G si in aceste benzi GSM, iar RCS&RDS, pentru ca nu avea licenta in aceste frecvente, nu. Documentul arata ca RCS este in dezavantaj competitiv semnificativ pe piata 3G si propune remedii precum roaming national sau eliberarea de catre Orange si Vodafone a unei parti din spectru radio in favoarea RCS&RDS.

Autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM) a transmis joi industriei de comunicatii si publicului larg un chestionar referitor la modalitatile practice de extindere a valabilitatii drepturilor de utilizare a frecventelor radio apartinand Vodafone Romania si Orange Romania in benzile GSM 890 - 915 MHz / 935 - 960 MHz (banda de 900 MHz) si 1722,7 MHz - 1747,5 MHz / 1817,7 - 1842,5 MHz (banda de 1800 MHz), drepturi care expira la data de 31 decembrie 2011.

  • De ce are nevoie RCS&RDS de remedii concurentiale pe piata serviciilor 3G

Deoarece problematica acestui chestionar este corelata cu rezultatele studiului privind impactul utilizarii benzilor de 900 MHz si de 1800 MHz pentru servicii de generatia a treia, ANCOM a prezentat in cadrul chestionarului concluziile acestui document, aratand ca va tine seama de studiul de impact in elaborarea deciziei de prelungire a licentelor pentru ca studiul arata ca RCS&RDS se afla in dezavantaj concurential fata de operatorii care detin spectru in banda de 900 MHz si ca este necesara aplicarea unor remedii.

  • "Pentru a atinge acelasi nivel de acoperire si calitate a serviciilor, RCS&RDS ar trebui sa instaleze un numar semnificativ de site-uri suplimentare comparativ cu un operator care detine spectru in banda de 900 MHz, ceea ce se reflecta in costuri suplimentare semnificative, costuri care variaza in functie de diferitele scenarii luate in calcul privind profunzimea acoperirii, cererea de trafic si viteza minima de date la utilizator. Anul 2013 este considerat a fi data tinta pentru atingerea de catre RCS&RDS a obiectivelor de acoperire, intarzierea peste anul mentionat putand conduce la riscul de renuntare a clientilor la acest operator si de a face mult mai dificila achizitia de noi clienti", se arata in documentul autoritatii care prezinta concluziile studiului de impact realizat de firma de consultanta Ovum Europe.

Consultantul a facut patru propuneri de remedii pentru RCS, dar a recomandat in mod special urmatoarele:

  • Introducerea reglementata a acordurilor de roaming national, temporar, pana la o data dupa anul 2014, care vor permite RCS&RDS sa obtina accesul rapid si eficient din punct de vedere al costurilor la clienti din zone care nu pot fi acoperite la costuri eficiente cu o retea in banda de 2100 MHz, banda adecvata zonelor urbane cu populatie densa;
  • Eliberarea unui bloc de spectru de 2x5 MHz din banda de 900 MHz de catre cei doi operatori care detin mai mult spectru in banda de 900 MHz - Vodafone si Orange - si realocarea acestuia operatorului RCS&RDS sau unui nou operator, printr-o procedura de selectie (licitatie sau procedura comparativa);
  • Organizarea unei proceduri competitive distincte de atribuire a spectrului in banda de 800 MHz, cu impunerea unei limte maxime pentru cantitatea de spectru sub 1 GHz ce poate fi detinuta de un operator; atribuirea drepturilor de utilizare a spectrului in banda de 800 MHz va permite operatorilor sa introduca servicii LTE, pentru a raspunde cerintelor de dezvoltare pe termen lung a serviciilor de comunicatii mobile de banda larga in Romania.

Din raspunsurile la chestionarul publicat joi, ANCOM va afla opinia celor interesati cu privire la remediul cel mai potrivit si modalitatea de aplicare a acestuia si o va corela cu decizia privind utilizarea viitoare a benzilor de 900 MHz si de 1800 MHz care va rezulta in urma consultarii publice. Raspunsurile sunt asteptate pana la data de 5 august.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1094 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by