Noua Lege a Concurentei da posibilitatea ca firmele care doresc sa realizeze o concentrare economica sa notifice aceasta intentie catre Consiliul Concurentei, inainte de semnarea actului si in acest an juristii RCS&RDS si ai UPC ne-au intrebat care ar putea fi obiectiile Consiliului la o eventuala fuziune, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele acestei autoritati. 'Nu am vazut inca nici un contract semnat si nu am primit o notificare oficiala', a mai spus acesta. Prin declaratiile sale, Bogdan Chiritoiu este primul oficial care confirma practic faptul ca intre RCS si UPC ar exista cel putin niste discutii privind o posibila tranzactie.

Bogdan Chiritoiu in Studioul HotNews.roFoto: HotNews.ro

Reporter:Domnule Chiritoiu, aveti semnale de la RCS&RDS si UPC privind o posibila fuziune?

Bogdan Chiritoiu: Noua procedura din Legea Concurentei spune ca doua firme care fuzioneaza trebuie sa ceara permisiunea Consiliului Concurentei inainte de a pune in practica si a face efectiv aceasta fuziune. Mai mult s-a prevazut posibilitatea notificarii intentiei de a realiza o fuziune. Pana acum erau obligate sa ne notifice in 30 de zile de la semnarea contractului.

Se creeaza posibilitatea ca ei sa vina si sa discute, sa spuna "uite ce am vrea noi sa facem", "voi ce parere aveti ?", "o sa aveti o problema daca facem asa?", deci in felul acesta este o doza de consultare inainte de a finaliza contractul. Avem consultari de multe ori cu companii care se pregatesc sau se gandesc la operatiuni de concentrare.

Reporter:Dar in cazul de fata ati avut consultari cu oficialii RCS&RDS si ai UPC?

Bogdan Chiritoiu: In cazul asta, da. Au fost discutii cu ei dar nu am primit o notificare oficiala. Dupa stiinta mea nu exista un contract si oricum nu s-a depus la noi o cerere de aprobare a acestei operatiuni de concentrare.

Au fost intalniri anul acesta intre expertii nostri si juristii lor. Nu este o surpriza. Am mai avut intalniri de genul asta si oamenii pana la urma s-au decis sa nu recurga la operatiunea de concentrare la fuziunea respectiva, deci nu este automat ca toti care vin si ne intreaba si ne consulta sa se decida sa si faca ceva.

Reporter:Din ce directie au pornit discutiile? A solicitat Consiliul Concurentei clarificari sau cum?

Bogdan Chiritoiu: Nu, nu, niciodata nu initiem noi asa ceva. Partile vin si am avut intalniri si cu unii si cu altii.

Reporter:Si ce le-ati spus? Despre ce ati discutat?

Bogdan Chiritoiu: Nu pot sa va spun. In momentul in care oamenii vor veni cu un dosar in care isi prezinta argumentele o sa incercam sa le discutam..

Reporter:Dar ceva mai multe detalii..

Bogdan Chiritoiu: Nu pot, pentru ca este dreptul lor sa-si tina planurile secret pana cand decid sa le faca publice.

Reporter:Macar daca ar vrea sa ia parti din UPC sau tot UPC-ul?

Bogdan Chiritoiu: Nici asta, pentru ca nu stiu. Ei trebuie sa se decida pe subiectul asta.

Reporter:Au fost abandonate aceste planuri de fuziune?

Bogdan Chiritoiu: Nu stiu. Ce pot sa spun este ca nu am vazut nici un contract semnat si nu am primit o notificare oficiala. Daca mai au intentia sau nu o au, si in ce forma vor sa o faca, asta este treaba lor.

Reporter:Dar in general ce ati vorbit?

Bogdan Chiritoiu: La noi este foarte importanta problema cotelor de piata. Este foarte important sa vezi cum definesti piata. Pe subiectul asta au fost in general discutiile..

Reporter:Cei de la RCS au propus o fuziune cu UPC in Romania?

Bogdan Chiritoiu: Asta este subiectul, da. Cum ar arata si care ar putea fi obiectiile Consiliului Concurentei la o eventuala fuziune intre aceste doua firme. Depinde cum definim piata, daca te uiti numai la cablu sau consideram ca de fapt exista si alternative la cablu.

Reporter:Si Consiliul Concurentei ce ar recomanda?

Bogdan Chiritoiu: Consiliul Concurentei momentan asculta. Suntem la faza in care ii ascultam. Nu vom veni cu verdicte inainte sa vedem exact ce vor sa faca si sa le vedem argumentele.

Informatia ca oficiali ai RCS&RDS si UPC au discutat cu presedintele Consiliului Concurentei pe tema implicatiilor concurentiale in cazul unei tranzactii intre cele doua companii a fost prezentata joi de agentia Mediafax, conform Jurnalul.ro.

In luna februarie din acest an, atat Catalin Tolontan, pe blogul sau cat si ZF, ulterior, au informat pe baza unor surse din piata, ca RCS&RDS negociaza cumpararea UPC.

Din cele mai recente date comunicate de cele doua companii o fuziune totala intre RCS&RDS si UPC ar duce la aparitia unui gigant telecom care ar avea circa patru milioane de utilizatori pe piata de servicii TV, circa 1,4 milioane utilizatori la serviciile de internet fix, peste 1,44 milioane utilizatori de telefonie fixa si peste 1,1 milioane de utilizatori de telefonie mobila.