Peste 1000 de angajati din Posta Romana au protestat marti in Piata Constitutiei in fata ministerului Comunicatiilor acuzand reducerea salariilor cu 15%, erorile continue de management si politizarea acestuia dar si minciunile conducerii companiei si ale ministerului comunicatiilor legate de disponibilizarile anuntate sau de anumite contracte paguboase suspendate. In replica, ministrul Comunicatiilor a cerut liderilor Federatiei Sindicatelor din Posta Romana sa aiba incredere in masurile de restructurare incepute si renegocierea contractului colectiv de munca astfel incat salariile mari de la varful companiei sa fie aduse pe baze economice reale.

Postasii, amenintati de un proiect legislativFoto: Hotnews

VIDEO: Ce au scandat postasii

Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii (FSPC), care reprezinta interesele a peste 30.000 de membri de sindicat din Posta Romana, a organizat marti in fata Ministerului Comunicatiilor un protest la care au participat peste 1000 de angajati din mai multe sucursale ale Postei Romane din tara.

  • "La nivelul managementului s-au produs si se produc in continuare erori care costa prin diminuarea semnificativa a cifrei de afaceri si a cotei de piata. Pentru a tine in echilibru compania si a fi pe profit ai nevoie de venituri lunare de circa 125 de milioane lei, ori in prezent veniturile sunt de circa 95-98 de milioane lei. Pe cale de consecinta primii care platesc sunt salariatii carora li s-au redus veniturile salariale lunar cu circa 15 % prin introducerea obligatorie a doua zile fara plata si prin taierea a doua tichete de masa aferente celor doua zile fara plata", a declarat Dumitru Costin, presedintele BNS, confederatie din care face parte sindicatul postasilor.

Sindicalistii acuza conducerea Postei si ministerul de minciuna in privinta disponibilizarilor anuntate si a unor contracte paguboase reziliate

Dumitru Costin, presedinte BNS

Dumitru Costin, presedinte BNS

Foto: Hotnews

In luna iunie din acest an, Ministrul Comunicatiilor a anuntat ca in Posta Romana a inceput un amplu proces de restructurare la capatul caruia vor fi disponibilizati circa 2000 de salariati. In perioada urmatoare, sapte sucursale din Posta Romana ar urma sa fie desfiintate, fapt care va duce la eliminarea a 146 de posturi de conducere si economii de peste 110.000 lei pe luna.

O luna mai tarziu, ministrul era contrazis chiar de directorul general al postei, Daniel Neagoe, care a negat ca in Posta ar urma disponibilizarea a 2000 de angajati, precizand ca este vorba de restructurarea a 1400 de posturi, fara a insemna ca personalul va fi concediat. Acesta ar urma sa fie redistribuit in alte unitati existente sau in liniile de afaceri ce se vor infiinta precum societatea de asigurari sau banca.

Marti, Dumitru Costin a acuzat din nou de minciuna autoritatile:

"Exista obligatie asumata in memorandumul cu FMI de a inchide 900 de subunitati postale. Asta presupune si disponibilizari de personal. Asta in ciuda angajamentelor luate si de ministru si de directorul general care au spus ca personalul va fi redistribuit. Nu se poate pentru ca acesti oameni sunt ori in orasele mici ori in mediul rural iar stramutarea unui lucrator dintr-o comuna in alta la zeci de kilometri presupune costuri de transport care vor trebuie asumate ori de companie ori de lucratori din propriul venit, deci lucrurile nu stau chiar asa cum zic domniile lor", a spus Costin.

Nu conducerea Postei a suspendat contractul pagubos cu G4S, ci invers, sustine Matei Bratianu, liderul FSPC

Matei Bratianu, presedinte FSPC

Matei Bratianu, presedinte FSPC

Foto: Hotnews

Tot in luna iunie, ministerul Comunicatiilor se lauda cu rezilierea sau suspendarea unor contracte paguboase incheiate de cnducerea Postei Romane printre care contractul cu Blue Air semnat in 2008 si care a fost reziliat in luna ianuarie din acest an si contractul cu G4 Security semnat in 2006, care a fost intre timp suspendat. Si directorul general al Postei, Daniel Neagoe s-a laudat cu suspendarea acestui contract.

Matei Bratianu, presedintele sindicatului postasilor sustine ca de fapt G4S a suspendat acest contract in conditiile in care Posta nu mai platea si acum cere daune in instanta de 129 de milioane de lei.

  • "Contractul cu G4S nu l-ar reziliat ei (n.a conducerea Postei), l-a suspendat G4S, este o minciuna. G4S nu si-a primit banii, pentru ca Posta nu i-a mai platit, G4S a suspendat contractul in speranta ca Posta va fi blocata si noi federatia am convins salariatii sa faca transportul cu masinile lor din timpul lor liber. Am facut asta 2 luni. In momentul asta nu mai lucram cu G4 si exista un  proces pe rol in care G4S cere despagubiri de 129 de milioane de lei", a spus Matei Bratianu.

Cati oameni vor fi concediati in urma procesului de restructurare? Sindicalistii spun ca ar fi vorba de circa 2400 de oameni

Acesta a subliniat faptul ca se minte si in privinta numarului de oameni care vor fi concediati din Posta Romana, in urma procesului de modernizare inceput.

  • "In bugetul de venituri si cheltuieli pe 2011 al Postei Romane au prins suma necesara pentru salariile compensatorii pentru 2380 de salariati. In nota de fundamentare pentru bugetul de venituri si cheltuieli pe 2011 se mentioneaza disponibilizarea unui numar de 1000 de salariati incepand cu septembrie 2011 si a unui numar de 1380 de salariati incepand cu decembrie 2011, nota semnata de Dumitru Neagoe. Este un mincinos", a spus Bratianu.

Contactati in legatura cu aceste acuze, oficialii Postei Romane nu au facut nici un comentariu pana la publicarea acestui material.

Ministrul Vreme: Aveti incredere in masurile de restructurare / Am cerut sprijinul privind plafonarea salariilor mari din Posta si renegocierea contractului colectiv de munca

Dupa protest, o delegatie a sindicalistilor s-a intalnit cu ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, acesta sustinand ca le-a cerut plafonarea salariilor mari din Posta si renegocierea contractului colectiv de munca.

  • "Am avut o discutie cu o delegatie din partea celor care au avut miting. Am primit de la ei un document cu 10 cerinte si citindu-le mi-am dat seama ca suntem pe drumul cel bun. Ceea ce facem este in interesul celor peste 30.000 de angajati. Sa aiba incredere in aceste masuri. In cele 11 luni de mandat am oprit toate contractele care au fost incheiate in perioada 2006-2008 care au prins Posta in lanturi. (...) Le-am cerut sprijinul privind plafonarea salariilor mari. Stiti ca in Posta managerul general are un salariu un pic mai mic decat al ministrului. Am cerut sa renegociem acest contract colectiv de munca si sa aducem din punct de vedere salarial si la varf Posta pe niste baze reale economice", a spus ministrul.

VIDEO: Ministrul Comunicatiilor, despre discutiile cu sindicalistii

Sindicalistii au scandat "management privat" la Posta/Ministrul Vreme spune ca ulterior in discutia cu sindicalistii nu s-a pus aceasta problema

In cadrul mitingului de protest, Dumitru Costin a acuzat politizarea de la nivelul conducerii Postei si faptul ca din ianuarie 2009 si pana in prezent au fost schimbati 4 directori generali. Acesta a cerut management privat.

  • "Nu mai avem incredere in managementul politic care se succede intr-un ritm ametitor la nivelul companiei. Din ianuarie 2009 si pana in prezent Posta a avut 4 directori generali si alti zeci si sute de directori schimbati. Este greu sa faci management de performanta cand directorii se schimba periodic, precum anotimpurile. Pe cale de consecinta am cerut ca Posta romana sa aiba management privat", s spus liderul BNS.

Ministrul Vreme a declarat la finalul discutiilor cu liderii de sindicat ca nu s-a dezbatut insa acest aspect.

Cateva cifre despre Posta Romana

Datele de la Ministerul Finantelor arata ca in 2009 Posta Romana a inregistrat o cifra de afaceri de peste 1,43 miliarde lei si o pierdere neta de peste 180 milioane lei. Compania are in prezent circa 35.000 de angajati, iar sindicalistii sustin ca circa 14.000 de angajati sunt factori sau agenti postali care au venituri lunare de circa 1000 lei.

Societate comerciala cu capital majoritar de stat, CNPR are ca actionari statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor - MCSI- (75% din actiuni) si Fondul Proprietatea (25% din actiuni).