Bostina si Asociatii este consultantul juridic al Ministerului Comunicatiilor, desemnat in 2008 in baza unei Hotarari de Guvern, pentru selectarea brokerului in procesul de listare a pachetului detinut de stat in Romtelecom, a avertizat joi casa de avocatura. Contactati de HotNews.ro, oficialii Ministerului Comunicatiilor spun ca in prezent s-a desfasurat un proces pentru selectarea unei firme de avocatura de catre Romtelecom, care sa asiste ambii actionari in evaluarea a doua scenarii principale in valorificarea acestor actiuni: listarea Romtelecom la bursa sau fuziune Romtelecom-Cosmote, urmata de listarea actiunilor la bursa. Oficialii Romtelecom au transmis luni pentru HotNews.ro ca aceasta noua casa de avocatura, care ar urma sa fie selectata in urmatoarele zile, ar urma sa asigure suport in realizarea unui studiu privind optiunile in cazul Romtelecom.

Sediu RomtelecomFoto: AGERPRES
  • "In aprilie 2008, Bostina si Asociatii a fost desemnata, in urma unui proces de selectie, drept consultant juridic pentru alegerea brokerului la listarea pachetului pe care statul roman il mai detine la Romtelecom. In baza Hotararii de Guvern nr. 201/2008 s-a incheiat intre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si Bostina si Asociatii contractul de prestari servicii de asistenta juridica nr. 222602/8.04.2008 prin care societatea noastra a fost desemnata sa elaboreze in prima instanta documentatia privind selectia brokerului. Acest contract a fost deja pus in executare, societatea noastra prestand activitati contractate si primind parte a pretului" se arata in comunicatul casei de avocatura.

Avocatii atentioneaza ca pana in acest moment acest contract nu a fost reziliat si nici Hotararea de Guvern nu a fost abrogata.

Casa de avocati mai spune ca "nu a luat cunostinta de existenta vreunui proces de selectie a unui consultant juridic pentru evaluarea 'scenariilor juridice sau a optiunilor pentru Romtelecom', nu a participat la un asemenea proces si nu este parte a nici unui proces de evaluare in acest sens, nefiind in vreo competitie cu vreo alta casa de avocatra (...)".

Care este explicatia Ministerului Comunicatiilor? Noua casa de avocatura ar trebui sa se ocupe de un alt aspect in procesul de listare:

  • "Realitatile momentului au impus evaluarea a 2 scenarii principale (respectiv listarea Romtelecom la bursa sau fuziune Romtelecom-Cosmote, urmata de listarea actiunilor la bursa) pentru valorificarea cat mai buna a titlurilor detinute de Statul Roman. In prezent s-a desfasurat un proces pentru selectarea unei firme de avocatura de catre Romtelecom, care sa asiste ambii actionari in evaluarea celor doua scenarii mentionate", au precizat pentru HotNews.ro oficialii MCSI.

Luni, 1 august, cand era termenul anuntat pentru desemnarea acestei case de avocatura, Romtelecom a precizat ca firma care ar urma sa asigure suport in realizarea studiului privind optiunile in cazul Romtelecom va fi desemnata in urmatoarele zile:

  • "Procesul de selectare a casei de avocatura, care va acorda suport in realizarea studiului privind optiunile in cazul Romtelecom se afla in faza finala, iar rezultatul acestuia va fi anuntat in urmatoarele zile, dupa informarea in prealabil a Consiliului de Administratie", au declarat pentru HotNews.ro oficialii Romtelecom.

Casa de avocatura Bostina si Asociatii mai aminteste ca la momentul desemnarii drept consultant juridic al ministerului ar fi avut obligatia de a ajuta la intocmirea unui caiet de sarcini pentru licitatia de selectare a consultantului in vederea lansarii unei oferte publice de vanzare pe piata de capital a unui pachet de actiuni din participatia statului la Romtelecom, luandu-se in calcul listarea atat pe Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe una dintre pietele internationale de capital. Decizia si momentul listarii urmau sa fie stabilite dupa prezentarea unui studiu de catre consultantul de business, care ar fi vizat atat evolutia performantelor operatorului de telefonie fixa, cat si conjunctura de ansamblu a pietei nationale de capital si a pietelor internationale.

Context

La data de 1 iulie din acest an, oficialii Ministerului Comunicatiilor si cei ai OTE si Deutsche Telekom s-au inteles sa-l numeasca pe Stefanos Theocharopoulos, directorul general al Cosmote Romania, si la conducerea Romtelecom, in locul lui Yorgos Ioannidis, care si-a anuntat retragerea din companie de la 1 iulie anul acesta.

De asemenea, Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca s-a stabilit un calendar comun pentru listarea pe bursa a participatiunilor care se va realiza in 12 luni.

In luna noiembrie a anului trecut statul roman a anuntat ca intentioneaza sa valorifice pachetul de actiuni de 46% detinut in cadrul Romtelecom si i-a invitat pe reprezentantii OTE, actionarul majoritar in cadrul operatorului, sa vina cu o oferta de pret in acest sens pana la sfarsitul lui 2010.

Dupa mai multe amanari, la sfarsitul lunii mai din acest an, grupul OTE a transmis statului roman ca nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom, din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii.

Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor (MCSI) - 45,99%. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la compania OTE.