Am fost informati de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale cu privire la planurile de a atrage un nou investitor la Posta Romana si ne-am dat acordul de principiu pentru aceasta solutie care reprezinta o optiune pentru imbunatatirea managementului si cresterea valorii companiei, a declarat vineri pentru HotNews.ro Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea. Acesta a mai subliniat ca "acestea sunt insa doar planuri preliminare, astfel ca nu putem comenta inca asupra detaliilor de implementare".

Greg Konieczny, managerul Fondului ProprietateaFoto: AGERPRES

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a spus miercuri ca statul roman analizeaza posibilitatea atragerii unui nou investitor in CN Posta Romana, cu implicare in managementul companiei, prin intermediul unei majorari de capital, operatiune prin care statul sa ramana actionar majoritar.

Acesta a mai precizat ca au existat deja discutii cu reprezentantii Fondului Proprietatea (actionari minoritari ai CNPR cu 25%) care ar fi agreat in princiu aceasta solutie. De asemenea, Vreme a mai precizat ca au inceput deja discutii cu oficiali ai unor operatori nationali de servicii postale din Belgia, Austria si Germania:

  • "Posta Romana se misca greu si datorita lipsei capitalului. Implicarea unui investitor ar rezolva aceasta problema. Statul trebuie sa ramana insa actionar majoritar. La ora actuala avem cateva companii similare Postei Romane din Belgia, Austria si Germania, care si-au trimis reprezentanti la discutii cu noi pe aceasta tema. Primii care au venit au fost reprezentantii Postei din Belgia, care ne-au propus un model de implicare in management si actionariat", a precizat miercuri ministrul Valerian Vreme.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. La data de 31 iulie 2011, Ministerul Finantelor detinea in cadrul Fondului 12,39% din actiuni.

Societate comerciala cu capital majoritar de stat, CNPR are ca actionari statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor - MCSI- (75% din actiuni) si Fondul Proprietatea (25% din actiuni).