Google a anuntat ca a ajuns la un acord pentru a cumpara cu 12,5 miliarde dolari compania producatoare de telefoane mobile Motorola Mobility. Este cea mai mare tranzactie din istoria Google si una care poate schimba raportul de forte pe piata smartphone-urilor. Pana in prezent s-au vandut peste 150 de milioane de telefoane cu Android, iar achizitia va avea un impact important asupra pietei. Google va detine practic un producator de telefoane mobile care va ajunge sa concureze cu alte companii care vand telefoane ce utilizeaza sistemul de operare Android.

Practic Google va detine acum un produicator de smartphone-uri pentru care plateste 40 dolari/actiune, cu 63% peste pretul actiunilor Motorola la inchiderea burselor, vineri.

Tranzactia are o importanta imensa pentru Google fiindca va intari pozitia Google in segmentul brevetelor de inventie unde compania statea destul de slab si putea fi usor atacata de concurenta,

Google spune ca achizitia va ajuta mult avansul sistemului de operare Android si adauga ca platforma va ramane una deschisa, iar achizitia nu va schimba strategia pentru Android.

Tranzactia va trebui sa fie aprobata de autoritatile de reglementare si e de asteptat ca intreg procesul sa se incheie la final de 2011 sau inceput de 2012, daca totul decurge bine.

Motorola Mobility s-a desprins la inceputul acestui an de grupul Motorola care acum cinci ani a inceput sa aiba dificultati importante in segmentul telefoanelor mobile si fiindca nu a reactionat destul de repede pentru a scoate modele touch-screen competitive.

Motorola Mobility a inregistrat in 2009 pierderi de 1,2 miliarde dolari, iar anul trecut a obtinut profit operational de 76 milioane dolari.

Explicand de ce a ales Motorola, Google mentioneaza in comunicatul de presa ca aceasta companie are 80 de ani de istorie, a inventat telefonul mobil acum trei decenii, iar in 2008 a decis sa utilizeze Android in toata gama de telefoane, fiind printre primele companii mari care au adoptat sistemul.

Google a facut un bilant al adoptiei Android si spune ca peste 150 de milioane de terminale au fost activate din 2007 si pana acum, iar zilnic se adauga 550.000. Terminalele cu Android sunt vandute in 123 de tari sub siglele a 30 de producatori de smartphone-uri.