​INFOGRAFIC Cati utilizatori de telefonie mobila sunt in total in Romania? Cum explica ANCOM si operatorii cifrele diferite din piata

de Adrian Vasilache, Constantin Barbu     HotNews.ro
Miercuri, 17 august 2011, 20:19 Economie | Telecom


24,6 milioane de utilizatori de telefonie mobila erau in total in Romania la sfarsitul lui 2010, din care Orange avea 10,4 milioane utilizatori, Vodafone - 7,6 milioane utilizatori, Cosmote - 5,2 milioane utilizatori, Telemobil (Zapp) - 0,1 milioane utilizatori, RCS&RDS - 1,3 milioane utilizatori si Romtelecom - 200 de utilizatori, conform unui raport recent al autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Raportul arata ca este vorba doar de SIM-urile active (abonamente si cartele preplatite - exclusiv cele prin care nu s-a realizat trafic tarifabil). Cum se explica atunci ca Orange anunta public un numar total de 10,5 milioane clienti, Vodafone - 9,8 milioane clienti, iar Cosmote 6,9 milioane clienti pentru sfarsitul lui 2010? O explicatie este ca operatorii pot comunica in numarul total de clienti inclusiv SIM-uri valabile, dar nefolosite.Raportul ANCOM are la baza datele furnizate de catre operatorii de telefonie mobila care activeaza in piata. In nota de subsol de la tabelul cu numarul total de utilizatori de telefonie mobila la data de 31 decembrie 2010, ANCOM mentioneaza si ce intelege prin asta:

 • "Cartele SIM pe baza de abonament si cartele SIM preplatite 'active'; cartelele SIM preplatite 'active' reprezinta numarul de cartele SIM (corespunzatoare cartelelor preplatite) aflate in perioada de valabilitate la sfarsitul perioadei de raportare, exclusiv numarul de cartele SIM prin intermediul carora nu s-a realizat trafic tarifabil (initiere/receptionare apeluri/servicii SMS/servicii MMS/servicii de acces mobil la internet) pe parcursul perioadei de raportare.

Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, subliniaza ca "diferentele existente intre valorile publicate de catre operatori si cele publicate de ANCOM provin din faptul ca se folosesc indicatori statistici diferiti".

 • "(...) In timp ce in documentul precizat mai sus ANCOM a publicat valoarea indicatorului 'Numar de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobila', este posibil ca operatorii sa faca public in raportarile proprii un indicator care se refera la numarul total de clienti, deoarece acestia furnizeaza si alte servicii de comunicatii electronice in afara celor de telefonie mobila, cum ar fi: telefonie fixa, transmisiuni de date, acces la internet etc. De asemenea, este posibil ca in indicatorul publicat de catre operatori sa fie incluse si cartelele SIM aflate in perioada de valabilitate, dar care nu au realizat trafic tarifabil pe parcursul perioadei de raportare", a spus Catalin Marinescu.

Cea mai mare diferenta este vizibila in ceea ce priveste primii doi operatori din piata -  Orange si Vodafone. In timp ce raportul ANCOM precizeaza ca Vodafone avea un numar de 7,6 milioane de utilizatori de telefonie mobila la sfarsitul anului trecut, operatorul anunta separat ca avea un numar total de 9,8 milioane de clienti.

Oficialii Vodafone Romania sustin ca informatia anuntata public este corecta si ca cifra din raportul ANCOM se refera doar la utilizatorii activi de voce:

"La sfarsitul anului 2010, Vodafone Romania avea un numar total de 9,8 milioane de clienti. Cifra publicata in  raportul ANCOM se refera la clientii serviciilor de voce si nu include urmatoarele categorii de utilizatori:
- utilizatorii serviciilor de transmisiuni de date fixe (IPVPN, Frame Relay) si date mobile (M2M)
- utilizatorii serviciilor de telefonie fixa
- utilizatorii serviiilor de Internet fix
- utilizatorii serviciilor de acces la internet prin modem/card de date USB.
- utilizatorii serviciilor de acces la internet cu plata unui abonament lunar (Internet pe mobil)
- cartelele prepaid care sunt in perioada de valabilitate dar nu au realizat trafic tarifabil"

De cealalta parte, Orange Romania apare in raportul ANCOM cu un numar total de utilizatori de telefonie mobila de 10,4 milioane de clienti, iar defalcat pe abonamente si cartele preplatite cu un total de 10,5 milioane de utilizatori. Este aceeasi cifra cu cea comunicata public de Orange Romania pentru sfarsitul lui 2010, iar oficialii operatorului spun ca in ambele raportari includ doar SIM-urile active.

"Toate cifrele sunt corecte atat cele publicate de ANCOM cat si cele publicate de Grupul France Telecom. Diferenta este de aproximativ 0.1% si provinde din rotunjiri si din neincluderea in raportarea catre ANCOM a unor servicii care nu se incadreaza in definitia data de Autoritate. Precizam ca Orange include in ambele raportari doar SIM-urile active", a declarat Andreea Moldovanu, Regulatory Affairs Manager Orange Romania

Si in privinta Cosmote/Telemobil (Zapp), indicatorii raporati catre ANCOM si cei comunicati public difera. In raport, numarul total de clienti de telefonie mobila ai Cosmote si Zapp se ridica la 5,3 milioane de utilizatori, in timp ce comunicarea grupului elen OTE indica un numar total de 6,9 milioane de utilizatori la sfarsitul lui 2010.

Pana la publicarea acestui articol, oficialii Cosmote Romania nu au oferit nici un comentariu. Au oferit in schimb o explicatie oficialii Romtelecom, companie controlata de acelasi actionar - grupul elen OTE. Acestia au semnalat faptul ca indicatorii publici si cei catre ANCOM sunt diferiti:

 • "Raportul ANCOM  mentionat face referire la utilizatorii de telefonie mobila. Rapoartele care contin rezultatele financiare ale Romtelecom includ date despre numarul total de utilizatori ai serviciilor oferite prin tehnologia CDMA, inclusiv numarul de utilizatori de servicii de date mobile, internet. Astfel, la sfarsitul primei jumatati a anului 2011 Romtelecom avea aproximativ 75 000 de utilizatori de servicii de date si voce bazate pe tehnologia CDMA. Nu putem face estimari privind evolutia acestui numar. Romtelecom foloseste tehnologia CDMA pentru a-si completa portofoliul de servicii, mai ales in ceea ce priveste solutiile de broadband si voce in zonele neacoperite prin reteaua traditionala de comunicatii fixe."

Nu in cele din urma, reprezentantii RCS&RDS au transmis ca cifrele comunicate atat catre ANCOM cat si public sunt similare.

 • "(...) Comunicarile noastre catre ANCOM si catre presa referitoare la numarul de clienti pe servicii, contin aceleasi date. Speram sa raportam un numar crescut de clienti pentru anul 2011. Credem ca atat beneficiile cu care am obisnuit deja clientii Digi, cat si noile facilitati introduse in 2010 - 2011 atat pentru internet fix, mobil si wireless Wi-Fi, cat si pentru cele telefonie fixa si mobila, atrag semnificativ catre oferta noastra de servicii", a declarat Cristina Nicoara, director de comunicare la RCS&RDS.

Numarul utilizatorilor de telefonie mobila din Romania a scazut cu 3% in 2010, pe fondul conditiilor economice dificile

In 2010, in Romania erau circa 24,6 milioane de utilizatori de telefonie mobila (SIM-uri active) in scadere cu 3,1% fata de anul anterior, pe fondul conditiilor economice dificile. Presedintele ANCOM nu se asteapta la schimbari semnificative pentru 2011.

"Numarul total al utilizatorilor de telefonie mobila a inregistrat o scadere de aproximativ 3% la sfarsitul anului 2010, comparativ cu valoarea corespunzatoare datei de 31 decembrie 2009. Acest lucru a fost cauzat in principal de contextul economic dificil care a influentat piata de comunicatii electronice in cursul anului 2010. Piata serviciilor de telefonie mobila a ajuns la maturitate si nu estimam ca in perioada urmatoare se vor inregistra schimbari semnificative in ceea priveste numarul utilizatorilor de servicii de telefonie mobila", a mai spus Catalin Marinescu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24338 vizualizari

 • -3 (9 voturi)    
  RTL 200 de utilizatori (Miercuri, 17 august 2011, 20:57)

  Den [anonim]

  Romtelecom 200 de utilizatori ma faceti sa rad
  • +7 (9 voturi)    
   Romtelecom (Miercuri, 17 august 2011, 21:40)

   Mike [anonim] i-a raspuns lui Den

   200 de utilizatori de telefonie mobila proprie! Nu confunda cu alte servicii!
  • +4 (8 voturi)    
   nu rade... (Miercuri, 17 august 2011, 21:47)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui Den

   e vorba de telefonie mobila, chiar n-ai observat? cunosti vreun utilizator de telefonie mobila Romtelecom. Zi-i numarul ca-i platesc eu abonamentul pe 1 an de acum incolo!
   • +6 (6 voturi)    
    nu rade... (Miercuri, 17 august 2011, 23:50)

    Lucian [anonim] i-a raspuns lui gogu

    daca vrei iti spun numarul meu de telefon si poti sa-mi platesti abonamentul pentru un an, as fi chiar bucuros, sa-mi zici daca vb pe bune.
    • +1 (1 vot)    
     hehe (Joi, 18 august 2011, 11:24)

     poulous selectus [anonim] i-a raspuns lui Lucian

     faci parte dintr-un club tare select ! esti in top 200, E BINE
  • -2 (6 voturi)    
   baietii cu ochii albastrii (Miercuri, 17 august 2011, 22:01)

   Khekhe [anonim] i-a raspuns lui Den

   doar ei au abonamente la romtelecom :)))
   • +1 (1 vot)    
    ai fii surprins... (Joi, 18 august 2011, 14:49)

    dodu [anonim] i-a raspuns lui Khekhe

    sa afli ca baietii astia asculta tot! Si Vodafone si Orange si Romtelecom si RDS.... ca nu se dau licente fara "fir la birou" ;)
  • +1 (5 voturi)    
   e vorba de telefonie mobila (Miercuri, 17 august 2011, 22:06)

   blec-bierd [utilizator] i-a raspuns lui Den

   eu nici nu stiam ca ofera asa ceva ...
   • -1 (1 vot)    
    Romtelecom mobil (Joi, 18 august 2011, 8:32)

    bogdanicus [utilizator] i-a raspuns lui blec-bierd

    O fi in teste, pilot, ceva...
  • +5 (5 voturi)    
   ne-am inmultit...? (Miercuri, 17 august 2011, 22:09)

   roman diaspora [utilizator] i-a raspuns lui Den

   24,6mil utilizatori ...si populatia tarii e aprox. 22 mil? Deci toti avem cel putin un mobil pe criza asta? Altii au chiar 2-3 (...ca bunicii mei nu stiu ce-i aia). Nu suna asta a risipa si poluare fonica, dragi parinti ? Ar fi interesant de stiut cate mobile apartin institutiilor statului si cine le plateste (...mai ales convorbirile private).
  • +5 (5 voturi)    
   Este vorba despre telefonie mobila (Miercuri, 17 august 2011, 22:21)

   cumanis [anonim] i-a raspuns lui Den

   ... mai mult ca sigur ca este corect. Romtelecom a achizitionat o frecventa specila pentru anumite nevoi de business.
   • -1 (1 vot)    
    Poti da detalii? (Joi, 18 august 2011, 11:38)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui cumanis

    Poti da detyalii despre frecventa achizitionata? Frecventa (MHz) si canalizatia (MHz), local sau la nivel national? Stii si de cand o au?
  • +4 (4 voturi)    
   RTL 200 de utilizatori (Miercuri, 17 august 2011, 23:49)

   Lucian [anonim] i-a raspuns lui Den

   I cadtrul telefoniei mobile intra si utilizatori de CDMA iar Romtelecom in locatiile unde nu are tras cablu ofera solutii CDMA la acelasi pret.
  • -1 (1 vot)    
   mai sa fie? (Joi, 18 august 2011, 18:01)

   george [anonim] i-a raspuns lui Den

   Parca in Romania eram vreo 25 de milioane in total, au fost calculati si strainii ca abonati?
 • -7 (11 voturi)    
  wtf ... (Miercuri, 17 august 2011, 21:51)

  Reader [anonim]

  adica romtelecom are 200 utilizatori? pai de ce mai exista?
  • 0 (2 voturi)    
   ca sa (Joi, 18 august 2011, 9:53)

   ftw [anonim] i-a raspuns lui Reader

   se mire desteptii care nu stiu sa citeasca. acolo specifica clar TELEFONIE MOBILA. daca nu stii sa citesti... teapa ta!
 • +1 (3 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 17 august 2011, 22:45)

  daniel [anonim]

  cred ca am avut pana acum peste 3000 de cartele (faceam afaceri cu credit la un moment dat)
  in momentul de fata numai detin decat un numar pe care il am de acum 7 ani (restul de 3000 le-am aruncat)
  intrebarea e: cum ma numar (sunt 3000 de utilizatori)? :D
  • 0 (0 voturi)    
   reply (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 15:58)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui daniel

   nope! in momentul in care, creditul de pe cartelele respective a devenit inactiv, adik, cartelele respective au intrat in perioada de gratie, nu au mai fost luate in considerare! ;)
 • +7 (7 voturi)    
  Onestitatea vodafone (Miercuri, 17 august 2011, 22:54)

  fny.ro [anonim]

  Se vede acum cat de corect raporteaza vodafone utilizatorii....
  • 0 (2 voturi)    
   confuzion (Joi, 18 august 2011, 10:14)

   nexu [anonim] i-a raspuns lui fny.ro

   Faci o confuzie. Operatorii declara numarul total de abonati. Aceasta e cifra pe care o stii tu, de 9,8 mil subscribers la Vodafone. Ceea ce vezi acum in statistica ANCOM reprezinta o defalcare pe categorii de abonati ai companiilor. Cifra de 7,6 mil data de ANCOM pt Vodafone reprezinta doar abonatii de voce pe telefonia mobila. Daca ai fi putin atent ti-ai da seama ca real, dpdv al incasarilor, Vodafone este cel mai avantajat, intrucat este lider pe abonatii cu catrela postpaid, abonatii de business si pe servicii integrate (voce, date, internet). Mai mult, are un avantaj fata de Orange pe partea de acoperire 3G, adica voce + internet pana la 21Mb/sec, lucru pe care Orange abia l-a demarat.
   Tot daca ai fi atent ti-ai da seama ca operatorul Cosmote face ce a facut si-n Grecia, adica strica piata. A intrat agresiv pe zona prepay, la ei primand numarul de abonati pe care-i poate smulge de la ceilalti operatori, chiar daca acestia sunt cei din categoria de jos dpdv al pretului pe care sunt dispusi sa-l plateasca pe factura.
   Cosmote se multumeste cu vanzarea de cartele preplatite si nu cred ca va mai evolua sa iasa din zona asta. Daca erai atent, Cosmote a incercat la un moment dat sa vanda servicii care sa nu aiba legatura cu brandul Cosmote (reclamele cu maimuta !!) – de ce crezi ca un brand puternic ar face asa ceva.
   • 0 (0 voturi)    
    lucri la vodafone? (Duminică, 21 august 2011, 16:25)

    lexu [anonim] i-a raspuns lui nexu

    vorbesti ca un om din sistem...
   • 0 (0 voturi)    
    esti pe langa! (Duminică, 21 august 2011, 21:40)

    rexus [anonim] i-a raspuns lui nexu

    Nu era maimuta, era broscuta! Frog in limba engleza, pentru angajatii vodafone!
   • 0 (0 voturi)    
    reply (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 16:06)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui nexu

    cosmote a dat minute destule si a revolutionat piata! care e problema? bravo lor! s-au impus intr-un moment in care fiecare avea mobil si piata era deja matura! la un moment dat, cand aparuse cosmote, era mai ieftin un apel din cosmote in vodafone sau orange decat din vodafone in vodafone sau orange - orange, pe anumite segmente orare! bine... la momentul actual, nu mai exista asa ceva... insa cosmote are un avantaj, pe care vodafone si orange nu-l au: acoperirea mai buna! ;) si vb din experienta: sunt inginer in cadastru si ajung mult in afara oraselor. si nu de putine ori mi se intampla sa nu am acoperire pe orange sau vodafone, iar la cosmote sa am semnal full :>
 • -2 (4 voturi)    
  ... (Miercuri, 17 august 2011, 23:02)

  Zummm [utilizator]

  Romtelecom trebuia sa fie ingropat demulttttt
  • 0 (0 voturi)    
   ei da (Duminică, 21 august 2011, 16:27)

   zummmu [anonim] i-a raspuns lui Zummm

   da? de ce? ca sa fie doar rds pe piata?
 • -1 (7 voturi)    
  haha (Miercuri, 17 august 2011, 23:27)

  annoying_orange [utilizator]

  cum e posibil ca numarul utilizatorilor sa depaseasca populatia tarii? poate sunt eu mai greu de cap...
  • 0 (0 voturi)    
   Utilizatori (Joi, 18 august 2011, 4:06)

   Dorin [anonim] i-a raspuns lui annoying_orange

   Multi utilizatori au cate 2 ori 3 telefoane pe fiecare "centrala" ca sa poata primi telefon...
   Daca pui anunt in ziar si nu dai cele 3 numere de telefon vei avea ocazia sa vezi ca primesti doar telefoane de la centrala la care e telefonul anuntat !
   O porcarie dar ... asta e Romania libera de azi.
   • +2 (2 voturi)    
    numere migrate (Joi, 18 august 2011, 8:53)

    bogdanicus [utilizator] i-a raspuns lui Dorin

    Din nefericire, asocierea numar - retea nu mai este valabila de cand cu migrarea asta. In vest, s-au dezobisnuit complet...
  • +3 (3 voturi)    
   da (Joi, 18 august 2011, 8:09)

   aaaa [anonim] i-a raspuns lui annoying_orange

   sunt firme care au sute de nr de telefon. ( aka 'call center').
 • +5 (5 voturi)    
  zapp? (Miercuri, 17 august 2011, 23:32)

  dudaev [anonim]

  mai exista zapp? uitasem de ei...
 • 0 (4 voturi)    
  Tel mobil e chiar asa necesar? (Joi, 18 august 2011, 8:07)

  un utilizator sporadic [anonim]

  Telefonul mobil este util in multe situatii, dar cred ca 80% din utilizatori palavragesc aiurea , e adevarat pe banii lor. Priviti pe strada de la 7 la 70 de ani vb. sau au la vedere -evident , obiectul respectiv si cei care matura pe strada si carutzasii, tractoristii la tzara si..si......vai cum adica sa nu ai tel mobil, ce marca, ce abonament?Ne vaitam ca nu avem din ce trai ca s-a scumpit viata ca s-au redus dramatic veniturile, dar ne lalaim la tel mobil,,am minute mai zii ceva sa le consum !!
 • +5 (5 voturi)    
  hartie vs realitate (Joi, 18 august 2011, 8:13)

  tinu [anonim]

  Operatorii se cam folosesc de trucul cu cartele prepay pt a influenta cota de piata. Adica daca eu am primit gratis o cartela prepay de la Orange acestia au mai castigat un utilizator??? :))). Orange are 10.4 mil utilizatori din care 36% abonati =3,74 mil abonati, Vodafone are 7.6 mil utilizatori din care 42% abonati =3.19 mil abonati, Cosmote 5.2 mil utilizatori din care 27% abonati =1.4 mil abonati. Ar fi interesanta si o comparatie cu zonele acoperire cu semnal si aici operatorii cam mint cu nerusinare. Noi avem si o casa la tara intr-o zona acoperita cu semnal de Orange doar pe hartie in realitate nu se poate vorbi la tel din satul respectiv decat daca te urci pe varful unui deal :))))
 • +2 (2 voturi)    
  de ce ne intereseaza cat raporteaza fiecare? (Joi, 18 august 2011, 10:16)

  Rpopa [utilizator]

  probabil au ramas cu obiceiuri de pe vremuri trecute...
 • -1 (1 vot)    
  RTC (Joi, 18 august 2011, 11:05)

  Prisecaru [anonim]

  RTC isi merita soarta . Este cat se poate de real caci daca as compara societatea de la mine care a renuntat la serviciile RTC si a trecut la Vodafone cat si noi angajatii in numar de 152 din care doar 2 mai au RTC , observabil intre oamenii de rand ...
 • 0 (0 voturi)    
  Simplu.... (Joi, 18 august 2011, 14:01)

  compadre [utilizator]

  Au bagat in ele cat au putut.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by