In satul Prejmer din judetul Brasov ar urma sa se realizeaze in perioada urmatoare un laborator acreditat unde se vor putea face printre altele si masuratori SAR (rata specifica de absorbtie a radiatiilor electromagnetice) pentru telefoane mobile sau alte aparate electrice. Initiativa apartine autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), care in acest sens a lansat o licitatie de peste 3,4 milioane euro. Laboratoare similare mai sunt in prezent in Craiova si Suceava. Cu ce se deosebeste noul laborator si de ce este necesar? Nu va functiona pe baze comerciale ca celelalte si va fi destinat exclusiv controlului echipamentelor telecom si electrice (rasnite, televizoare..etc) dupa ce au fost introduse in piata, sustine printre altele autoritatea.

Teste telefonFoto: ICMET Craiova

Saptamana trecuta, autoritatea de reglementare in comunicatii a lansat o licitatie deschisa pentru realizarea unui "Laborator acreditat pentru incercari de compatibilitate electromagnetica", contract a carui valoare este estimata la peste 14,4 milioane lei (fara TVA, circa 3,4 milioane de euro). Finantarea ar urma sa se faca din resursele proprii ale ANCOM, iar laboratorul va fi amplasat pe un teren care apartine autoritatii in satul Prejmer din judetul Brasov.

De ce este necesar? Se va putea verifica daca produsele aflate in vanzare respecta normele UE pentru siguranta oricarei persoane

Ce importanta are pentru piata din Romania si consumatori aparitia unui astfel de laborator?

  • "Prin intermediul laboratorului acreditat pentru incercari de compatibilitate electromagnetica, ANCOM va avea capacitatea de a verifica faptul ca produsele aflate la vanzare sunt compatibile cu directivele europene in vigoare in ceea ce priveste compatibilitatea electromagnetica, protectia sanatatii si sigurantei utilizatorului si a oricarei alte persoane", sustine Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Oficialii autoritatii au explicat ca "intrarea pe piata europeana a echipamentelor radio si a echipamentelor terminale de telecomunicatii nu mai este supusa aprobarii si omologarii inaintea introducerii pe piata", principiul fiind - "libera circulatie a marfurilor". Totusi, testele si masuratorile necesare intra in sarcina producatorului, iar "autoritatile de reglementare intervin numai atunci cand exista prezumtia de nonconformitate", explica autoritatea.

  • "(...) in Romania, conformitatea acestor echipamente este supravegheata de ANCOM prin verificarea documentelor care insotesc echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii: declaratia de conformitate, marcajul CE si rapoartele de incercari privind indeplinirea cerintelor esentiale prevazute de reglementarile in vigoare (referitoare la compatibilitatea electromagnetica, protectia sanatatii  si  sigurantei utilizatorului si a oricarei alte persoane, precum si la utilizarea eficienta a spectrului in cazul echipamentelor radio). Atunci cand in urma verificarilor administrative, pentru unele echipamente, exista prezumtia de nonconformitate se verifica daca produsul este conform cu cerintele esentiale prin masurari in laboratoare de incercari, utilizandu-se proceduri si metode de incercare complete stabilite in standardele armonizate relevante", a precizat Marinescu.

Atributiile autoritatii vizeaza verificarea respectarii cerintelor esentiale privind compatibilitatea electromagnetica si pentru alte produse electrice care produc campuri electromagnetice perturbatoare gen electrocasnice, televizoare, surse de alimentare, etc care pot perturba buna functionare a altor echipamente aflate in vecinatate.

In controalele de pana acum, autoritatea apela la laboratorul ICMET din Craiova

Controalele la echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii se fac in urma unui plan de control elaborat de ANCOM sau in urma unor plangeri sau sesizari, iar pana acum autoritatea apela la laboratorul din Craiova.

  • "Pentru masuratorile tehnice obligatorii necesare in controalele efectuate de ANCOM pana in prezent, in cadrul unor campanii initiate de Comisia Europeana, autoritatea a colaborat cu laboratorul de la Craiova. Stim ca exista un astfel de laborator si in cadrul Universitatii din Suceava, destinat instruirii studentilor, dar nu detinem alte informatii despre acesta", a precizat Catalin Marinescu.

Cu ce este diferit noul laborator fata de cele din Craiova si Suceava

Principala deosebire a noului laborator va fi ca nu va functiona pe baze comerciale si va fi destinat exclusiv activitatii de control din piata.

  • "Spre deosebire de celelalte laboratoare pentru incercari de compatibilitate electromagnetica care functioneaza pe baze comerciale, deci fac verificari ale produselor contra cost pentru orice producator care solicita acest lucru, inclusiv in scopul omologarii acestora inaintea introducerii pe piata, laboratorul ANCOM va fi destinat exclusiv controlului echipamentelor terminale de telecomunicatii si al altor aparate electrice generatoare de campuri electromagnetice (rasnite, televizoare, corpuri incandescente etc.) dupa ce au fost introduse pe piata. In felul acesta este evitat orice conflict de interese care poate aparea in timpul controlului intre masuratorile efectuate de ANCOM si cele efectuate de producator", a spus presedintele autoritatii.

Conform acestuia, "laboratorul ANCOM a fost proiectat si va fi acreditat exclusiv pentru tipurile de masuratori necesare activitatii de control al pietei, va acoperi o gama mai larga de teste si va beneficia de tehnologie de ultima ora. Urmatoarele tipuri de incercari si masuratori vor putea fi executate prin intermediul laboratorului: testare surse de alimentare, CEM transmisie (prin radiatie si conductie), CEM imunitate (prin radiatie si conductie), imunitate la descarcari electrostatice, impulsuri electromagnetice de telecomunicatii, testare echipamente de telecomunicatii in operare, masurari prin intermediul liniei TEM (transversal electromagnetic) sau masurari SAR".

In 2010, cele mai multe plangeri au vizat utilizarea terminalelor destinate bruierii semnalului 3G

Cu ce fel de sesizari/plangeri in legatura cu terminale se confrunta autoritatea de reglementare din Romania? In, 2010, cele mai multe sesizari au avut ca subiect utilizarea in Romania a jammerelor.

  • "In urma acestor actiuni de control, pe baza informatiilor puse la dispozitie de ANCOM in conformitate cu reglementarile nationale in vigoare, Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, acesta a emis ordinele de ministru nr. 886/2010 si nr. 953/2010 privind retragerea de pe piata, interzicerea comercializarii si utilizarii echipamentelor destinate pentru bruierea semnalului GSM/3G (jammere), introduse pe piata din Romania. Ca o modalitate proactiva, autoritatea a dispus prin adrese oficiale catre administratorii de domenii retragerea de pe mai multe site-uri web din Romania, a anunturilor de vanzare a unor astfel de dispozitive", a mai spus Marinescu.

Laboratorul din Brasiv ar urma sa fie operational in 20 de luni de la atribuirea contractului, estimeaza reprezentantii autoritatii. Conform anuntului din SEAP, termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare la aceasta licitatie este data de 4 octombrie 2011, ofertele urmand sa fie deschise la data de 5 octombrie.