Ministrul roman al comunicatiilor a avut miercuri o intalnire cu Chang Xiao Wei, vicepresedinte ZTE pentru Europa Centrala si de Est si alti oficiali ai companiei chineze, care au spus ca vor sa deschida in Romania o linie de productie pentru echipamente de receptie a semnalului TV digital terestru, a anuntat ministerul Comunicatiilor. Contactat de HotNews.ro, Lorian Vintila, director de strategie al ZTE Romania si participant la discutii a oferit mai multe detalii: Constanta a fost varianta sugerata drept locatie, avand si port si aeroport, investitia va fi de ordinul a zeci de milioane de euro, iar asteptarile ZTE sunt ca aceasta fabrica sa se deschida in prima jumatate a anului 2012.

Discutii cu ZTEFoto: MCSI

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a avut o intrevedere miercuri, 24 august, cu Chang Xiao Wei, vicepresedinte ZTE pentru Europa Centrala si de Est, Jin Renyuan, director general ZTE Romania si cu Lorian Ovidiu Vintila, director de strategie al ZTE Romania. In cadrul intalnirii au participat Marius Fecioru, secretar de stat in ministerul Comunicatiilor si Bogdan Savonea, director de cabinet in minister.

  • "Reprezentantii companiei ZTE si-au manifestat interesul de a extinde investitiile in Romania, in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, precizand ca doresc sa deschida in tara noastra o linie de productie pentru echipamente de receptie a semnalului TV digital terestru", mentioneaza comunicatul ministerului.

HotNews.ro a relatat in exclusivitate la inceputul acestei saptamani despre planurile chinezilor de la ZTE de a deschide o linie de productie de receptie a semnalului TV digital terestru in Romania.

L-am contactat din nou miercuri pe reprezentantul ZTE Romania pentru a obtine mai multe detalii despre discutiile de la Ministerul Comunicatiilor.

Interviu HotNews.ro:

Reporter:Domnule Lorian Vintila, ce ati discutat mai exact miercuri cu oficialii Ministerului Comunicatiilor?

Lorian Vintila: Ni s-a sugerat ca cel mai bine ar fi sa incepem cu aceasta linie de productie undeva unde gasim si un port maritim si un aeroport. Presupun ca domnul ministru Valerian Vreme se gandeste la judetul Constanta. Noi suntem mai mult deschisi pentru aceasta zona..

Reporter:In regula dar pana la urma s-a pus in discutie sa fie Constanta?

Lorian Vintila: Asa cum a subliniat domnul ministru, Constanta ar fi una dintre regiunile care acopera si zona maritima si cea aeriana - deci avem un aeroport foarte larg acolo, avem si un port. Ar fi cea mai buna varianta. De ce? Pentru ca echipamentele trebuie aduse in volume foarte foarte mari. Noi nu ne-am gandit la Romania doar ca la un stat care consuma produsele din China, ci ca la o zona de hubbing, deci vor veni in Romania si de aici vor pleca catre Europa Centrala si de Est, folosindu-se portul Constanta sau daca vreti amplasamentele din judetul Constanta.

Reporter:Initial s-a spus ca aceasta fabrica va fi contruita intr-o zona defavorizata..

Lorian Vintila: Da, asa este numai ca lucrurile se mai schimba in functie de partea logistica. Sa spunem ca daca am merge pe o zona defavorizata am fi deficitari la partea de transport, la partea logistica. Fabrica va fi undeva langa oras, undeva intre oras si aeroport. Nu s-a stabilit inca...

Reporter:Ce se va produce mai exact acolo in Constanta?

Lorian Vintila: In prima faza, desigur discutam despre set-top box-uri (echipamente de receptie pentru televiziunea digitala terestra) dar nu vrem sa ne limitam doar la acestea. Vrem sa intram in zona de telefoane inteligente si de asemenea in zona de terminale - CPE-uri (Customer Premises Equipment)

Reporter:Cand estimati ca vor fi facuti primii pasi ai acestei investitii?

Lorian Vintila: Saptamana viitoare vor veni cativa colegi de-ai nostri de la sediul central din Shenzhen si vor urma o serie de intalniri, prilej cu care sunt sigur ca vom avea mai multe detalii sa vi le comunicam. La ora actuala pregatesc atat intalnirile la nivel guvernamental, cat si intalnirile la nivel de oameni de afaceri din Romania si din China in general si ZTE in mod special.

Reporter:Puteti estima cand se va deschide aceasta fabrica?

Lorian Vintila: Cu cat mai repede cu atat mai bine. Sincer eu am ca obiectiv deschiderea fabricii in primul semestru al anului 2012.

Reporter:Valoarea investitiei?

Lorian Vintila: Inca nu s-a stabilit, dar la ora actuala nu avem un prag superior. Nu ni s-a spus de la ZTE Corporation o cifra de genul - trei milioane de euro, cinci milioane de euro etc. Este mai mult decat liber la investitii. Ceea ce am putut sa nominalizam a fost pentru zona universitara (n.a centrul de perfectionare) unde cu alt prilej am specificat cat avem in planul de investitii: 2,7 milioane de euro anul acesta si pana la 5 milioane euro anul viitor, insa pentru o linie de productie discutam deja de zeci de milioane de euro.

Reporter:Ati spus anterior ca vor fi circa 100 de angajati..

Lorian Vintila: Da, pentru acele set-top boxuri nu ai nevoie de mai mult de 100 de angajati, dar in momentul in care vom vorbi despre echipamente de infrastructura atunci vom discuta de 200-300 de oameni, nu neaparat implicati in procesul de productie.

Despre televiziunea digitala terestra

Tranzitia la televiziunea digitala terestra este un proces demarat la nivelul UE in urma caruia receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV va inceta. Intreg acest proces va duce la aparitia unei noi platforme majore de transmisie a programelor TV in format digital, in afara de platformele de cablu si satelit, dar si la eliberarea unei portiuni de spectru (asa numitul "dividend digital") care ar urma sa fie folosita pentru servicii de internet in banda larga si pentru noi tehnologii (4G), conform recomandarii Comisiei Europene.

Prin aceasta noua platforma, utilizatorii ar putea receptiona gratuit prin antena terestra, in baza unui echipament de receptie, mai multe programe TV in format digital. Pentru receptionarea televiziunii digitale terestre, utilizatorii vor avea nevoie fie de un televizor cu decodor incorporat sau de un echipament de sine statator (set-top box).