Samsung risca sa nu mai poata sa-si vanda trei modele de smartphone-uri din gama Galaxy - S, S II si Ace, incepand cu data de 13 octombrie in 10 tari din Europa (n.a Romania nu se afla printre acestea), dupa ce un tribunal din Olanda a decis miercuri, ca in producerea acestora s-a incalcat un brevet detinut de Apple, potrivit BBC. Samsung a fost gasita vinovata ca ar fi copiat o tehnologie brevetata de Apple privind modul de vizualizare a fotografiilor pe un telefon cu ecran senzitiv.

Samsung Galaxy S IIFoto: Samsung

Decizia judecatoreasca data de o instanta din Haga se aplica in Olanda si alte noua tari din Europa unde este inregistrat brevetul Apple, respectiv: Marea Britanie, Germania, Finlanda, Irlanda, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Suedia si Elvetia, noteaza Reuters.

Incalcarea acestui brevet Apple poate fi rezolvata facandu-se cateva schimbari tehnice in cele trei modele de smartphone-uri, fapt care va permite apoi vanzarea acestora, a precizat Curtea in decizia sa.

Instanta a respins celelalte acuze Apple, inclusiv cea legata de incalcarea unor patente in cazul tabletei Galaxy Tab.

"Nu este o coincidenta in faptul ca ultimele produse Samsung seamana foarte mult cu iPhone si iPad, de la partea hardware pana la interfata si chiar modul de impachetare", a comunicat Apple.

De cealalta parte, Samsung a comunicat ca va lua toate masurile necesare, inclusiv cele legale, pentru e remedia aceasta situatie.

UPDATEBlogul oficial al Samsung: Hotararea Curtii din Olanda vizeaza doar unul cele 10 drepturi de proprietate intelectuala citate in cadrul procesului. Samsung are o perioada de gratie pana la 13 octombrie 2011 pentru a remedia situatia (multumim cititorilor HotNews.ro pentru sesizare)

Aceasta decizie vine la scurt timp dupa ce pe 10 august un tribunal german a dat dreptate Apple si a interzis Samsung sa importe, sa comercializeze si sa promoveze Galaxy Tab 10.1 in tarile UE, cu exceptia Olandei. Tabletele deja ajunse pe piata, inclusiv in Romania, puteau insa sa fie distribuite, retailerii avand voie sa-si epuizeze stocurile.

Saptamana trecuta, tribunalul din orasul german Dusseldorf a anuntat ca ridica in mare parte restrictia preliminara impusa pe 10 august celor de la Samsung, cu mentiunea ca filiala germana a Samsung nu are in continuare voie sa vanda Galaxy Tab.