​Vodafone a inceput discutiile privind o posibila fuziune a operatiunilor diviziei de telefonie mobila din Grecia cu al treilea operator din piata, Wind Hellas, miscare ce ar crea un jucator mai puternic care sa rivalizeze cu Cosmote, liderul pietei elene de telefonie mobila, controlat de grupul Deutsche Telekom, transmite Bloomberg. Cotidianul elen Proto Thema a scris luni ca Vodafone este aproape de a cumpara Wind Hellas pentru circa un miliard de euro, fara a specifica sursa informatiei. Grupul britanic a spus ca aceasta informatie este "incorecta", dar a admis ca a intrat in discutii privind o posibila combinare a operatiunilor cu Wind Hellas, dar ca acestea sunt la inceput si nu se stie daca se va ajunge la un rezultat.

O fuziune intre Vodafone Grecia, al doilea mare operator de telefonie mobila cu aproape 4 milioane de utilizatori la sfarsitul lunii iunie din acest an, si Wind Hellas, al treilea mare operator mobil din piata, ar oferi grupului britanic condus de Vittorio Colao o baza de clienti mai mare cu care sa concureze mai puternic cu Cosmote, divizie a grupului elen OTE. Grupul german Deutsche Telekom si-a majorat participatia detinuta in cadrul OTE pana la 40% din actiuni.

Negocierile dintre cele doua companii s-ar putea incheia cu hotarari precum utilizarea in comun a propriilor retele sau chiar fuziunea completa a operatiunilor, noteaza Financial Times.

Datele autoritatii elene de reglementare in telecomunicatii (EETT) arata ca la sfarsitul anului trecut, Cosmote detinea aproape jumatate din piata telefoniei mobile din Grecia, scrie si Reuters. Pentru o fuziune, Vodafone si Wind Hellas vor avea nevoie de aprobarea autoritatilor de reglementare in conditiile in care cele doua companii ar controla peste 50% din piata.

Statul grec vrea sa atraga peste 240 de milioane de euro din vanzarea unor licente pentru utilizarea unor frecvente de telefonie mobila in acest an. Drepturile de utilizare a spectrului de frecvente GSM, detinute in prezent de Vodafone si Wind Hellas, trebuie reiinoite in conditiile in care acestea expira in septembrie 2012. Autoritatile elene intentioneaza sa le reatribuie pentru o o perioada de 15 ani prin intermediul unei licitatii.