Reprezentantul operatorului de sateliti Eutelsat in Romania, Serban Belenes, a solicitat inregistrarea marcii Freesat la OSIM, el confirmand pentru Mediafax existenta unui proiect pilot al unei noi platforme de televiziune prin satelit. Belenes a solicitat Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), in nume personal, inregistrarea marcii Freesat, la sfarsitul lunii iulie.

Contactat de Mediafax, Serban Belenes, reprezentantul in Romania al Eutelsat, a confirmat existenta unui proiect pilot al unei platforme prin satelit, pe care sunt difuzate in prezent circa 30 de televiziuni romanesti, printre care canalele TVR (inclusiv cele regionale), posturile Pro TV S.A., televiziunile trustului Intact, dar si National TV, Realitatea TV, Prima TV etc. Totodata, pe platforma de satelit sunt difuzate implicit televiziunile free-to-air (libere la retransmisie), respectiv circa 500 de programe.

Posturile romanesti care sunt difuzate in prezent in proiectul pilot si-au dat acordul sa fie retransmise pe platforma Freesat doar in faza aceasta a testelor. Exista posibilitatea ca, in conditiile in care platforma se va lansa, in oferta acesteia sa nu se regaseasca televiziunile mentionate mai sus.

Daca proiectul va fi lansat, Freesat va fi cea de-a sasea platforma digitala (Direct to Home - DTH) din Romania, alaturi de Digi TV (operata de compania de cablu RCS & RDS), Focus Sat (operata de compania de cablu UPC), Dolce (operata de Romtelecom), AKTA (operata de Digital Cable Systems si preluata in acest an de Romtelecom) si Boom TV (operata de DTH Television Grup si preluata anul acesta de Romtelecom).