Vicepresedintele SUA, Joe Biden, i-a reamintit premierului roman Victor Ponta, in cadrul intrevederii avute marti la Casa Alba, despre importanta statului de drept in tara noastra, subliniind ca "succesul Romaniei ca partener democratic, cu un stat de drept puternic, este vital pentru intretinerea unui mediu de afaceri sanatos" si reprezinta un interes comun, potrivit unui comunicat de presa difuzat de Casa Alba. Mesajul vicepresedintelui american survine pe fondul scandalului declansat in Romania cu privire la inlocuirea unor sefi de la DNA, scandal ce a generat de asemenea si o reactie publica din partea Ambasadei SUA la Bucuresti.

Victor Ponta si Joe BidenFoto: Guvernul Romaniei

Premierul Victor Ponta a fost primit la Casa Alba, marti, in cea de-a doua zi a vizitei sale la Washington, de vicepresedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Din fotografiile postate pe site-ul Guvernului reiese ca la intalnirea dintre premier si vicepresedintele american au mai participat, din partea Guvernului roman, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, si consilierul Mihnea Constantinescu, iar din partea delegatiei americane a fost prezent si Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane C. Butcher.

Intalnirea dintre cei doi oficiali, care a durat aproximativ o ora, nu a fost urmata de declaratii de presa comune. Premierul Ponta a avut in schimb interventii la posturile de televiziune Romania TV si B1 TV.

Astfel, seful Guvernului a aratat ca, in cadrul intrevederii, Joe Biden l-a asigurat ca Romania ramane pentru SUA un aliat important in regiune si i-a transmis un mesaj "foarte clar", si anume: "Contati pe SUA, dar fiti puternici voi insiva, fiti puternici in primul rand economic". "A fost o expresie: democratia are succes doar daca economia are succes", a mentionat Ponta.

Intrevedere Ponta - Biden

Intrevedere Ponta - Biden

Foto: Guvernul Romaniei

Premierul a mai spus ca, la randul sau, l-a asigurat pe vicepresedintele SUA ca Justitia din Romania va fi scoasa din batalia politica interna. "Mi-a spus ca, pentru companiile americane, ideea de a avea o justitie independenta si eficienta este foarte importanta, lucru cu care sunt total de acord si l-am asigurat ca justitia va fi din ce in ce mai mult scoasa din bataliile politice interne (...) l-am asigurat ca principalul obiectiv este de a nu mai baga vreodata justitia in bataliile politice. Sunt convins ca acest lucru se va intampla din 2014", a sustinut Ponta.

De partea cealalta, Casa Alba a dat publicitatii un comunicat referitor la intalnirea avuta de vicepresedintele Joe Biden cu premierul roman. In acesta se mentioneaza ca Biden "a reafirmat angajamentul solid al Statelor Unite pentru un parteneriat strategic cu Romania" si a multumit pentru "sprijinul constant al Romaniei in o serie de provocari regionale" si "dedicarea neclintita, ca partener bilateral si aliat NATO, pentru intarirea securitatii regionale si internationale". De asemenea, cei doi demnitari au vorbit despre necesitatea "extinderii comertului si investitiilor intre cele doua tari".

Comunicatul precizeaza in final ca vicepresedintele american i-a reamintit premierului Ponta, in cadrul intrevederii, despre importanta statului de drept in Romania, subliniind ca "succesul Romaniei ca partener democratic, cu stat de drept puternic, este vital pentru intretinerea unui mediu de afaceri sanatos" si reprezinta un interes comun.

Comunicatul de presa difuzat marti de Casa Alba:

"Vicepresedintele Biden s-a intalnit astazi cu prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta. Vicepresedintele a reafirmat angajamentul solid al Statelor Unite pentru un parteneriat strategic cu Romania si a multumit premierului pentru sprijinul constant al Romaniei in o serie de provocari regionale, inclusiv in Afganistan si prin gazduirea unei baze de aparare antiracheta la Deveselu, in sprijinul inzestrarilor cheie ale NATO. Ambele contributii demonstreaza dedicarea neclintita a Romaniei, ca partener bilateral si aliat NATO, pentru intarirea securitatii regionale si internationale.

Cei doi lideri au convenit de asemenea asupra importantei extinderii comertului si investitiilor intre cele doua tari si si-au aratat sustinerea pentru negocierile din cadrul Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii, care are potentialul de a genera cresteri semnificative in numarul deja substantial de locuri de munca sustinute prin comertul si investitiile dintre SUA si UE.

Vicepresedintele a subliniat faptul ca succesul Romaniei ca partener democratic, cu un stat de drept puternic, este vital pentru intretinerea unui mediu de afaceri sanatos si ramane in mod considerabil printre interesele noastre comune".

Mesajul vicepresedintelui american survine pe fondul scandalului declansat in Romania cu privire la inlocuirea unor sefi de la DNA, scandal ce a generat de asemenea si o reactie publica din partea Ambasadei SUA la Bucuresti.

In reactie, Ambasada SUA cerea ca numirea inlocuitorilor procurorilor DNA Lucian Papici si Mariana Alexandru sa fie "rezultatul unor proceduri corecte si al consultarilor", exprimandu-si totodata "admiratia si aprecierea pentru activitatea excelenta" a celor doi. Ambasada SUA a indemnat de asemenea actorii constitutionali sa coopereze si sa se consulte pe acest subiect, din enumerarea institutiilor si persoanelor implicate lipsind Guvernul si premierul.

Reamintim totodata ca, in timpul crizei politice din vara anului 2012, Washingtonul a trimis la Bucuresti un emisar special al guvernului american, respectiv pe Philip Gordon, asistentul pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al secretarului de Stat de atunci, Hillary Clinton. Gordon, care s-a intalnit atunci cu principalii actori politici, anunta ca SUA "urmaresc indeaproape situatia din Romania" si a avertizat ca tara noastra trebuie sa pastreze statul de drept.

Potrivit lui Gordon, principalele ingrijorari ale Departamentului american de Stat erau determinate de "suspiciunea ca la referendum au avut loc fraude de amploare, de procesul de reactualizare a listelor electorale si de presiunile exercitate asupra Curtii Constitutionale". Astfel, emisarul special american le-a cerut atunci liderilor USL sa respecte deciziile Curtii Constitutionale si a mai spus ca "daca presedintele e nepopular si mandatul sau nu reflecta dorinta poporului, calea de a rezolva aceasta situatie sunt alegeri corecte si democratice".

Sosirea lui Gordon masura gravitatea situatiei din tara. Emisarii speciali intervin atunci cand diplomatia clasica esueaza, iar prezenta lor marcheaza in mod oficial o criza democratica profunda.