Agricultura este domeniul cel mai sensibil pentru Romania in cadrul negocierilor dintre UE si SUA privind acordul de liber schimb (TTIP), au declarat pentru HotNews.ro oficiali ai Ministerului Economiei - institutia care elaboreaza si sustine pozitia Romaniei. Principalele domenii unde autoritatile pregatesc masuri defensive sint productia autohtone de carne (porc, pasare, vita) si productia de cereale.

Cultură de cerealeFoto: Agerpres

O eventuala ridicare a barierelor tarifare si netarifare in aceste domenii ar insemna vulnerabilizarea producatorilor autohtoni in fata importurilor de carne si cereale din SUA, sustin oficialii romani, care au preferat sa discute sub protectia anonimatului.

Ca atare, Romania va urmari ca negocierile, duse acum de o echipa a Comisiei Europene in numele tuturor celor 28 de state membre, sa prevada masuri de protectie pentru domeniile enumerate.

In ceea ce priveste interesul Romaniei pentru piata americana, oficialii romani spun ca deschiderea mai mare a pietei auto din SUA ar duce la comenzi mai mari pentru producatorii romani de componente, la fel cum si o relaxare a conditiilor de import in SUA a unor produse alimentare (brinzeturi, bauturi, carne) ar insemna oportunitati mai mari pentru companiile romanesti exportatoare.

De asemenea, Romania este interesata de transfer tehnologic si cooperare tehnica mai intensa in domeniul energiei cu companiile americane.

Cum decurg negocierile UE - SUA si cum isi apara Romania pozitia de negociere

Mandatul general de negociere cu SUA al Uniunii Europene a fost stabilit in mod oficial pe 14 iunie, la 14 iunie, la Consiliul Afaceri Externe, sectiunea Comert. Consiliul UE (format din ministrii de ramura din toate statele membre) a dat un mandat de negociere Comisiei Europene, iar Comisia, prin Directia Generala Comert, informeaza periodic Consiliul despre stadiul negocierilor. Discutiile Comisie - Consiliu au loc in cadrul unui grup tehnic, numit Comitetul pentru politici comerciale.

Mandatul dat de statele membre Comisiei Europene a fost secret, iar Consiliul UE a votat in luna noiembrie pentru pastrarea caracterului sau secret. Reprezentantul Romaniei la consiliul din 14 iunie a fost Manuel Donescu, la acea vreme secretar de stat in Ministerul Economiei. Intre timp, Donescu a plecat de la Ministerul Economiei la Ministerul Transporturilor. La ministerul Economiei, responsabilul de dosar este secretarul de stat Virgil Popescu, numit in functie in 4 noiembrie.

Pana acum au avut loc doua runde de negocieri intre UE si SUA pe tema acordului de liber schimb. "Acum se stabileste arhitectura acordului, se stabilesc capitolele de negociere", au declarat oficialii romani, care spun ca un termen rezonabil pentru incheierea negocierilor Bruxelles - Washington este "un an, un an si jumatate".

Pozitia de negociere a Romaniei este stabilita de Ministerul Economiei, care preia informatii de la ministerele de linie pentru diferitele capitole de negociere (Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Finantelor etc).

Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Comert Exterior, a lansat in luna martie o consultare publica "cu privire la interesele economice şi comerciale ale României pe piaţa americană, dar şi domeniile naţionale şi, eventual, europene pentru care se doreşte păstrarea unui anumit grad de protecţie". Participarea actorilor interesati (companii, asociatii patronale, camere de comert etc) la dezbaterea publica a fost slaba, potrivit oficialilor romani, care spun insa ca, din experientele anterioare, gradul de interes al actorilor relevanti creste pe masura ce negocierile se apropie de finalizare.