Ambasadorul UE in SUA, Joao Vale de Almeida

Ambasadorul UE in SUA, Joao Vale de Almeida

Foto: Hotnews

Ambasadorul Uniunii Europene la Washington, Joao Vale de Almeida, subliniaza necesitatea ca Parlamentul European si Congresul Statelor Unite sa sustina viitorul Acord Transatlantic Comercial si pentru Investitii (TTIP), negociat intre SUA si UE, in conditiile in care ambele parti cred in puterea pietelor deschise si apara ferm statul de drept.

Diplomatul european a scris un comentariu in publicatia americana The Hill, in contextul in care saptamana viitoare, la Washington, va avea loc a treia runda de negocieri UE - SUA, pe Acordul transatlantic, "care sa confirme ca TTIP avanseaza viteza maxima".

"Anul 2014 se contureaza a fi anul comertului pentru locuri de munca si asteptam ca si Congresul sa se angajeze in aceasta uniune. Acest lucru este valabil in special pentru autoritatea cuprizatoare pe care numai Congresul o poate executivului in a negocia asupra comertului, precum si pentru schimbarea statutelor din SUA, daca e nevoie. Sprijinul Congresului, decisiv pentru TTIP - la fel de mult ca sprijinul pe care noi il asteptam de la propriul nostru Parlament European - este o conditie indispensabila pentru succes. Anul viitor ar putea fi un punct de cotitura pentru economiile noastre si trebuie sa profitam de aceasta oportunitate", considera Joao Vale de Almeida.

El a subliniat valorile comune pe care le prmoveaza atat SUA cat si Uniunea Europenea, referitor la deschiderea pietelor si apararea statului de drept.

"TTIP ar fi un acord comercial intre egali, economiile noastre sunt egale in dimensiuni si, mai important, societatile noastre au aceleasi valori. Suntem democratii care cred in puterea pietelor libere, deschise, dar si ferme aparatoare ale statului de drept, protectiei drepturilor de proprietate intelectuala, si credem in standarde tehnice, de mediu si de sanatate publica inalte. Imparatsind aceasta viziune comuna, UE si SUA formeaza o alianta puternica, necesara care poate reglementare pe pietele mondiale, in conformitate cu valorile pe care le impartasesc", a mai spus diplomatul european.