Andreas Galanakis, Policy Director la AmCham EU (Camera de Comert Americana in UE), discuta online cu cititorii HotNews.ro despre acordul de liber schimb negociat intre UE si SUA. Acordul, cunoscut sub numele TTIP, presupune eliminarea multora dintre barierele tarifare si netarifare din comertul bilateral. Acordul are suporteri, dar si adversari, Bruxelles-ul fiind locul fierbinte in care toate partile interesate isi sustin interesele si incearca sa-si maximizeze pozitia de negociere.

Andreas GalanakisFoto: Amcham EU

Ce inseamna TTIP:

Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) este un acord comercial pe care SUA si UE il negociaza incepand din aceasta vara si care ar putea deveni, potrivit specialistilor, cel mai mare acord regional de comert liber din istorie. El are drept scop sa inlature obstacolele comerciale in numeroase sectoare economice si sa faciliteze, astfel, vanzarea si cumpararea de bunuri si servicii intre SUA si UE, contribuind la cresterea economica si la crearea de locuri de munca. Negocierile ar putea dura intre un an si doi, potrivit estimarii specialistilor.

Negocierile se poarta pe trei paliere distincte:

1. accesul pe piata (produse industriale, produse agricole, servicii si investitii),

2. aspecte de reglementare si bariere netarifare in calea comertului (non-tariff barrieres to trade - NTBs),

3. reguli, principii si noi modalitati de cooperare care sa se adreseze provocarilor si oportunitatilor comertului global.

Cifre-cheie ale TTIP, potrivit studiului independent realizat pentru Comisia Europeana de Centrul pentru Cercetarea Politicilor Europene (Londra):

  • PIB-ul Uniunii Europene ar urma sa creasca cu 68-119 miliarde de euro
  • PIB-ul SUA ar urma sa creasca cu 50-95 miliarde de euro
  • daca initiativa comerciala va fi mai restransa, limitandu-se la liberalizarea tarifelor, efectele asupra cresterii economice s-ar reduce la +24 miliarde euro in cazul UE si +9 miliarde euro in cazul SUA
  • impactul asupra celorlalte economii va fi unul pozitiv si se va ridica, in cel mai optimist scenariu, la circa 99 miliarde de euro.
  • 80% dintre beneficiile TTIP ar proveni din reducerea costurilor impuse de birocratie si reglementarile in vigoare si din liberalizarea comertului in domeniul serviciilor si al achizitiilor publice.