
Ce inseamna TTIP:
Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) este un acord comercial pe care SUA si UE il negociaza incepand din aceasta vara si care ar putea deveni, potrivit specialistilor, cel mai mare acord regional de comert liber din istorie. El are drept scop sa inlature obstacolele comerciale in numeroase sectoare economice si sa faciliteze, astfel, vanzarea si cumpararea de bunuri si servicii intre SUA si UE, contribuind la cresterea economica si la crearea de locuri de munca. Negocierile ar putea dura intre un an si doi, potrivit estimarii specialistilor.
Negocierile se poarta pe trei paliere distincte:
1. accesul pe piata (produse industriale, produse agricole, servicii si investitii),
2. aspecte de reglementare si bariere netarifare in calea comertului (non-tariff barrieres to trade - NTBs),
3. reguli, principii si noi modalitati de cooperare care sa se adreseze provocarilor si oportunitatilor comertului global.
Cifre-cheie ale TTIP, potrivit studiului independent realizat pentru Comisia Europeana de Centrul pentru Cercetarea Politicilor Europene (Londra):
- PIB-ul Uniunii Europene ar urma sa creasca cu 68-119 miliarde de euro
- PIB-ul SUA ar urma sa creasca cu 50-95 miliarde de euro
- daca initiativa comerciala va fi mai restransa, limitandu-se la liberalizarea tarifelor, efectele asupra cresterii economice s-ar reduce la +24 miliarde euro in cazul UE si +9 miliarde euro in cazul SUA
- impactul asupra celorlalte economii va fi unul pozitiv si se va ridica, in cel mai optimist scenariu, la circa 99 miliarde de euro.
- 80% dintre beneficiile TTIP ar proveni din reducerea costurilor impuse de birocratie si reglementarile in vigoare si din liberalizarea comertului in domeniul serviciilor si al achizitiilor publice.
Cumpărăturile pe Amazon.usa devin libere de vama si taxe ?
Va mai exista limita la valoarea bunurilor aduse cu tine din USA când revii ?
1. Ce posibilitate are Romania (ca si celelalte state membre) sa-si negocieze interesul sau specific in cadrul mandatului UE de negociere cu SUA?
2. Cum apreciaza dl. Andreas Galanakis implicarea autoritatilor romane in procesul de negociere SUA-UE?
3. Eliminarea unor bariere tarifare din UE asupra firmelor americane conduce implicit la reducerea investitiilor americane in statele UE? De ce ar mai investi in productie in UE o firma americana, daca poate foarte bine sa produca in SUA si sa vanda liber in UE?
4. O economie ca Romania (mica, cu o competitivitate extrem de scazuta) cum va fi influentata de un acord transatlantic SUA-UE?
Multumesc
Daca nu, NU ar trebui aprobata conventia daca nu se ridica obligativitatea vizelor pt. USA.
2. Este adevarat ca din 29 de capitole ale TTIP, numai 5 au de-a face cu comertul international?
3. In privinta celorlalte 24 de articole, cum sunt acestea diferite de o tentativa de slabi puterea guvernelor si de a creste puterea corporatiilor?
4. Cum este TTIP diferita de o tentativa de a forta introducerea de produse controversate (cum ar fi produsele alimentare create din organisme modificate genetic) pe piata europeana?
2. Este legitima introducerea temei vizelor in discutia privind TTIP?
3. Dar este posibila discutarea unui acord comercial transatlantic inte 2 parteneri egali (SUA si UE) in conditiile in care SUA nu trateaza in mod egal TOTI cetatenii UE?
Va multumesc
2. Care sunt cerintele in SUA pentru firmele din UE care exporta alimente? Cum se face controlul acestora, ce aprobari si de unde se obtin?
2. Vă rog de asemenea să vă clarificați poziția. Camera de Comerț Americană în UE este o entitate de stat, subordonată guvernului american sau o organizație privată reprezentând nemijlocit punctul de vedere și interesele companiilor americane cu miză în Europa?
3. Credeți că este posibil un acord UE-SUA în condițiile în care NSA este suspectată de spionaj industrial în favoarea multinaționalelor americane? Dacă sunteți de acord că o relație de cooperare trebuie să înceapă cu un capital de încredere reciprocă și respect mutual, nu ar fi de datoria Guvernului SUA să acorde garanții Europei că NSA va stopa spionajul în masă al cetățenilor al guvernelor și al companiilor europene?
USA este o tara mai permisiva in ceea ce priveste comercializarea organismelor modificate genetic.
Eu, ca si consumator, cum stiu daca un produs contine organismele modificate genetic? Are in vedere UE reglementari mai clare in ceea ce priveste etichetarea produselor care sunt sau contin organisme modificate genetic?
USA este o tara mai permisiva in ceea ce priveste comercializarea organismelor modificate genetic.
Eu, ca si consumator, cum stiu daca un produs contine organismele modificate genetic? Are in vedere UE reglementari mai clare in ceea ce priveste etichetarea produselor care sunt sau contin organisme modificate genetic?
De ce produsele modificate genetic (de fapt ameliorate genetic) sunt interzise in UE ?
Aceasta interzicere pe principiul precautiei, nu este un atac la prezumtia de nevinovatie ?