TTIP

Acordul UE-SUA. 4 principii propuse de europeni pentru evitarea instabilitatii pietelor financiare

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Luni, 27 ianuarie 2014, 18:25 TTIP


ttip
Foto: www.euintheus.org
Uniunea Europeana si Statelor Unite ar urma sa se consulte reciproc in avans privind orice noi masuri care pot afecta in mod semnificativ furnizarea de servicii financiare intre UE si SUA si pentru a evita introducerea unor reguli care afecteaza in mod nejustificat cealalata parte, potrivit unui cadru propus de Bruxelles in negocierea cu Washingtonul asupra Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).

Conform unui document de lucru emis luni de Comisia Europeana, UE a propus americanilor ca TTIP sa instituie un cadru pentru cooparera in domeniul reglementarii serviciilor financiare.

Cooperarea privind reglementarea ar trebui sa se bazeze pe 4 principii:
 • Lucrul in comun pentru a asigura punerea in aplicare coerenta si la timp a standardelor convenite la nivel international privind reglementarea si supravegherea.
 • Consultari reciproce in avans cu privire la orice noi masuri financiare care pot afecta in mod semnificativ furnizarea de servicii financiare intre UE si SUA si pentru a evita introducerea unor reguli care afecteaza in mod nejustificat jurisdictia celeilalte parti.
 • Evaluarea in comun a regulilor existente, pentru a analiza daca acestea creeaza obstacole inutile in calea comertului.
 • Un angajament pentru a stabili daca normele din cealalta jurisdictie sunt echivalente in privinta rezultatelor.
Conform propunerii UE, autoritatile de reglementare ar avea in continuare posibilitatea de a lua masurile necesare pentru a proteja stabilitatea financiara.

"Autoritatile de reglementare si autoritatile de supraveghere de pe ambele maluri ale Atlanticului si-ar pastra competenta de a lua masuri prudentiale. Autoritatile de reglementare ar fi legate doar de principiul de buna cooperare si ar trebui sa ia in considerare impactul potential al normelor privind cealalta parte atunci cand se face o propunere. Acestea ar trebui sa tina cont de implicatiile negative pentru cealalta parte si sa explice alegerile facute in cazul in care astfel de implicatii ar ramane in reglementarea finala", se arata in documentul european.

Comisia Europeana subliniaza ca scopul propunerii sale nu este de a negocia in cadrul TTIP asupra fondului standardele internationale, asupra aplicarii in curs a acestor standarde sau asupra altor elemente de pe reformele in reglementare aflate in curs (de exemplu, regula Volcker, sau normele organizatiile bancare straine), care sunt puse in aplicare in prezent.

In schimb, discutii asupra acestor subiecte pot continua, in paralel cu negocierile TTIP, dar in afara acestora.

Conform UE, propunerea sa "ofera oportunitatea de a pune bazele pe termen lung a unei piete financiare integrate si stabile".

"Fara acest cadru, in cativa ani, cand criza ne va fi iesit din memorie, exista riscul ca reglementarile financiare sa fie din nou dominate preponderent de consideratii la nivel national, ceea ce duce din nou la divergente de reglementare si deschide usa pentru instabilitatea financiara", avertizeaza CE.

Astfel, UE considera ca este atat in interesul ei, cat si al SUA sa convina in cadrul TTIP asupra unui cadru pentru coerenta in reglementarea serviciilor financiare.

In context, partea europeana vede 4 beneficii ale integrarii transatlantice:
 • Aceasta ar consolida stabilitatea financiara, in conditiile on care problemele potentiale ar urma sa fie observate si abordate impreuna. O mai mare coerenta ar putea reduce in mod semnificativ cazurile de arbitraj pe reglementare.
 • Prin corelarea divergentelor privind reglementarea , am putea crea o piata mai mare si mai eficienta  pentru societatile financiare din UE si SUA.
 • Aceasta ar imbunatati capacitatea sistemului financiar integrat de a oferi finantare pentru economia reala.
 • In cele din urma, o piata transatlantica integrata ar avea un impact major la nivel mondial asupra pietelor financiare si reglementarii si ar consolida rolul de lider pe care il joaca UE si SUA in reglementarea financiara.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4866 vizualizari

 • 0 (6 voturi)    
  Mi se pare ca ceva se repeta... (Luni, 27 ianuarie 2014, 19:25)

  Sting [utilizator]

  ...si nu vorbesc de ceva bun.

  Doar europenii puteau veni cu niste propuneri care de fapt sa nu insemne nimic, dar pentru care trebuie sa ai ceva carte ca sa le poti traduce in termeni uzuali.

  Cooperare, consultare, evaluare, angajament... dont bullshit the bullshitter. Niste masuri concrete...? Sa speram ca partea americana le va pune intr-o forma concreta, aplicabila si, mai ales, coercitiva, pentru ca exact aceasta parte din urma lipseste din aceste principii. Nu de principii are nevoie Europa sau acordul, ci de propuneri concrete si masuri coercitive pe masura!
 • 0 (10 voturi)    
  UE trebuie sa scape de raia numita socialism (Luni, 27 ianuarie 2014, 20:18)

  Fu Leng [utilizator]

  Ca te crucesti cand vezi cat de scump e totul in Europa.
  • +3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 ianuarie 2014, 21:51)

   [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

   • +2 (6 voturi)    
    Nici nu-mi trebuie, ai dreptate (Marţi, 28 ianuarie 2014, 0:40)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui

    La cat de ieftin e prin alte parti si cate minunatii sunt de vazut, nu se merita. Oricum in curand turismul in Europa o sa fie axat pe propria populatie si ceva business. E absurd sa platesti pt o masa la restaurant dublu fata de America....nu doar pe motiv de VAT 20% sau turistic...atat vreme cat e plin de pickpockets peste tot si nu numai.
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Marţi, 28 ianuarie 2014, 10:43)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Incearca sa te operezi de apendicita in SUA sa vezi cat te costa.
   • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 ianuarie 2014, 11:08)

    [anonim] i-a raspuns lui a.nonim

 • -1 (5 voturi)    
  Eoropa si Amierica (Marţi, 28 ianuarie 2014, 1:20)

  cocodino [utilizator]

  SUA si Canada se uita cu fundul la Romania si Bulgaria, doua tari in galeata de gunoi al Uniunii Europene.
  • 0 (0 voturi)    
   Probabil te inseli (Miercuri, 19 februarie 2014, 18:01)

   Dragos.C [anonim] i-a raspuns lui cocodino

   Si scoate Bulgaria din ecuatie...
 • 0 (2 voturi)    
  Intalniri si conventii 'de fatada'! (Marţi, 28 ianuarie 2014, 7:53)

  hotnewsfil [utilizator]

  Daca SUA si UE nu vor realiza, in cel mai scurt timp, cu deplina onestitate, o uniune solida, sustenabila, pe toate planurile importante, economice si financiare, pozitie de pe care sa patrunda extins si cu buna credinta, in Africa, vor fi lasate mult , mult in urma, de China, careia ii vor accepta, resemnate, chiar supuse, suprematia.
  Sirul nesfarsit, de intalniri, de discursuri promitatoare, menite sa mascheze competitia de multe ori neloiala, de lectii date de-una-alteia (UE si America), le adancesc auto-erodarea, sunt semne de neputinta politico-diplomatica ale celor doua inca mari forte.
  SUA si UE trebue sa aiba puterea morala, raspunderea fata de generariile ce vor urma in spatiul lor, de a se uni, respectandu-si, totodata, particularitatile culturale.
  SUA si UE, inainte de a se uni (cu scopul protejarii fata de expansiunea fulgeratoare, implacabila a harnicului nor chinez, invaluirea de catre acesta), trebue sa isi rezolve flagrantele inegalitati si inechitati din interiorul fiecareia dintre ele, sa isi ridice nivelul de trai pentru toti oamenii care locuesc in ele, sa instiue o democratie autentica si o egalitate efectiva, la nivelul atat de clamat, demagocic, in peroratiile onctuoase ale liderilor lor.
  Lipsa de onestitate, de transparenta efectiva, in relatiile dintre SUA si UE, fac, mai curand, un tablou al dezbinarii (decat al unirii), al mimarii unei responsabilitati, al ezitarilor si amanarilor lashe, in luare marilor decizii, de importanta istorica, pentru popoarele care le compun.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by