Uniunea Europeana si Statelor Unite ar urma sa se consulte reciproc in avans privind orice noi masuri care pot afecta in mod semnificativ furnizarea de servicii financiare intre UE si SUA si pentru a evita introducerea unor reguli care afecteaza in mod nejustificat cealalata parte, potrivit unui cadru propus de Bruxelles in negocierea cu Washingtonul asupra Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).

ttipFoto: www.euintheus.org

Conform unui document de lucru emis luni de Comisia Europeana, UE a propus americanilor ca TTIP sa instituie un cadru pentru cooparera in domeniul reglementarii serviciilor financiare.

Cooperarea privind reglementarea ar trebui sa se bazeze pe 4 principii:

  • Lucrul in comun pentru a asigura punerea in aplicare coerenta si la timp a standardelor convenite la nivel international privind reglementarea si supravegherea.
  • Consultari reciproce in avans cu privire la orice noi masuri financiare care pot afecta in mod semnificativ furnizarea de servicii financiare intre UE si SUA si pentru a evita introducerea unor reguli care afecteaza in mod nejustificat jurisdictia celeilalte parti.
  • Evaluarea in comun a regulilor existente, pentru a analiza daca acestea creeaza obstacole inutile in calea comertului.
  • Un angajament pentru a stabili daca normele din cealalta jurisdictie sunt echivalente in privinta rezultatelor.

Conform propunerii UE, autoritatile de reglementare ar avea in continuare posibilitatea de a lua masurile necesare pentru a proteja stabilitatea financiara.

"Autoritatile de reglementare si autoritatile de supraveghere de pe ambele maluri ale Atlanticului si-ar pastra competenta de a lua masuri prudentiale. Autoritatile de reglementare ar fi legate doar de principiul de buna cooperare si ar trebui sa ia in considerare impactul potential al normelor privind cealalta parte atunci cand se face o propunere. Acestea ar trebui sa tina cont de implicatiile negative pentru cealalta parte si sa explice alegerile facute in cazul in care astfel de implicatii ar ramane in reglementarea finala", se arata in documentul european.

Comisia Europeana subliniaza ca scopul propunerii sale nu este de a negocia in cadrul TTIP asupra fondului standardele internationale, asupra aplicarii in curs a acestor standarde sau asupra altor elemente de pe reformele in reglementare aflate in curs (de exemplu, regula Volcker, sau normele organizatiile bancare straine), care sunt puse in aplicare in prezent.

In schimb, discutii asupra acestor subiecte pot continua, in paralel cu negocierile TTIP, dar in afara acestora.

Conform UE, propunerea sa "ofera oportunitatea de a pune bazele pe termen lung a unei piete financiare integrate si stabile".

"Fara acest cadru, in cativa ani, cand criza ne va fi iesit din memorie, exista riscul ca reglementarile financiare sa fie din nou dominate preponderent de consideratii la nivel national, ceea ce duce din nou la divergente de reglementare si deschide usa pentru instabilitatea financiara", avertizeaza CE.

Astfel, UE considera ca este atat in interesul ei, cat si al SUA sa convina in cadrul TTIP asupra unui cadru pentru coerenta in reglementarea serviciilor financiare.

In context, partea europeana vede 4 beneficii ale integrarii transatlantice:

  • Aceasta ar consolida stabilitatea financiara, in conditiile on care problemele potentiale ar urma sa fie observate si abordate impreuna. O mai mare coerenta ar putea reduce in mod semnificativ cazurile de arbitraj pe reglementare.
  • Prin corelarea divergentelor privind reglementarea , am putea crea o piata mai mare si mai eficienta  pentru societatile financiare din UE si SUA.
  • Aceasta ar imbunatati capacitatea sistemului financiar integrat de a oferi finantare pentru economia reala.
  • In cele din urma, o piata transatlantica integrata ar avea un impact major la nivel mondial asupra pietelor financiare si reglementarii si ar consolida rolul de lider pe care il joaca UE si SUA in reglementarea financiara.