Secretarul de stat american John Kerry a pledat sambata pentru o "renastere transatlantica" astfel incat Statele Unite si Europa sa abordeze impreuna amenintari comune, de la razboaie si saracie pana la schimbarile climatice , scrie EU Business. Seful diplomatiei americane a subliniat ca acordul transatlantic de liber schimb (T-TIP), aflat in curs de negociere, este un proiect cheie al acestei "renasteri".

Foto:

"Pentru a putea face provocarilor de astazi atat celor apropiate cat si celor care vin de mai departe, America are nevoie de o Europa puternica, iar Europa are nevoie de o America dedicata, angajata", a declarat Kerry la o conferinta de securitate desfasurata in Germania.

"Asta inseamna ca izolarea nu este o optiune pentru niciunul dintre noi. Cand vom conduce impreuna, altii ni se vor alatura. Insa dacanu facem asta, simplul fapt este ca putini sunt cei pregatitit sau dispusi sa preia comanda", a adaugat seful diplomatiei americane.

Legaturile transatlantice au trecut printr-o perioada de racire ca urmare a ceae ce analistii numesc "orientarea catre Asia" a Washingtonului si un echilibru de putere la nivel international in schimbare, cu aparitia unor noi jucatori la nivel mondial, cum ar fi China, Rusia si Brazilia.

In discursul sau, Kerry a amintit repere precum caderea Zidului Berlinului in urma cu 25 de ani descriind relatia transatlantica drept "parteneriatul cel mai productiv din istoria afacerilor internationale".

"In calitate de comunitate transatlantica, nu ne putem retrage - si trebuie sa facem mai mult decat sa ne revenim", a afirmat Kerry.

Potrivit oficialului american, "ceea ce avem nevoie in 2014 este o renastere transatlantica - o noua explozie de energie, angajament si investitii in cele trei radacini ale puterii noastre: prosperitatea economica, securitatea comuna si valorile comune care ne sustin."

Kerry a vorbit despre eforturile comune americano-europene cu privire la razboiul din Siria, conflictul din Orientul Mijlociu, programul nuclear al Iranului, tulburarile politice din Ucraina si a vorbit de o responsabilitate comuna de a lupta impotriva schimbarilor climatice.

Seful diplomatiei americane a subliniat ca un proiect cheie este T-TIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership/ Acordul transatlantic de liber schimb si investitii), un acord comercial UE-SUA in curs de negociere care ar fi cel mai mare astfel de acord din lume.

"Daca suntem suficient de ambitiosi, T - TIP va face pentru prosperitatea noastra comuna ce a facut NATO pentru securitatea noastra comuna, recunoascand ca securitatea noastra s-a bazat mereu pe o fundatie de prosperitate comuna", a mai aratat Kerry.