​Companiile europene ar putea sa-si scada cu pana la 25% costurile la exportul in SUA, daca Uniunea Europeana si Statele Unite isi vor apropia standardele de piata, cum ar fi criteriile de siguranta pentru automobile, a reiesit din discutiile avute marti, la Washington, de comisarul european pentru Comert, Karel De Gucht, cu reprezentantul pentru Comert al SUA, Michael Froman. Potrivit unui comunicat al executivului european, in negocierile privind viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), delegatia UE a mai cerut acces liber al companiilor europene la achizitiile publice efectuate de autoritatile americane, dar a respins din start ridicarea interdictiei pentru carnea cu hormoni pe piata Uniunii Europene.

Michael Froman si Karel de Gucht au discutat la Washington privind TTIPFoto: Comisia Europeana

Potrivit CE, de multe ori, normele și standardele aplicate pe ambele piețe, de exemplu pentru a aproba o masina ca fiind "sigura", diferă, insa impun niveluri de siguranta la fel de inalte.

Aducerea acestor reguli mai aproape ar putea reduce cu pana la 25% costurile cu care firmele din UE se confruntă atunci când exportă în SUA, "fără a slăbi normele de siguranță în nici un fel", mai considera reprezentantii Comisiei Europene, in urma discutiilor De Gucht - Froman.

"Standardele sunt deja stabilite de diferitele noastre agentii de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului, nu de catre negociatorii TTIP. Ceea ce vrem sa obtinem in cadrul TTIP este ca aceste agentii de reglementare sa se coordoneze mai strans una cu cealalta pentru ca, acolo unde nivelurile de siguranta sunt similare, dubla testare si dubla inspectie sa poata fi evitate in viitor, pentru ca firmele sa nu-si mai cheltuiasca banii", a declarat comisrul european pentru Comert.

El a subliniat, insa, ca vor ramane mai departe domenii in care UE "nu va putea fi de acord" cu SUA.

"Carnea cu hormoni este un astfel de exemplu. Dati-mi voie sa fiu foarte clar: nici nu discutam despre carnea cu hormoni in cadrul TTIP si nici nu vom discuta in niciun punct al negocierii noastre. De ce? Deoarece carnea cu hormoni este interzisa in Europa si nu intentionam sa schimbam asta. Si partenerii nostri americani stiu asta foarte bine", a subliniat Karel De Gucht, la Washington.

In plus, comisarul european a mentionat 8 puncte de interes pentru deschiderea pietelor, in care asteapta propuneri in perioada urmatoare:

  • Reducerea substanțială a taxelor și tarifelor la mărfurile agricole și industriale.
  • Pregatirea terenului pentru un prim schimb de oferte pe partea de servicii, astfel încât firmele din UE și SUA sa poata concura în condiții de egalitate.
  • SUA sa permita firmelor europene sa depuna oferte la achizitiile publice efectuate de autoritatile contractante americane.
  • Imbunătățirea accesului și a transparenței privind normele de achiziții publice.
  • Chestiuni de reglementare in contextul stimularii comerțului, insa totodata cu respectarea drepturilor sociale și a normelor de protecție a mediului (dezvoltarea durabilă).
  • SUA sa permita firmelor din UE să importe energie și alte materii prime din America.
  • Chestiuni de reglementare prin care să se asigure că in cazul produselor alimentare și băuturilor specifice anumitor regiuni ale Europei, numai acele produse sa poata fi comercializate ca atare în SUA ("indicații geografice" sau "GI-uri").
  • Garantii ca guvernele vor trata companiile la care detin un pachet majoritar de actiuni (întreprinderile de stat) la fel ca pe orice altă firmă.

Intrevederea de marti a celor doi sefi ai portofoliilor comertului, european si american, prefateaza Summitul UE-SUA, programat, pe 26 martie, la Bruxelles, cand presedintele american Barack Obama se va intalni cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Citeste si:

3 teme-cheie ale negocierilor SUA-UE pe agricultura si pericolul esecului negocierilor. Alex Jurconi: Daca UE nu semneaza parteneriatul transatlantic, noi va trebui sa ne supunem regulilor americane si asiatice in comertul mondial. Unde este Romania