Cea mai noua runda in tratativele bilaterale SUA-Japonia asupra pactului comercial transpacific, parteneriat ce reuneste 12 tari din acea parte a lumii, s-au incheiat, luni, fara ca partile sa ajunga la un acord, a anuntat ministrul Economiei de la Tokyo, Akira Amari. Diferentele dintre cele doua parti se mentin, a precizat el, citat de Reuters.

Potrivit agentiei citate, dezacordul dintre SUA si Japonia pe tema tarifelor agricole reprezinta unul dintre principalele obstacole in calea incheierii Parteneriatului Transpacific (Trans-Pacific Partnership - TPP), obstacol ce se mentine desi ultima runda de negocieri pe tema acestui pact comercial, desfasurata la Singapore, se incheie marti.

"Dar discutiile se aprofundeaza", a spus Amari, precizand ca partile au ajuns la un acord sa continue eforturile de a gasi un compromis la nivelul grupurilor de lucru. Pana luni, nu fusese stabilita, pentru marti, nicio discutie americano-nipona la nivel ministerial.

Intrebat in legatura cu perspectiva unui acord de principiu referitor la discutiile TPP in ansamblul lor, Amari a spus ca nu s-a ajuns la un consens, dar ca exista unele domenii unde se face simtita o apropiere.

TPP, ce va reprezenta circa 40% din economia globala (SUA, Canada, Japonia, Australia, Noua Zeelanda, alte tari din Asia de Est si Sud-Est si America Latina), tinteste sa stabileasca standarde comune pe diverse teme, de la reglementare la piata muncii si protectia mediului, aminteste Reuters. Negociatorii spera ca un proiect de acord sa fie gata in momentul in care presedintele SUA, Barack Obama, viziteaza regiunea in aprilie a.c..