DOCUMENTE TTIP: Noi propuneri ale UE pentru SUA pe pietele de masini, medicamente, chimicale, haine si cosmetice

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Vineri, 16 mai 2014, 19:05 TTIP


Testare auto
Foto: techdigest.tv
Uniunea Europeana isi propune sa ajunga la o intelegere cu SUA pentru a-si unifica standardele si procedurile de verificare a calitatii si sigurantei pentru automobile, medicamente, chimicale, cosmetice si textile, in pofida divergentelor existente intre unele organisme competente. Comisia Europeana a lansat in dezbatere documentele privind obiectivele sale in negocierile cu SUA privind barierele netarifare pe cele cinci piete, in cadrul negocierilor pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP). Negocierile SUA-UE pentru TTIP sunt programate sa continue cu cea de-a cincea runda, pe 19 mai, la Arlington, Virginia.

 • Standardele in domeniul auto: Divergentele tehnice intre reglementari nu pot impiedica recunoasterea reciproca
documente
In privinta reglementarii pietei auto, Comisia Europeana recunoaste ca exista divergente intre reglementarile de control si supraveghere a sigurantei si calitatii autovehiculelor, dar sustine ca acestea nu sunt un obstacol in calea recunoasterii reciproce a standardelor si procedurilor in domeniu.

"De principiu, divergentele tehnice intre ambele reglementari nu sunt un motiv suficient pentru a sta in calea recunoasterii reciproce a reglementarilor, echivalenta rezultatului este un criteriu mai relevant", considera partea europeana, in documentul de prezentare a pozitiei sale de negociere.

Aici, UE isi propune in primul rand recunoasterea autovehiculelor (si pieselor, inclusiv anvelopele) fabricate in conformitate cu cerintele tehnice ale unei parti ca fiind conforme cu cerintele tehnice ale celeilalte.

In al doilea rand, UE vrea intarirea semnificativa a cooperarii cu SUA in special in privinta noilor tehnologii. Acest proces ar trebui sa conduca in viitorul apropiat la adoptarea de reglementari tehnice globale incorporate ulterior in legislatiile nationale.

De asemenea, pentru a facilita schimburile comerciale si a recunoaste cerintele tehnice substantiale, autoritatile de omologare din UE trebuie sa testeze vehiculele americane destinate pietei UE folosind metodele de testare din SUA, considera partea europeana.

Comisia se refera si la cazurile in care echivalenta nu poate fi stabilita din cauza diferentelor mari intre efectele cerintelor tehnice. In aceste zone ar fi necesara o mai mare convergenta, motiv pentru care ar putea fi stabilite exact termene si si obiective de surmontare a diferentelor.

 • Medicamentele verificate in SUA sa poata fi vandute si in UE, fara noi autorizari
documente
Uniunea Europeana vrea sa unifice standardele si in ceea ce priveste testarea si autorizarea pe piata a medicamentelor, astfel incat un produs farmaceutic care a fost autorizat de o parte a Atlanticlui sa poata fi vandut pe malul celalalt fara sa fie nevoie de noi autorizari.
Ambele parti ar trebui sa exploreze posibilitatile de recunoastere reciproca a bunelor practici de fabricatie (GMP) a inspectiilor efectuate in UE si in SUA, precum si in tarile terte, considera Comisia.

Potrivit acesteia, un avantaj al acestei abordari ar fi ca organismul american de autorizare - US Food Drug Administration (FDA) - si statele membre ale UE ar permite o mai buna utilizare a resurselor de inspectie, pentru a evita suprapunerea actuala a inspectiilor din tari terte facilitati, in UE si SUA asupra unor obiective care fusesera deja inspectate de catre una dintre parti.
"Acest lucru ar consolida in mod semnificativ colaborarea bilaterala deja existenta, care este in prezent limitata la incidente majore. In plus, aceasta abordare ar implica economii semnificative de costuri pentru industrie", mai crede UE.

UE ar mai vrea ca organismul american de autorizare a medicamentelor, Food and Drugs Administration, si institutia similiara europeana, European Medicines Agency, sa poata participa in consultari stiintifice paralele, prin discutii comune cu producatorii de medicamente in timpul fazei de dezvoltare a unui nou produs.

De asemenea, autoritatile competente din SUA si UE vor putea sa aiba o lista comuna de intrebari adresate producatorilor de medicamente care solicita autorizare pe piata.

"Aceasta abordare are avantajul de a optimiza dezvoltarea de produse si de a evita repetarea inutila a unor studii clinice, de a optimiza resursele agentiilor (schimbul de decizii de rapoarte de evaluare/autorizare), precum si de a evita costuri importante si de a face economii in industrie", considera partea europeana.

Acest deziderat necesita dispozitii privind schimbul de informatii comerciale confidentiale / secrete sau disponibilitatea industriei de a permite astfel de schimburi, mai credere Comisia.

 • Produsele chimice - schimburi de informatii
Concret, Comisia Europeana propune o cooperare  SUA-UE in prioritizarea produse chimice pentru metodologiile de evaluare a acestora.

Partea europeana vrea un mecanism de consultare reciproca intre agentiile de reglementare americane si europene pe prioritizarea substantelor chimice pentru managementul riscului si pentru dezvoltarea de metodologii de evaluare.

De asemenea, UE vrea un mecanism de consultare regulata privind toate aspectele noi si emergente.

Exemple de subiecte de discutii emergente sunt cele legate de chimicalele care afecteaza glandele endocrine, nanomaterialele, toxicitatea mixta.

De asemenea, UE vrea ca testele pe animale efectuate pentru un anumit tip de produs de o parte a Atlanticului sa fie valabile si pe malul celalalt al oceanului, astfel incat sa nu se repete inutil procesele in care sunt ucise sau ranite animalele.

 • Cosmetice - recunoasterea reciproca a substantelor interzise
documente
Uniunea Europeana propune SUA sa-si recunoasca reciproc substantele interzise si permise in fabricarea cosmeticelor.
UE mai vrea si o colaborare in bunele practici de fabricatie si recunoasterea reciproca a rezultatelor inspectiilor, o cooperare si acceptarea reciproca a reglementarilor si a metodelor de testare.

De asemenea, UE vrea stabilitea unor testari comune bazate pe standardele internationale ISO).

Si in cazul cosmeticelor, UE doreste ca testele pe animale valabile in SUA sa nu trebuiasca sa fie repetate in Europa si invers.

 • Imbracaminte si incaltaminte: reducerea numarului de cerinte
documente
In privinta produselor textile, Uniunea Europeana vrea sa stabileasca impreuna cu Statele Unite un sistem intreg de reducere a numarului de cerinte obligatorii de etichetare aplicate pe produsele de imbracaminte si incaltaminte (tara de origine, compozitie, instructiuni de ingrijire, denumirea si adresa producatorilor si / sau importatorilor).

De asemenea, UE vrea armonizarea metodelor de testare si de cuantificare pentru continutul de fibre textile cu SUA.

UE mai propune sa inceapa sa lucreze cu SUA in privinta aproximarii standardelor in ceea ce priveste siguranta copiilor, testele de flamabilitate a hainelor, imbracamintea protectoare, textilele tehnice.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1902 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Sa fim seriosi.... (Vineri, 16 mai 2014, 23:17)

  potaissa [utilizator]

  americanii n-au sa ajunga la standardele din vestul Europei nicidata.Nici nu vor ,nici nu pot.
  • +1 (7 voturi)    
   de curiozitate (Sâmbătă, 17 mai 2014, 0:37)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

   Nu te-ntreb dacă ai vizitat SUA, ci dacă ai avut vreodată de-a face cu piaţa americană? Adică, ai încercat să exporţi ceva acolo? Îţi spun ce mi-a zis în urmă cu câţiva ani, un "ştab" în marketing al unui "mamut" german, cu care colaboram, citez aproximativ: "prin reglementările sale, piaţa americană este iad pentru companii şi rai pentru consumatori".
   • 0 (8 voturi)    
    lipsa unei culturi minime... (Sâmbătă, 17 mai 2014, 1:32)

    Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    ...dovedita de multi comentatori prin comentariile simpliste dar pline de critica debordanta si optimism infantil.
   • -1 (3 voturi)    
    Pai hai sa-ti satisafac curiozitatea (Sâmbătă, 17 mai 2014, 12:08)

    potaissa [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    am fost tot cam de 2-4 ori pe an in state in ultimii 13 ani, la munca , firma pentru care muncesc ,germana ,are vreo 17 filiale in America de Nord.Clar ca e fain sa cumperi tricouri ,Blue Jeans si incaltaminte la bani marunti ,fara intrebare , in schimb daca incepem cu partea tehnica ,ia fa si tu o comparatie intre tehnica nemteasca si cea americana (constructii de masini , automobile, pana si la tehnica simpla din constructia de imobilii) . Raman la parerea mea . Din convingere.
  • -3 (3 voturi)    
   Tocmai ma gandeam (Sâmbătă, 17 mai 2014, 2:53)

   Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

   ce mi-ar placea sa conduc un GM care ia foc la o coliziune la 30 km/h.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by