Negociatorii americani si europeni au incercat vineri, la Washington, sa reduca temerile in crestere legate de viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) privind securitatea alimentara si organismele modificate genetic (OMG), scrie AFP.

"Nu putem lua in considerare (...) ca negocierile comerciale sa se traduca printr-o schimbare a legilor noastre privind securitatea alimentara", a declarat negociatorul european, Ignacio Garcia Bercero, intr-o conferinta de presa cu ocazia celei de-a cincea runde de discutii.

Demarate in urma cu aproape un an, negocierile privind acest acord de liber-schimb au devenit o tema de atac in campania electorala pentru alegerile europene, din cauza unor temeri legate de reducerea reglementarilor generale privind in special carnea de vita americana cu hormoni si OMG.

"Nu exista nicio intentie sa fortam europenii sa manance ceea ce nu doresc. Nu acesta este obiectul negocierilor", a adaugat si negociatorul american, Dan Mullaney.

In ceea ce priveste carnea de vita cu hormoni, reprezentantul Bruxellesului a reamintit interdictia acesteia in Europa si a asigurat ca nu este avuta in vedere nicio schimbare de legislatie in aceasta privinta. "Este ceva ce a fost foarte clar de la inceputul negocierilor", a afirmat Garcia Bercero.

Legat de organismele modificate genetic, dintre care unele sunt autorizate in Europa, el a precizat ca procedura lor de autorizare va fi mentinuta.

Omologul sau american s-a aratat insa mai ambiguu, apreciind ca aceste interdictii vor trebui sa se bazeze pe evaluari stiintifice.

Negociatorii doresc sa elimine barierele vamale - deja foarte reduse - dintre cele doua blocuri si sa ajunga la o armonizare a reglementarilor de o parte si alta a Atlanticului, pentru a deschide si mai mult pietele.