Un capitol distinct privind schimburile economice in domeniul energetic ar putea fi introdus in viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), care sa prevada posibilitatea ca UE sa importe energie din SUA, potrivit negocierilor dintre cele doua parti care au avut loc in perioada 19-23 mai, la Arlington, SUA.

Tanker petrolierFoto: www.richard-seaman.com

Negocierile s-au desfasurat in umbra celei mai disputate parti a campaniei pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, runda a cincea de discutii SUA-UE pentru TTIP, care a avut loc in America, fiind ignorata aproape complet de presa internationala.

"Unul dintre grupurile care s-au intalnit a fost cel referitor la energie si la materii prime. Dupa cum va amintiti, in raportul grupului de lucru la nivel inalt, am fost de acord ca, pe parcursul acestor negocieri, sa discutam reguli, moduri de cooperare, alte modalitati de a avansa in domeniul energiei si materiilor prime. Si grupul s-a reunit. Una dintre problemele explorate este daca TTIP sa aiba un capitol distinct pe energie, care sa abordeze probleme specifice, sau masura in care problemele care se refera la energie se reflecta deja in alte parti ale acordului", a declarat negociatorul-sef din partea SUA, Dan Mullaney, intr-o conferinta, la Washington.

Omologul lui european, Ignacio Bercero, a aratat ca nu doar UE este interesata de un acord privind importul de energie si materii prime din SUA, ci este un subiect de importata globala.

"Este bine cunoscut faptul ca, din punctul de vedere al Uniunii Europene, va fi o realizare foarte importanta a acestor negocieri. Ar putea fi un acord asupra unui set de reguli si principii referitoare la comertul cu energie si materii prime. Este o chestiune de importanta mondiala. Nu este doar o chestiune intre noi si Statele Unite, ci intotdeauna am considerat ca acest acord este o oportunitate de a proiecta principiile si valorile noastre intr-un mod mai global", a spus negociatorul-sef al UE.

Uniunea Europeana vrea sa raspunda santajului energetic practicat de Rusia, prin diversificarea surselor sale de energie, gazele de sist ieftine din Statele Unite fiind vazute ca o solutie.

Presedintele Comisiei de comert international a Parlamentului European, Vital Moreira, declara, intr-un interviu acordat HotNews, in februarie, la Strasbourg, ca Uniunea Europeana vrea sa obtina de la Statele Unite, in cadrul Acordului Transatlantic, acces la energia americana.

"TTIP se va referi si la accesul companiilor de stat (europene - n.r.) la materii prime si energie. Energia, de una singura, ar putea justifica acest acord, pentru ca SUA produce in prezent energie mult mai ieftina decat producem noi. Americanii au gaze de sist si acest gaz este la fel ca toate celelalte si, bineinteles, noi ar trebui sa profitam de aceasta energie mai ieftina din SUA. Dar pentru asta conditia este sa avem un acord, pentru ca altfel SUA nu autorizeaza exportul de energie spre tari cu care nu are acorduri", a declarat, pentru HotNews.ro, europarlamentarul portughez.

Chestiunea a fost agreata si la Summitul SUA-UEdin martie, la care au participat, printre altii, presedintele american Barack Obama si liderii europeni Jose Manuel Barroso si Herman Van Rompuy.

"Salutam perspectiva exporturilor de gaze naturale lichefiate din SUA, pentru viitor, deoarece de livrarile globale suplimentare vor beneficia Europa si alti parteneri strategici. Suntem de acord cu importanta intensificarii eforturilor transatlantice pentru a sprijini securitatea energetica europeana, pentru a diversifica in continuare sursele si furnizorii de energie si pentru a permite fluxurile inversate de gaze naturale catre Ucraina de la vecinii sai din UE", se arata in Declaratia comuna SUA-UE.

Importul de gaze din SUA in UE se loveste, insa, de probleme tehnice. Pentru ca tranzactiile sa fie posibile, gazele americane trebuie lichefiate si transportate in tankere pe Atlantic, ceea ce le creste, cu siguranta, pretul si face din acest proiect o chestiune de durata.

Aceasta este si cartea geo-strategica pe care Rusia o joaca in raport cu UE si SUA.

"Intr-adevar, in viitorul apropiat, prietenii nostri americani planifica sa devina exportatori net de gaze naturale. Este cu siguranta bine pentru piata mondiala si pentru noi, in cele din urma, si aceasta este doar un plus. Cu toate acestea, pentru a lansa exporturile de gaze lichefiate din America de Nord in Europa, specialistii aflati aici, experti si oameni de afaceri, inteleg foarte bine ca mai intai trebuie creata infrastructura corespunzatoare pe ambele maluri ale Atlanticului", a declarat Putin, citat de Ria Novosti, preluata de Agerpres.

Aflat la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, in 24 mai, liderul de la Kremlin a mai remarcat ca prețul la gazele lichefiate în regiunea Asia-Pacific este de 1,6 ori mai mare decât cel din Europa.

O alta chestiune discutata intre SUA si UE se refera la o viitoare piata transatlantica a serviciilor financiare, subiect pastrat, insa, in afara negocierilor din cadrul TTIP.

Referitor la serviciile financiare, negocierile din cadrul TTIP ar putea oferi un cadru pentru institutiile de reglementare din domeniu, de pe cele doua maluri ale Atlanticului, pentru ca acestea sa aiba la randul lor discutii, au precizat negociatorii, in urma celei de-a cincea runde de discutii.

Cu toate acestea, chestiunea serviciilor financiare se indreapta catre discutii separate intre serviciile competente ale Comisiei Europene si Trezoreria Americana.

Dupa 11 luni de la inceperea lor, negocierile par sa fi ajuns la jumatate, dupa cum sustin negociatorii. Intrebat unde se afla cu acordul, pe o scala de la 1 la 10, Dan Mullaney a indicat nivelul 5.

Citeste si:

INTERVIU Presedintele Comisiei de Comert International a Parlamentului European: Acordul de liber schimb ar oferi Uniunii Europene acces la energia ieftina americana si ar reduce dependenta de Rusia. Esecul negocierilor TTIP ar afecta mai mult UE decat SUA