Oficial german: TTIP este o "oportunitate majora" pentru cultura europeana. Bani privati versus bani de la stat - diferenta majora dintre SUA si Germania in cultura si arta

de C.Z.     HotNews.ro
Duminică, 20 iulie 2014, 13:19 TTIP


Monika Grutters
Foto: musikmarkt.de
Comisarul guvernului federal german pentru cultură și mass-media, Monika Grütters, a salutat TTIP ca pe o "oportunitate majoră pentru industriile creative din Germania și Europa", intr-un interviu acordat Deutsche Welle. Oficialul de la Berlin a subliniat diferenta majora intre SUA si Germania in privinta culturii si artei - modul diferit de finantare.

Ea a asigurat personal că o referire la Convenția UNESCO privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale a fost inclusă în textul mandatului, care împiedică fiecare partener sa introduca obligații de liberalizare și comerciale în domeniul artelor și culturii dincolo de limitele  prescrise. Grütters a spus ca, in conditiile in care economia creativă este a doua, dupa industriei de automobile, noul acord este de așteptat sa creeze un "număr mare de noi locuri de muncă".

Cu toate acestea, ea a recunoscut că Europa și SUA au abordări foarte diferite de arte și finanțarea culturii.

"Doar 13% din arta și cultura este finantata de stat în SUA, în timp ce restul este sponsorizat din surse private", a spus ea. În schimb, 87 la suta dintre artă și cultură din Germania este finanțată de stat. "Când persoanele private sprijina teatrul sau arta, ele se așteaptă ca acestea să le reprezinte propriile interese", a explicat Grütters, in interviul care urmeaza sa fie difuzat duminica de DW.

"In Germania avem o abordare diferita. Noi credem că, pentru a garanta libertatea de exprimare artistică, trebuie să fie respectata și protejata de stat cu finanțare generoasa".

Ea a dat opera ca exemplu. "Dacă vrem să aibă un efect stimulativ asupra societății, cultura trebuie diversificata să fie punct de vedere estetic, taioasa si provocatoare, și asta este responsabilitatea noastră", a spus ea. "Numai când finanțarea lor este sigură artiști au libertatea de a experimenta".

Potivit Comisiei Europene, 56 de milioane de locuri de muncă din blocul comunitar depind de industriile bazate intens pe proprietatea intelectuala, cum ar fi: automobilele, produsele farmaceutice, arte.

 • Ce au europenii cu Google si Amazon
De asemenea, industriile creative ar trebui să se implice în dezbaterea cu privire la libertatea internetului, crede Grütters.

Ea a declarat că a înțeles preocupările publice observând că legislația antitrust trebuie să fie aplicata Google.

"Trebuie să se spună că valorile care se aplică vietii publice  pe stradă trebuie să se aplice, de asemenea, in lumea digitală, unde oamenii nu pot sa faca pur si simplu ce vor", a spus ea. Mai mult decât atât, atunci când o companie, ca Amazon recurge la "metode care presupun șantajul în cautarea profitului, atunci trebuie să existe dezbateri publice privind modificarea comportamentului consumatorilor", a subliniat ea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2217 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Cultura de stat = propaganda (Duminică, 20 iulie 2014, 17:03)

  EccE [utilizator]

  Doamna asta la zice bine, dar pe dos. Pai daca finanteaza privatul se uita la ce vrea omul. Daca finanteaza statul, mai devreme sa mai tarziu vrea sa fie preaslavit imparatul. Kitchuri la Hollywood am auzit, dar propaganda nu. Si intre un kitch si o propaganda..
  • +3 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 20 iulie 2014, 17:56)

   [anonim] i-a raspuns lui EccE

 • -1 (5 voturi)    
  TTIP - acord dezastru pentru UE (Duminică, 20 iulie 2014, 18:02)

  mihle [utilizator]

  Conform ceea ce propune TTIP, ar urma ca investitorii străini să beneficieze de drepturi de protecţie a investiţiilor. De exemplu, dacă un parlament naţional votează o lege care ar afecta o investiţie şi profitul unei companii, aceasta din urmă ar avea dreptul să intenteze un proces împotriva legii potrivnice - nu la o instanţă de judecată publică, ci la o curte arbitrară. Decizii democratice şi proceduri constituţionale ar fi puse în pericol. "Planurile pentru reglementarea cooperării sunt de asemenea periculoase. Ar putea conduce la constrângerea controlului democratic. Asta înseamnă că ar înfiinţa mecanisme care ar avea prioritate în faţa procesului legislativ; iar asta ar permite companiilor şi lobby-iştilor să îşi expună interesul înainte ca o propunere legislativă să fie supusă dezbaterii parlamentare. Astfel, companiile ar putea elimina cu uşurinţă orice lege care ar sta în calea propriilor lor profituri" - Michael Efler, reprezentant al comitetului Iniţiativei Cetăţenilor Europeni, din partea asociaţiei More Democracy (Mehr Demokratie e.V.).
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 20 iulie 2014, 22:19)

   [anonim] i-a raspuns lui mihle

 • +1 (3 voturi)    
  Drumul spre totalitarism (Duminică, 20 iulie 2014, 22:25)

  Eucris [utilizator]

  Referitor la comentariul: Când persoanele private sprijina teatrul sau arta, ele se așteaptă ca acestea să le reprezinte propriile interese", ce o face pe d-na Grutters sa creada ca angajatii statului sunt ne-partinici? Doar sunt angajati pe baze ideologice. Statul onest, imaculat al oamenilor integrii este o utopie. Si angajatii statului sunt oameni coruptibili.
  Obsesia statului dadaca, tatic, mamica, educator care stie mai bine decat populatia, este drumul de aur spre totalitarism.
  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 iulie 2014, 2:07)

   [anonim] i-a raspuns lui Eucris

 • 0 (0 voturi)    
  caracteristica (Vineri, 8 august 2014, 19:43)

  nimrod [utilizator]

  Urmarea injecţiei permanente de bani publici în cultură şi artă este înainte de toate repartizarea uniformă a calităţii actului de cultură pe întreg teritoriul Germaniei. Fenomenul este unic şi, înţeleg, greu de digerat într-un sistem de valori unde visul de aur a rămas, în ciuda evidenţelor, o poză cu turnul Eiffel.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by